Öznesi gericilik

Sivil toplum örgütleri, yaptıkları ortak basın açıklamasında Devrim Şehitlerini Anma Töreni'nde Menemen Belediye Başkanı'na konuşma yasağı ve Genelkurmay'ın basına sansür uygulamasını kınadılar.

Yayınlanma: 21.12.2015 - 14:55
Abone Ol google-news

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu tarafından düzenlenen ve aralarında CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Tabib Odası, İzmir Barosu, TOBAV, ADD, TGB, 68'liler Platformu, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Ege Kültür Platformu, ÇYDD İzmir Şubesi, Latife Hanım Gurubu, Cumhuriyetci Kadınlar Birliği, Vardiya Bizde Platformu'nda desteklediği ortak basın açıklamasında İzmir valiliğin çarşamba günü yapılacak Kubilay ve Devrim Şehitlerini Anma Töreni'nde Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin'e konuşma yasağı ve Genelkurmayın tören için basına sansür uygulaması kınandı.

Ortak basın açıklamasının açılış konuşmasını yapan Birleşik Kamu-İş İzmirn Temsilcisi Tamer Yiğit Güler “16 yıldır Menemenliler adına söylevde bulunan Belediye Başkanı Tahir Şahin’e “Sen Sus Konuşma” diyorlar. Soruyoruz. Halkın seçtiği temsilcisi konuşmayacaksa bu demokrasiyi yok sayma değildir de nedir? Menemen halkı cumhuriyetçidir. Laiktir. Menemen Cumhuriyet’in kalesidir. Tahir Şahin’i susturmak Menemenlileri susturmaktır. Unutmayın ki Yıldıztepe Menemen’dedir. Tüm bunlar yetmezmiş gibi Genel Kurmay Başkanlığı yüzlerce subayın ve askerin yine bu iktidarın emriyle ceza evine düşmesinde, yüreği tüm bu alçaklıklara dayanamayarak Yarbay Ali Tatar ’ın yaşamına son vermesinde, hatta Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ’un bile terörist ilan edilerek ceza evine atılmasında hiçbir duyarlılık göstermeyerek sesini çıkarmamıştır. O kadar manidardır ki aynı Genel Kurmay silah arkadaşlarını önemsemezken, Kubilay’ı anma etkinliklerinde devletin değil, iktidarın yayın organları haline gelmiş olan Anadolu Ajansı ve TRT’nin dışındaki tüm basın mensuplarına yasak getirmiştir. Bunu kınıyor ve ret ediyoruz”

 

 

 

 

Yasaklı belediye başkanı

 

 

Basın toplantısında görüşlerini açıklayan Tahir Şahin,” Menemen olayı denen olguyu son yıllarda yerelden çıkartıp gericiliğe karşı mücadele gününe çıkardık. Artık bu günü sivil toplum örgütleri, on binler sahipleniyor. Öznemiz Menemen olayı değil, gericiliğe karşı mücadeledir. 56 yıldır ve benim de belediye başkanı olarak 16 yıldır katıldığım Kubilay ve Devrim Şehitlerini Anma Töreni'n de konuşma yapmam valilikçe yasaklandı. Seçilmiş bir temsilci nasıl ve hangi gerekçeyle konuşturulmaz bunu anlamak çok mümkün. Çünkü onlar işi yasal kılıfına uydurup yeni çıkardıkları genelgeyi gerekçe gösterse bile o yönetmenlikte belediye başkanı konuşturulmaz diye bir cümle de yok. Burada unutturulmak istenen Menemen halkının Atatürk devrimlerine sahip çıkışı, gericiliğe karşı dik duruşu, ilçemizin adeta bir laikliğin başkenti durumuna gelmiş olmasıdır. Bu gerici ayaklanmayı Menemen olayından çıkartıp, ülke genelinde gericiliğe karşı mücadele gününe dönüştürmemizdir. Çünkü her 23 Aralıkta binlerce, on binlerce kişinin gericiliğe karşı buluşması onları ürkütüyor. Bu yasaklamayı yapanlar aslında gericilikle mücadeleyi yasaklamak istiyorlar. İşin özü budur.

 

 

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır'da “ Bu yine bir tepkiyi ölçme olayıdır. Buna sessiz kalınırsa gericilikle mücadelenin diğer etkinliklerini de yasaklamaya kalkacaklar AKP'nin memuru durumuna getirilen valiliklerin, kaymakamların iktidara şirin gözükme girişimidir. Buna sesiz kalmayacağız” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler