'Paralel yapı' operasyonunda eski rektör de gözaltında
Konya merkezli "paralel yapı" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, gözaltı sayısı 43'e yükseldi. Operasyon kapsamında, Mevlana Ünversitesi kurucu rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam da gözaltına alındı.
<video:282025>
Valilik, operasyonun 'Fethullahçı terör örgütüne üye olmak, soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek' suçlamalarını kapsadığını belirtti. Valilik tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:
'Fethullahçı terör örgütüne üye olmak, soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek suçlarından Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğümüzce yürütülen soruşturma bağlamında; Okyanus Şirketler Topluluğu'na yapılan kumpas operasyonu ile ilgili olarak Konya Barosu'na kayıtlı bir avukat ve sekreteri operasyon öncesi yurt dışına çıkmak isterken yakalanarak 11 Mayıs 2015 tarihinde tutuklanmışlardır. Konuyla ilgili yapılan adli işlemler kapsamında; 22 Mayıs 2015 cuma günü aralarında dönemin il emniyet müdürü, eski emniyet müdürleri, mütevelli heyet üyesi ve iş adamlarının da bulunduğu toplam 66 şahsın mahkeme kararına istinaden yakalanarak gözaltına alınmaları amacıyla 22.05.2015 günü 19 ilde operasyona başlanılmıştır.'
ESKİ EMNİYET MÜDÜRÜNE DE GÖZALTI KARARI
66 kişiye yönelik yapılan operasyonda haklarında gözaltı kararı çıkanlar arasında Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik yapılan operasyonu yürüten 2003-2009 yıllarında Konya Emniyet Müdürlüğü yapan ve emekli olduktan sonra İzmir'e yerleşen Salih Tuzcu da bulunuyor. Tuzcu'nun yapılan operasyonda evinde bulunamadığı öne sürüldü.
Yine o dönem Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürü olan Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Başmüfettişliğinden ihraç edilen 1'inci sınıf Emniyet Müdürü Anadolu Atayün, Şube Müdür Yardımcısı ve son dönemde ihraç edilen Mehmet Erikoğlu ve yine o dönem şube müdür yardımcısı ve şu an Ağrı Emniyet Müdürlüğü'nde görevli iken soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırılan Arif Aykut'un da bulunduğu, ancak 3 müdürün şu ana kadar gözaltına alınamadığı belirtildi.
Yine Okyanus Operasyonu döneminde Asayiş Şube Müdürü yapan Bingöl Emniyet eski Müdürü Ercan Taştekin de bugün Ankara'da gözaltına alındı.
BİTLİS'TE 1 GÖZALTI
Konya merkezli yapılan soruşturma kapsamında Bitlis'in Tatvan İlçesi'nde 1 polis memuru sabah saatlerinde gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınan polis memurunun ifadesinin ardından Konya'ya gönderileceği belirtildi.
OKYANUS OPERASYONU NASIL YAPILDI?
Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 26 Nisan ile 27 Eylül 2008 arasındaki değişik tarihlerde Nusret Argun'un yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik operasyon yaptı.
Afyonkarahisar, Karaman, Kütahya, Eskişehir, Nevşehir, Antalya, Bartın, Kahramanmaraş, Isparta, Adıyaman ile Konya'nın Seydişehir, Akşehir ve Ereğli, Afyonkarahisar'ın Dinar, Bolvadin, Isparta'nın Eğirdir ilçelerinde yapılan operasyonlarda başta Nusret Argun olmak üzere dönemin Selçuk Üniversitesi Rektöre Prof. Dr. Süleyman Okudan'ın da aralarında bulunduğu doktor, avukat ve gazetecinin yanı sıra birçok meslekten 234 kişi gözaltına alındı.
Tıbbi malzeme ticareti, temizlik ve güvenlik hizmeti, yemek servisi, turizm ve inşaat sektörleriyle doğalgaz dağıtımında faaliyet gösteren Okyanus Grubu'nun toplam 130 ihalede devleti yaklaşık 350 milyon lira zarara uğrattığı iddia edildi. 1990'lı yılların başında Tıp Fakültesi kampusunda fotokopi çeken, ardından ticarette basamakları hızla tırmanan Nusret Argun, önemli varlığı bulunan Okyanus Şirketler Grubu'nun sahibi olmuştu.
'Örgüt kurmak, özel belgede sahtecilik, soruşturmanın gizliliğini ihlal, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet vermek' suçlarından tutuklanan ve Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Okyanus Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Argun, 73 ayrı suçtan toplam 180 yıl 4 ay 15 gün, tutuksuz yargılanan Selçuk Üniversitesi'nin eski Rektörü Süleyman Okudan ise 3 ayrı suçtan toplam 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şirket avukatlarından İlker Turdan'a da 42 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi. 114 sanık ise 1 ile 42 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı, 117 kişi de beraat etti.
66 ay tutuklu kalan işadamı Nusret Argun özel yetkili mahkemelerle ilgili kanun değişikliğinin ardından geçen yıl serbest bırakıldı. Serbest bırakılmasının ardından kendisine yönelik yapılan operasyonun paralel yapının bir kumpası olduğunu ileri sürerek, o dönem operasyonu gerçekleştiren sorumluluk hakkından suç duyurusunda bulundu.
ATAYÜN MERSİN'DEKİ EVİNDE BULUNAMADI
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 'Paralel yapı' soruşturması kapsamında aranan, daha önce polis başmüfettişliği görevinden ihraç edilen Anadolu Atayün, Mersin'deki adreslerine yapılan operasyonlarda bulunamadı.
Bir dönem Konya'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürlüğü yapan Anadolu Atayün, 2007'de atandığı Mersin'de 2009 yılına kadar Foto Film ve Haber Merkezi sorumluluğu ile görev yaparken, 2009'da terörden sorumlu müdür yardımcılığı görevini üstlendi. 2011'de 1'ncı Sınıf Emniyet Müdürü olan Atayün, Ankara'da bulunuyordu.
Geçen aralık ayında İçişleri Bakanlığı tarafından meslekten ihraç edilen ve Konya'da başlatılan soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan Atayün'ün yakalanması için sık sık gelip gittiği Mersin'de de operasyon düzenlendi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri, merkez Mezitli İlçesinde belirlenen evi ile bir yakınının evine operasyon yaptı. Ancak, her iki adreste de bulunamadı.
ERCAN TAŞTEKİN SERBEST BIRAKILDI
Konya Emniyet Müdürlüğü'nün Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik yaptığı operasyon sırasında o dönem Asayiş Şube Müdürü olan Bingöl eski Emniyet Müdürü Ercan Taşkekin'in ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.
Saat 06.30'da evinde eşi ve çocuklarını yanında gözaltına alındığını belirten Ercan Taştekin, Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne giderek ifade verdiğini söyledi. Taştekin, 'Yalan beyan ve iftiralardan elde edilen bilgiler doğrultusunda 17 sayfa deli saçması sorular soruldu. Soruların detayını anlatmak istemiyorum. Çünkü soruşturma hakkında gizlilik kararı bulunabilir. Konya Emniyet Müdürlüğü'nün Okyanus Şirketler Grubuna yönelik yapılan operasyonla ilgili sorulardı' dedi.
OPERASYONUN YAPILDIĞI İLLER
Konya'da merkezli paralel yapıya yönelik bugün eş zamanlı olarak Ankara, İzmir, Antalya, Aksaray, Ağrı, Aydın, Bingöl, Bitlis, Düzce, Hatay, Muş, Mersin, Kilis, Şanlıurfa, Şırnak, Sivas, Tokat ve Van'da operasyonun gerçekleştiği öğrenildi.
Haklarında gözaltı kararı çıkan bazı işadamlarının da yurt dışında olduğu belirtildi.
Operasyon kapsamında Aksaray Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru B. Y.'nin gözaltına alındığı belirtildi.
TOKAT'TA 1 GÖZALTI
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 'paralel yapı' soruşturması kapsamında, Tokat Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan polis memuru A.K. gözaltına alındı. Sabahın erken saatlerinde evinde gözaltına alınan A.K. Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından Konya'ya götürüldü.
YÖK ESKİ BAŞKAN VEKİLİ GÖZALTINDA
Konya'da paralel yapıya yönelik yapılan operasyonda YÖK eski Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış da gözaltına alındı. Halen Selçuk Üniversitesi İktisadı ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslarararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi olan Prof. Dr. Şaban Çalış'ın, Ankara'da olduğu polislerin kendisine ulaşması üzerine Konya'ya gelip teslim olduğu öğrenildi.
Prof. Dr. Şaban Çalış, 2004 yerel seçimlerde AK Parti Konya Büyükşehir Belediye Başkanı aday adayı oldu. Şubat 2008'de bir grup akademisyenle birlikte üniversitelerde başörtüsünün serbestliğiyle ilgili 'Üniversite'de Özgürlük' bildirisini hazırladı ve yayınladı. 2008 yılında YÖK Başkanı danışmanlığına atanan Çalış, 8 Ocak 2011'de Üniversitelerarası Kurul tarafından YÖK üyeliğine, 13 Ocak 2011 tarihinde YÖK Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi. Ağustos 2011'de YÖK Başkan Vekili oldu. 8 Ocak 2015 tarihinde YÖK üyeliği sona erdi.
ANADOLU ATAYÜN GÖZALTINDA
2008 yılında Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik yapılan operasyonda Konya'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürü olan Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Başmüfettişliğinden ihraç edilen 1'inci sınıf Emniyet Müdürü Anadolu Atayün, Ankara'da gözaltına alındıktan sonra Konya'ya getirildi. Sağlık kontrolünden geçirilen Atayün, sorgulanmak üzere eskiden görev yaptığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne götürüldü.
MEVLANA ÜNİVERSİTESİ'NİN ESKİ REKTÖRÜ DE GÖZALTINDA
Konya'da 'paralel yapı'ya yönelik düzenlenen operasyon kapsamında, Mevlana Ünversitesi kurucu rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam da gözaltına alındı.
Sağlık kontrolü için Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilen Prof. Dr. Bahattin Adam, gazetecilerin "Niçin gözaltına alındınız?" sorusu üzerine, "Siz daha iyi bilirsiniz. Biz 10 yıl Konya'ya hizmet ettik. Vicdanları sızlamayanlar utansın. Bildiğimiz yoldan şaşmayacağız"dedi.
Mevlana Üniversitesi, Gevher Sultan Eğitim Araştırma, Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından kuruluş işlemleri yürütülerek, 2009 yılında açılmıştı. Kurucu rektör Prof. Dr. Bahattin Adam, 2 Temmuz 2014 yılında görevinden ayrılmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı