Peynirin öyküsü
Günümüzde ABD'de tüketilen peynirin büyük bir bölümü Ohio'da üretilmekle birlikte, bu vazgeçilmez tadı yine de o minik Avrupa ülkesine borçlu.
Peynirin ulaştığı başarı, büyük ölçüde Alplerin ikliminden ve coğrafi koşullarından kaynaklanıyor. İsviçre peynirinin öylesine kolay dilimlenmesi ve öylesine uzun bir süre bozulmadan kalabilmesinin nedeni ne?
Besin tarihçisi Andrew Dalby’ye göre, günümüzdekini andıran sert ve yumuşak tatlı İsviçre peynirleri ilk kez 2000 yılı aşkın bir süre önce İsviçre ve çevresinde üretildi. Kış mevsiminde çiftçilerin dağları aşıp ürünlerini satmaları son derece güç olduğundan yumuşak peynirlerin yerine sert ve “uzun süre bozulmadan kalabilen” peynirleri tercih etmiş olabilirler. Bu sert peynirler de, hafif ve cevizimsi bir tat ve pişirmeye elverişlilik gibi birtakım olumlu özelliklere sahipti.
Amerikan-İsviçre peynir endüstrisinin temelleri 1845 yılında, 27 İsviçreli ailenin Wisconsin’e göç etmesiyle atıldı. Peynirin dokusundaki delikler, ya da peynir üreticilerinin deyişiyle “gözler”, üretim sırasında uygulanan basıncın düzensiz olmasından kaynaklanıyor ve ilk zamanlarda bir kusur olarak algılanıyordu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza