"Polis merkezleri yenilensin"

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, yayınladığı genelge ile polis merkezlerinin yeniden yapılandırılması ve iyileştirilmesini istedi. Genelgeye göre, iyileştirilen polis merkezlerinde yeterli sayıda ofis, toplantı ve brifing odaları, yurttaşlar için bekleme odaları ifade alma üniteleri ile dinlenme odası spor salonu ve kapalı atış poligonları bulunacak.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.03.2009 - 14:49

İçişleri Bakanı Beşir Atalay yayımladığı genelge ile 2009 yılının polis merkezlerinin yılı olacağını belirterek, söz konusu merkezlerin iyileştirilmesi veya yeniden yapılandırılmasını istedi.

Atalay, 81 il valiliğine gönderdiği genelgede, güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi bakımından polis merkezlerinin, toplumun hemen her kesiminin güvenlikle ilgili talep ve beklentilerini karşılaması yönüyle de yurttaşın ilk müracaat noktası, halkın başvuru merci ve Emniyet Teşkilatı'nın vitrini olduğunu kaydetti.

Ülke genelinde bin 300'lere ulaşan sayısıyla işlevsel bir konuma sahip Polis Merkezlerinin sunduğu hizmetin kalitesinin, yurttaşların güvenlik memnuniyetini sağlamada ve polis imajının güçlendirilmesinde en önemli etkenler arasında bulunduğunu belirten Atalay, polis merkezlerine yaptığı muhtelif ziyaretler sırasında merkezlerin fiziki şartlar ve işletme standartları bakımından diğer hizmet birimlerine göre daha yetersiz konumda olduğunu müşahede ettiğini de ifade etti. Atalay, şunları kaydetti
''Adli görev yapan diğer birimlerde sağlanan hizmet standardının derecesi ne denli yüksek olursa olsun, hayatın olağan akışı içinde suçtan mağdur ve şikayetçi olan vatandaşlarımızın başvurduğu ilk yer polis merkezlerimizdir. Bu birimlerimizde ideal anlamda iyileştirme sağlayamadığımız takdirde diğer hizmet birimlerimizdeki olumlu yansımaların vatandaş tarafından algılanması da mümkün görünmemektedir.
Bakanlığımızın 'Emniyet Genel Müdürlüğü-TOKİ Başkanlığı Örnek Polis Merkezleri Yapımına İlişkin Protokolü' çalışmaları kapsamında; ülkemizin fiziki özellikleri ve iklim koşulları yanında yerleşim merkezlerinin nüfus yoğunluğu, bölgelerin güvenlik risk potansiyeli ile diğer etkenler de göz önünde bulundurularak, öncelikle altı ayrı ilimiz için örnek nitelikte çok fonksiyonlu polis merkezi hizmet binalarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Geliştirilen bu modellere bağlı olarak 81 ilimizde kademeli şekilde birer adet Polis Merkezinin yapılandırılması çalışmaları da bizzat tarafımdan başlatılmıştır.''

Atalay, Bakanlık olarak 2009 yılını ''Polis Merkezleri Yılı'' olarak ilan ettiğini de belirttiği genelgede, polis merkezlerinin iyileştirilmesi için merkezde ''Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Merkezleri İzleme ve Değerlendirme Kurulu'', illerde ise Valilerin himayesinde, İl Emniyet Müdürülüğü başkanlığında uygun görülecek birim amirlerinden oluşturulacak ''İl Polis Merkezleri İzleme ve Değerlendirme Kurulları''nın teşekkül ettirileceğini kaydetti.

Merkezler donatılacak

Polis -Merkezlerinin yeniden yapılandırılması ve iyileştirilmesi için mahalli imkan ve kaynakların kullanılmasını da isteyen Atalay, polis merkezlerine yönelik illerin yaptığı iyileştirme çalışmalarının İçişleri Bakanlığında yıl sonunda değerlendirileceğini ve iyileştirme bakımından başarılı görülen illerin ödüllendirileceği ifade edildi.

Genelgeye göre, öncelikle altı ayrı ilde örnek nitelikte çok fonksiyonlu Polis Merkezi hizmet binaları geliştirilecek. Geliştirilen bu modellere bağlı olarak 81 ilde kademelİ şekilde birer adet polis merkezinin yapılandırılması çalışmaları devam edecek.

Polis merkezleri, değişen güvenlik ihtiyaçlarına cevap verebilen modern mimariye sahip olacak ve bilgi-iletişim sistemleri ile donatılacak. Merkezlerde kapalı atış poligonu, spor salonu, eğitim ve toplantı ve brifing odaları, fiziki şartları uygun görüntülü ses ve kayıt imkanı olan nezarethane ve ifade alma odaları, şüpheliler için özel giriş-çıkış yerleri bulunacak. Merkezlerin çevre güvenliği için elektronik sistemler kurulacak, kurşun geçirmez cam ve kapı sistemleri kullanılacak.

Ayrıca merkezlerde yeterli sayıda ofis, yurttaşlar için bekleme salonu, personel kıyafet ve eşya dolapları odası, temizlik üniteleri, haber merkezi, arşiv, dinlenme odası ve mutfak ile malzeme ve teçhizat odası, sığınak ve yangın merdiveni bulunacak.
Mimari tasarımı ve yapısal özelliği itibariyle polis merkezi olması mümkün görülmeyen binalar yeniden inşa edilecek.

Polis merkezlerine bütçe ayrılacak

Yakalanan, gözaltına alınan veya muhafaza altına alınan kişilerin yeme, içme ihtiyaçlarına, nakillerine ve yakınlarına haber verilmesine ilişkin giderler ilgili bütçe planlamasında gösterilecek ve bunun için polis merkezlerine, emniyet müdürlükleri bütçesinden ihtiyaçlarına göre pay ayrılacak.

Hizmet binalarının temizliğinin sağlanması hizmet alımı yoluyla yapılacak ve bütçe teklifi çalışmaları buna uygun olarak yapılacak.

 

Adres ve kimlik tespitlerini polis merkezleri yapmayacak

Tebligat ve adres tespiti işlemlerinin polis merkezlerinin asli görevlerinde aksamaya neden olduğu belirtilen genelgeye göre, özellikle adres tespiti işlemlerinin 21 Mayıs 2008 tarih ve 2008/8 sayılı Başbakanlık genelgesi doğrultusunda, Kimlik Paylaşım Sistemi verilerinin kullanılarak yürütülmesine özen gösterilecek.

Bu çerçevede, polisten adres tespiti ile ilgili talepte bulunulmasının önlenmesi ve ilgili kurum ve kuruluşlarca bu sistemlerin kullanılmasının sağlanması yönünde mülki amirlerince gerekli tedbirler alınacak.

Merkezlerdeki polisler hizmet içi eğitimden geçirilecek

Özellikle faili meçhul olayların aydınlatılmasında polis merkezi personelinin deneyimlerinden faydalanılarak ihtisas birimleri ile birlikte koordineli çalışmaları sağlanacak.

Polis-halk ilişkilerinin önemine binaen hazırlanacak bir eğitim programı çerçevesinde polis merkezlerinde görev yapan tüm personel hizmet içi eğitimden geçirilecek.
Ödüllendirme başta olmak üzere diğer iyileştirici tedbirlerle polis merkezlerinin cazip ve talep gören bir birim haline getirilmesi sağlanacak. Nitelikli personelin bu birimlerde görev yapması teşvik edilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon