Psikoloji Bölümü’nü inşaatta bitirmeye çalışıyor

Mersin Üniversitesi’ndeki öğrenciler, üniversite yönetiminin soruşturmalarına isyan etti. Cezaların savunmaları bile alınmadan verildiğini belirten öğrenciler, üniversitede bu dönem 100’ün üzerinde öğrencinin cezalar ile okuldan uzaklaştırıldığını anlattı. Psikoloji Bölümü’nde okuyan ancak ihraç edilen hocaları için broşür dağıtmak ve Arapça şiir okumak gibi ‘suçlardan’ 5 senede 3 buçuk yıl uzakla

Psikoloji Bölümü’nü inşaatta bitirmeye çalışıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.09.2017 - 20:47

Mersin Üniversitesi’nde 2015’te İdealist Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen Nihal Atsız anmasını protesto eden öğrenciler hakkında soruşturma başlatan üniversite yönetimi, onlarca öğrenciyi yeniden eğitimden uzaklaştırdı. Üniversiteden ilk olarak 2 dönem uzaklaştırma cezası alan öğrenciler, Mersin 1. İdare Mahkemesi’ne başvurarak cezaların haksız olduğunu savundu. Mahkeme önce telafisi güç zararlar doğurabilir diyerek yürütmeyi durdurdu, sonrasında ise hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile cezaların iptaline karar verdi. Kararda, üniversitenin Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin iki yarıyıl uzaklaştırma gerektiren 8. maddesine dayandırdığı cezaların hangi bentlere dayandırıldığının açık olmadığı vurgulandı. Üniversitenin cezalarının belirsiz olduğu, bu nedenler de hukuki denetime elverişli olmadığı belirtilerek iptal kararı verdi.

Üniversite geri adım atmadı
 
Mahkemenin kararı ise ceza konusunda ısrar eden üniversite yönetimini durdurmaya yetmedi. Öğrenciler yürütmeyi durdurma kararıyla rahatlasa da üniversite yönetimi mahkeme kararının ardından soruşturmayı yeniden başlatarak cezaları yeniden düzenledi. Öğrencilere konferansa engel olmak, çevrede bulunan araçlara ve kamu malına zarar vermek, kaldırım taşlarını sökerek emniyet güçlerine taşlı, soda şişeli ve havai fişekli saldırıda bulunak eylemleri nedeniyle yeni cezaları duyuruldu. Bir çok öğrenciye 2 dönem uzaklaştırma cezasında ısrar eden üniversite yönetimi, bazı öğrencilerin ise daha önce disiplin cezası olmadığı için cezayı bir döneme indirdi. 
 
Cezalar yine belirsiz
 
Ancak yeni cezalarda da mahkemenin iptal kararına konu olan ‘belirsizlik’ devam etti. İlk kararın aksine disiplin yönetmeliğinin 8. maddesi kapsamında “Yükseköğretim kurumu görevlilerine karşı cebir ve şiddet kullanarak görevin yapılmasına engel olmak” ve “Öğrencilere karşı cebir ve şiddet kullanarak yükseköğretim hizmetlerinden yararlanmalarını engellemek” maddelerinden ceza verildiğini belirten üniversite yönetimi cezaları bir döneme indirirken aynı yönetmeliğin 7. maddesi kapsamında hangi bende dayandırdığını açıklamadı.
 
Baskılar ciddi şekilde arttı
 
Üniversitenin cezaları karşısında mağdur olduklarını belirten öğrenciler, yaşanan soruşturmaların rektörlüğün muhalif öğrencilere karşı son yıllarda takındığı bir tutum olduğunu anlattı. Öğrenciler, bu yıl son cezaların ardından üniversiteden 100’ün üzerinde öğrencinin uzaklaştırma cezaları ile eğitimine devam edemediklerini, iyi bölümlerde okuyan bir çok arkadaşlarının ise farklı soruşturmalar kapsamında 7 döneme yakın cezalar nedeniyle akademik eğitimlerini bırakmak zorunda kaldıklarını aktardı. Bu kapsamda muhalif akademisyenlerin üniversiten KHK’ler ile ihraç edildiğini, muhalif öğrencilerin ise soruşturmalarla susturulmak istendiğini dile getiren öğrenciler, son dönemde baskıların arttığını belirterek yemek ve servis ücretine ciddi zamlar yapıldığını anlattı.
 
‘Hukuk için paramız yok’
 
Öğrencilerin diğer bir isyanı ise hukuk ararken yaşanan masraflar oluşturdu. Üniversitenin ilk cezalarının ardından kişi başı bin TL’ye yakın masraf olduğu için konser düzenlediklerini söyleyen öğrenciler, yeni cezaların ardından ise ne yapacaklarını bilemez duruma geldi. OHAL kapsamında Mersin’de ve ünirsitelerinde baskıların arttığını aktaran öğrenciler, gözaltı ve tutuklama tehditleri nedeniyle yeniden konser ve etkinlik düzenleyemeyeceklerini anlattı. Cezalara karşı mahkemeye yeniden başvurmak isteyen öğrenciler “Çaresiz kaldık. Hukuk için paramız yok” dedi.
 
Şiirden broşürden 3 buçuk yıl ceza
 
İnşaattan psikoloji bitirecek
 
Mersin Üniversitesi’nin soruşturma mağduru öğrencilerden Psikoloji Bölümü öğrencisi Mahmut Gül, üniversitedeki 5 senesinde 7 defa aldığı uzaklaştırma cezası ile 3 buçuk yıl eğitim hakkının engellenme sürecini Cumhuriyet’e anlattı. Aldığı cezalara karşı 2 kere dava açtığını ancak üniversitenin mahkeme kararlarını hiçe sayarak cezaları yenilediğini belirten Gül, “2 kere dava açtık. Birinde yürütmeyi durdurma kararı verildi ancak üniversite soruşturmayı değiştirerek aynı cezayı verdi. Diğerinde ise mahkeme kararı bile beklenmeden yönetim kurulunun verdiği cezaya karşın soruşturmayı kapatıp disiplin kurulu tarafından yeniden ceza verildi” dedi. Üniversitenin soruşturmaya konu  
ettiği ve ceza verdiği olaylara ilişkin ise Gül, “Aldığım cezalardan biri KHK ile ihraç edilen hocalarımız için sınav döneminde ‘İnsanlık Dersi Sınav Soruları’ başlıklı broşür dağıttığım için 12 arkadaşımla birlikte 1 sene ceza aldım. Bir diğerinde ise üniversitede Arapça şiir okuduğum için 1 ay uzaklaştırma cezası aldım” diye konuştu. Üniversite sisteminde 4. sınıf olarak gözüken ancak cezalar nedeniyle 2. sınıf öğrencisi olan Gül, “Öğrenim kredim kesildi. İnşaatlarda çalışıyorum. Yevmiyelerimi biriktirip yeniden dava açacağım” dedi. Gül, “Üniversite soruşturma evrakı göndermek, savunma almak yerine direk cezayı gönderiyor. Üniversiteyi bırakan bir çok arkadaşımız var. Bize de bu dayatılıyor. İşsziler ordusuna katılmamızı istiyorlar. Üniversitede ses çıkartan öğrencileri istemiyorlar. Cezalar bitse de üniversiteye girer girmez yeniden uzaklaştırma cezası veriyorlar” diyerek yaşadıklarını anlattı.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler