Putin: Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geleneksel yılsonu basın toplantısı başladı. Putin, Türkiye ile ilgili yine sert açıklamalar yaptı. "Türk yönetiminin İslamlaştırma politikası yüzünden Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür" dedi

Yayınlanma: 17.12.2015 - 11:42
Abone Ol google-news

 

Salondaki gazetecilerden biri Putin'in dikkatini çekmek için elindeki Türk bayrağını kaldırdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geleneksel yılsonu basın toplantısında konuştu. Türkiye ile ilgili çok sert açıklamalar yapan Putin, "Türk yönetiminin İslamlaştırma politikası yüzünden Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür" dedi. Putin'in açıklamalarından satır başları:

Türkiye'yle ilişkilerin onarılması konusunda umut görmüyorum

Türkiye'deki mevcut yönetimle anlaşmaya varmak zor olacak gibi görünüyor. İlişkilerin onarılması konusunda umut görmüyorum.



Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür

Türk yönetiminin İslamlaştırma politikası yüzünden Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür.

Türkiye'yle anlaşmazlıkta üçüncü tarafın etkisi var mı bilmiyorum

Türkiye ile yaşadığımız anlaşmazlıkta üçüncü bir tarafın etkisi var mı bilmiyorum. Belki de Türk yönetiminden birileri ABD’lilere yalakalık yapmak istemiştir. Belki de ABD ve AB’ye Türklerin ‘onların İslamcıları’ olduğunu göstermek istemişlerdir.

Türkiye Suriye hava sahasını isterse şimdi yeniden ihlal etsin

Türkiye, Suriye'nin hava sahasını sürekli ihlal etti. Şimdi isterse bunu yeniden yapsın. Suriye'de artık hava savunma sistemi var. Rusya, uçağı düşürüldükten sonra bölgeden geri çekilecek bir ülke değil.

G20'de Türkmenlerle ilgili hiçbir şey duymadım

Biz Türkiye ile işbirliğini reddetmedik. Antalya’ya G20 zirvesine gittim ve orada birçok Türk yöneticiyle görüştüm. Bizim önümüze uluslararası hukuka uymayan Türkiye hakkında çok hassas konular koydular. Türkmenler hakkında ise hiçbir şey duymadım. Türkmenlere saldırılarla ilgili soru sorabilirlerdi. Biz de “Tamam anlıyoruz. Size yardım etmeye hazırız” diyebilirdik.

Türkiye iletişim kurmak yerine NATO'nun arkasına saklandı

Bir problemle karşılaşıldığında insanlar normalde birbiriyle iletişim kurup açıklama yaparlar. Ancak uçağımızı düşürdükten sonra Türkiye, bunun yerine NATO'nun arkasına saklandı.

Türkiye'nin adımını düşmanca bir tavır olarak nitelendiriyoruz

Türkiye yönetiminin uçağımızı düşürmesini, dostça bir adım olarak değil düşmanca bir adım olarak değerlendiriyoruz.

Türkiye'yi düşman olarak görmüyoruz

‘Teröre Karşı İslam İttifakı’nda Türkiye de var. Biz Türkiye’yi düşman olarak görmüyoruz. Türkiye, Hava Kuvvetleri’mize karşı düşmanca bir eylemde bulundu. Ama Türkiye’ye düşman ülke olarak yaklaştığımızı söyleyemeyiz. İlişkilerimiz bozuldu, evet. Bu durumdan nasıl çıkarız bilmiyorum. Top bizde değil, Türkiye’nin tarafında.

Akkuyu'ya 3.5 milyar dolar yatırmadık

Rusya’nın Türkiye’de inşa edeceği Akkuyu Nükleer Santrali’ne devam edip etmeyeceği sorunu, şirketler arası düzeyde çözülmeli. Akkuyu projesine 3.5 milyar dolar yatırmadık.

Brüksel Türk Akımı için garantör olursa, Türk Akımı projesi gerçekleşir

Türk Akımı'nın akıbeti bize bağlı değil. Avrupa Komisyonu'nun bize bu konuda yazılı garanti vermesi gerekli. Brüksel Türkiye için garantör olursa proje de gerçekleşir.

Suriye konusunda ABD'yle iki noktada mutabıkız

Rusya’nın Suriye krizinin çözümü için bir planı var ve planımızdaki kilit konular ABD’nin görüşleriyle de uyuşuyor. Uzlaşı içinde olduğumuz noktalar, anayasa üzerinde ortak çalışma yapılması ve seçim düzenlenmesi.

ZATEN BİR İTTİFAK VARKEN NEDEN İKİNCİSİNE GEREK DUYULDU?

ABD, Suudi Arabistan ve Türkiye'yi içeren bir koalisyonu varken Teröre Karşı İslam İttifakı'nı kurmaya neden gerek gördüler anlayamıyorum. Bir ittifak varken, hemen hemen aynı üyeleri içeren ikinci bir ittifak kurmaya neden gerek gördüler? Kendi planları mı var ya da içeride bazı anlaşmazlıklar mı çıktı? Herhalde bazı anlaşmazlıklar çıktı.

Suudi Arabistan'la Suriye konusunda fikir ayrılıkları yaşıyoruz. Ancak iki ülke arasında ortak unsurlar da var. Suudi Arabistan'la askeri işbirliği alanında milyarlarca dolarlık ortak projeler üzerinde çalışıyoruz.

BULGARİSTAN GÜNEY AKIMI'NI İSTEMEDİ

Güney Akımı projesini Bulgaristan'a destek olmak için oluşturmuştuk ancak Bulgaristan bunu istemedi.


Batı 'Rus ayısını' zincire vurup öldürmek istiyor

Rusya’ya yönelik yaptırımlar, bağımsız bir ülke olmanın bedeli. Batılı uluslar, ‘Rus ayısını’ zincire vurmak, dişlerini çekmek ve öldürüp içini doldurmak istiyorlar.

Suriye konusundaki tutumumuz aynı

Suriye krizi konusundaki tutumumuzu değiştirmedik. Suriye’yi kimin yöneteceğine dış güçler karar veremez. Rusya, Suriye krizinin tüm tarafları memnun edecek şekilde çözülmesi için çaba gösterecek. Suriye’de siyasi çözüm mümkün. Bunun erken gerçekleşmesi daha iyi olur.


Suriye konusunda ABD'yle iki noktada mutabıkız

Rusya’nın Suriye krizinin çözümü için bir planı var ve planımızdaki kilit konular ABD’nin görüşleriyle de uyuşuyor. Uzlaşı içinde olduğumuz noktalar, anayasa üzerinde ortak çalışma yapılması ve seçim düzenlenmesi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Suriye ordusuyla muhalifleri birleştirme fikrini kısmen hayata geçirmeyi başardık

Putin'in Suriye'de üs açıklaması alkış aldı

Suriye’de neden geçici üsse ihtiyaç duyalım ki? Ama eğer birileri Rusya'nın üs elde etmesini isterse, bunu elde ederiz.

(Salonda alkışlar yükseldi) Suriye'de kalıcı bir üsse ihtiyacımız var mı emin değilim. Zira sınırlarımızdan binlerce kilometre uzağındaki herhangi birini vuracak güçte silahlarımız var.

IŞİD'in tek bir yerde 11 bin petrol tankeri var. Bu bir kabus

Suriye’de çalışmış petrol taşıyan konvoylara hava saldırıları düzenlemeye başladık. Şimdi görüyoruz ki gece vakti 5-15 araçla petrol taşıyorlar. Irak’a doğru yeni bir petrol kaçakçılığı yolu oluştu. Bu yol Irak ve Irak Kürdistan’ı üzerinden geçiyor. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan (Irak Kürdistanı'ndaki) tek bir yerde 11 bin petrol tankerinin tespit edildiği fotoğrafı göstermesini istiyorum. Bu bir kabus.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko'yu dinlemeye hazırız

Ukrayna konusunda: Esir değişimi konusunda sadece kendi görüşlerimizde ısrar etmeyeceğiz. Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'nun önerilerini dinlemeye hazırız. Esir değişimi eşit koşullarda olmalı. Değişim sırasında Ukrayna hapishanelerindeki mahkumlar da göz önünde bulundurulmalı. Ancak Kiev ve Donbass da böyle bir değişime yanaşmıyor.

Maalesef 1 Ocak 2016'dan itibaren Ukrayna ile serbest ticaret bölgesi anlaşmasını feshedeceğiz. 1 Ocak'tan itibaren Ukrayna ile ticari ilişkilerimizin kötüye gitmesini bekliyoruz.

Hiç yorulmadan söylüyorum ki Ukrayna kardeş ülkemiz

Ukrayna bizim için kardeş ülke. Bunu söylemekten yorulmayacağım.

Ukrayna'ya yaptırım planlamıyoruz

Ukrayna, Rusya ile ekonomik ilişkilerden tek taraflı olarak çekildi. Ukrayna'ya herhangi bir yaptırım uygulamayı planlamıyoruz.

Donbass'taki krizin daha hızlı şekilde çözülmesini istiyoruz. Ancak bu Ukrayna'nın güneydoğusundaki insanları farklı yerlere gönderme yöntemiyle sağlanmamalı.

Kiev, Minsk Anlaşmaları'nın hayata geçirilmesi sırasında manipülasyonlara başvuruyor. Donbass'ta askeri sorunlarla ilgilenen kişilerin bulunmadığını hiçbir zaman söylemedik. Ancak bu, orada düzenli Rus birliklerinin bulunduğu anlamına gelmez.

IŞİD ikinci plandaki bir konu

Bence, IŞİD ikinci planda olan bir konu. Zamanında Irak’a girdiler, ülkeyi mahvettiler. Sonra petrol ticaretiyle bağlantılı unsurlar ortaya çıktı. Endüstriyel düzeyde petrol kaçakçılığı sistemi Irak’ta kuruldu. Bu kaçakçılık sistemini ve yasadışı ticareti korumak için askeri güce ihtiyaç duydular. İslamcılık faktörünü kullanıp,  İslami sloganlarla ‘ölmeye hazır kişileri’ bölgeye çekmek çok iyi bir yöntem. Oysa bu kişiler aslında, ekonomik çıkarlarla bağlantılı bir oyunda oyunculuk yapıyor. Bu kişileri Irak’a çağırdılar ve son aşamada IŞİD ortaya çıktı.

Biz Suriye'de savaş başlatmadık. Bu ülkede sadece bazı operasyonlar düzenliyoruz. Bu operasyonlar da bütçemize önemli bir yük getirmiyor. Eğitim ve tatbikatlara ayırdığımız kaynakların bir bölümünü Suriye'deki operasyonlarımıza aktardık.

Ukrayna AB'ye girerse biz ne yapacağız? AB normlarına geçmek zorunda mıyız?

Ukrayna serbest ticaret bölgesi rejiminde çıkarak, AB'yle entegre oluyor. Rusya, AB'nin gümrük standartlarını BDT coğrafyasında uygulamak zorunda değil. Ukrayna AB'ye girerse biz ne yapacağız? BDT'deki tüm gümrük düzenlemelerini değiştirecek miyiz? Bu imkansız. AB'nin bitki sağlığı normlarına geçmek zorunda mıyız? Biz bu yükümlülüğü üstlenmeyeceğiz.

Gürcistan'la yeniden ilişki kurmaya hazırız

Gürcistan'la gerilimi artıran taraf biz değildik. Yaşanan kriz, Tiflis yönetiminin hatası sonucunda gerçekleşti. Ancak biz ilişkileri yeniden kurmaya hazırız.

Saakaşvili'ye Ukrayna'da görev vermek, Ukrayna halkının yüzüne tükürmek demek

(Eski Gürcistan lideri) Mihail Saakaşvili'ye Ukrayna'da görev verilmesi, Ukrayna halkının yüzüne tükürmek anlamına geliyor. Ukrayna'yı dışarıdan yönetim altına soktular.

Gürcistan'la vize uygulamasını kaldırmaya hazırız

Gürcistan vatandaşları için vize rejimi uygulamasını kaldırmaya hazırız.

Suriye ordusu operasyonlara devam ettiği sürece oradayız

Suriye'deki hava operasyonlarımızı Suriye ordusunun kara harekatları devam ettiği sürece sürdüreceğiz. Harekatlar bitince Suriye'deki güçlerimizi 2 gün içinde geri çekebiliriz.

Tüm ekonomik zorluklara ve enflasyona rağmen emekli maaşlarını yüzde 11 oranında artırdık. 2016'da ise emekli maaşlarının yüzde 4 oranında artmasını bekliyoruz.

ABD'nin bundan sonraki başkanıyla da ortak meselelerde işbirliği yapmak istiyoruz. Nitekim kendimizi hiçbir zaman tecrit etmeye çalışmadık.

Rusya hava sanayisini dünyaya açmalıyız. Bölgesel seferleri yerli uçaklarla gerçekleştirmeliyiz. Bu çerçevede yerli uçak motoru PD-14'ün üretilmesini önemli buluyorum.

Hükümet altın yumurtlayan tavuğu kesmemeli

Hükümet, petrol sanayisi alanındaki vergi oranlarını artırma kararı alırken, altın yumurtlayan tavuğu kesmemeli.

Uygulanacak yeni oranlar kalıcı olmamalı. Bu konuda bölgesel kararlar da alınabilir. 2 yıl süreyle petrol sanayisi alanında çalışan özel şirketlerden vergi alınmaması mümkün olabilir.

Kızlarıma gurur duyuyorum

Kızlarım politika ya da ticaretle uğraşmıyor. İki kızım da Rusya'da yaşıyor, yurtdışında hiç eğitim almadılar. Sıradan insanlar gibi kendi hayatlarını yaşıyorlar ve bunu büyük bir onur içinde yapıyorlar. Üç dili akıcı şekilde konuşuyorlar ve çalışmalar yapıyorlar. Kızlarımla gurur duyuyorum.

Donald Trump, yetenekli ve kendinden emin biri

Donald Trump, yetenekli ve kendinden emin biri. ABD'deki başkanlık yarışında yer alan önemli adaylardan biri. Rusya ile ilişkileri yeni bir seviyeye taşımak ve daha da derinleştirmek istediğini söyledi. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz.


Spor Bakanı Mutko'yla İngilizce konuşamadığı için dalga geçebilirsiniz. Komplekssiz biridir

(Putin'in Spor Bakanı Vitaliy Mutko'ya İngilizce konuşma kitabı hediye etmesine dair bir soru karşısında) Yabancı dil eğitimini ve uzmanlarımızın bu eğitimi yurtdışında destekliyoruz. Mutko'yla ise dalga geçebilirsiniz. Kendisi komplekssiz biri ve İngilizce çalışmaya da hazır. İleri yaşta yabancı dil öğrenmek kolay değildir. Ancak yabancı dil öğrenmek akıl için en iyi jimnastiktir.


Rekor katılım

3 saat 8 dakika süren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu yılki basın toplantısına gazetecilerden rekor katılım oldu. Yaklaşık 1400 gazeteci, toplantı için akreditasyon yaptırdı. Ancak hepsi Putin’e soru soramadı. Bu nedenle bazı gazeteciler, Putin’in dikkatini çekebilmek adına üzerinde Rusya’da popüler olan siyasi içerikli sloganlar yazılı özel pankartlar hazırladı. Bazıları da ‘öne çıkabilmek’ için renkli atkılar ve bayraklardan yardım almayı tercih etti. (Kaynak: Sputnik)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler