Reina katliamcısının oğluna bıraktığı vasiyeti ortaya çıktı

Yılbaşı gecesi Ortaköy’de bulunan eğlence merkezi Reina’yı kana bulayan Abdulkadir Masharipov, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme”, “silahlı terör örgütüne üye olma”, “nitelikli şekilde birden fazla kişiyi öldürme”, “sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması ve bulundurulması” suçlamalarıyla tutuklandı. Masharipov’un tutukluluğa sevk yazısında, saldırgan Masharipov’a eylem talimatını veren Ebu Cihad kod adlı IŞİD mensubunun talimata ilişkin ses kaydında, Masharipov gibi eylem yapacak biri ile daha görüşeceği bilgisinin olduğu belirtildi. Masharipov’un oğluna bıraktığı vasiyeti de ortaya çıktı.

Yayınlanma: 11.02.2017 - 14:31
Abone Ol google-news

 
Abdulkadir Masharipov, yılbaşı gecesi Reina isimli eğlence merkezinde 39 kişiyi katletmişti. Esenyurt’ta saklandığı evde 16 Ocak’ta yakalanan Özbekistan vatandaşı Abdulkadir Masharipov’un İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ndeki işlemleri dün tamamlandı. Masharipov, savcılık sorgusu için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılık sorgusunun ardından tutuklanması istemiyle İstanbul 11. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Masharipov tutuklanarak cezaevine gönderildi. Saldırgan için adliyede yoğun güvenlik önlemleri alınırken, sorgunun yapılacağı Sulh Ceza Hakimliklerinin bulunduğu 6. katta koridora güvenlik bariyeri çekildi. Saldırganın mahkeme salonuna alınmasıyla birlikte terör polisi haricinde polisinlerin dahi bariyeri geçmesine izin verilmedi.
 
IŞİD’in kontrolündeki evler
 
Soruşturma savcısı Gökalp Kökçü’nün Masharipov’u tutukluluğa sevk ettiği yazısında, Masharipov’un İstanbul’a gelince, haberleşme programı olan Telegram üzerinden Reina eyleminin planlayıcılarından Tulpar kod isimli IŞİD militanı ile buluştuğu belirtildi. Tulpar kod adlı IŞİD militanın Masharipov’a İstanbul, Konya ve Kayseri’de IŞİD’in kontrolündeki Madafa denen “Yabancı terörist savaşçıları” evlerini temin ettiği ifade edildi. Masharipov’un eylemin diğer planlayıcılarından Yusuf kod adlı İlyas Mamosharipov’un ailesi ile 31 Aralık 2016’ya kadar Kayaşehir’deki evde kaldığı kaydedildi. Masharipov’un 25 Aralık 2016’da Telegram üzerinden haberleştiği Suriye’de bulunan Abu Şüheda kod adlı IŞİD mensubundan eylem talimatı aldığı, Rakka’daki Rahova kod adlı IŞİD militanıyla konuşarak da eylemi gerçekleştirme kararı aldığı anlatıldı. 
 
Başka bir eylem talimatı
 
Masharipov’un 26 Aralık 2016 günü Kayaşehir’deki otobüs durağında buluştuğu Kafkas kökenli Rusça konuşan IŞİD mensubundan eylemin Taksim’de yapılacağı talimatını, kalaşnikof tüfek ve el bombalarını, talimatın olduğu ses kaydını içeren hafıza kartını ve eyleme kadar yalnız kalması gerektiği söylenmesi nedeniyle de  günlük ev kiralaması için 700 TL para aldığı aktarıldı. Yazıda ses kaydının içeriği ile ilgili, “Eylem sonrası şüpheli Abdulkadir Masharipov’un ailesine DEAŞ terör örgütünün sahip çıkacağı, bu konuda bir endişesi olmaması gerektiği, eylemden önce kendisi gibi başka bir eylem yapacak bir kardeşi ile de görüşeceğine dair Ebu Cihad’ın sesli anlatımlarının bulunduğu tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi. 
 
Oğlunun da eylemci olmasını istemiş
 
Masharipov’un 27 Aralık 2016’da bir veda videosu çektiğinin aktarıldığı yazıda, “Video görüntülerinde intihar eylemi yapacağını, çocuklarının büyüyünce eşine zorluk çıkarmamalarını ve oğlunun da büyüdüğünde kendisi gibi intihar eylemi yapması tavsiyesinde bulunduğu tespit edilmiştir” denildi. 
 
Çelik çekirdekli mermiler
 
Mermi çekirdeklerinin incelenmesinde, Masharipov’un zırh delici etkisi bulunan çelik çekirdekli mermiler kullandığı, bu şekilde kalabalık grup içinde birden fazla insanı tek atışla yaraladığının görüldüğü belirtildi. Masparipov’un son bombayı intihar eylemi için kendisine sakladığı, tanınmaması, cesedinin teşhis edilmemesi için yüzüne yakın bir şekilde patlattığını söylediği ifade edildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler