Reyhanlı'ya daha önce neden gelmedi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Erdoğan, Reyhanlı'ya saldırıdan 14 gün sonra gitmesiyle ilgili olarak "Başbakan olarak buraya olayın olduğu anda gelmiş olmam bazı malum çevreler tarafından farklı olarak da değerlendirilebilirdi. Bu işin istismarcıları var. Bu istismarcılara ne siz fırsat verin ne biz fırsat verelim" dedi.

Yayınlanma: 25.05.2013 - 10:11
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki hafta önce Reyhanlı'da 51 kişinin öldüğü, onlarca kişinin de yaralandığı bombalı saldırılarla ilgili incelemelerde bulunmak üzere öğle saatlerinde Ana uçağı ile Hatay'a geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, Hatay Havaalanı'nda Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, bazı milletvekilleri ve öteki ilgililer karşıladı.

Başbakan Başbakan Erdoğan ile İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da geldi.

Başbakan'ın gelişi dolayısı ile karadan ve havadan yoğun güvenlik önlemleri alındı. 1 polis helikopteri, 3 adet askeri helikopter havada güvenlik için tur atarken, havaalanı çevresinde polis ve özel harekat timleri de adeta kuş uçurtmadı. Basın mensupları da alana yaklaştırılmadı.

Başbakan havaalanında bir süre dinlendikten sonra Sikorsky model askeri helikopterle Reyhanlı'ya geçti. Başbakan'ın helikopterine havada 5 askeri helikopter eskortluk etti. Başbakan Erdoğan'ın helikopterinin Reyhanlı'da iniş yapacağı ilçe stadyumu çevresinde geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. Özel harekat timleri ve Başbakanlık korumaları, etrafta kuş uçurtmazken, gazetecilerin görüntü almasına da izin verilmedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 11 Mayıs'taki bombalı saldırıların ardından Reyhanlı'yı ziyaret ederek, ilk patlamanın olduğu belediye binasının önünde yurttaşlara hitap etti. Bütün sıkıntıları süratle aşacaklarını belirten Başbakan Erdoğan, "Dükkanlarını kaybeden kardeşlerimizin dükkanları, gerekli destekleri veriyoruz, süratle devam ediyor, bunları aşacağız. İŞKUR'dan tüm kardeşlerimize yönelik başlattığımız bir süreç var ve işsiz olan kardeşlerimiz süratle buraya müracaat etmek suretiyle buradan da gerekli olan desteklerini 3 ay süreyle alacaklardır. Müracaatlarını yapmak suretiyle bu da olacak" diye konuştu.

Bu noktada ayrıca süreç içinde ilçede attıkları bu adımları daha da güçlendireceklerini anlatan Erdoğan, "Bunu güçlendirmekle de kalmayacağız. Başta değerli Valim olmak üzere, Kaymakamım , Belediye Başkanımız olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarımız, başta Adalet Bakanım, milletvekili arkadaşlarım, hepberaber inşallah ilçemizi çok daha güçlü günlere kavuşturacağız" ifadelerini kullandı.

Hatay'ın 10 ay sonra büyükşehir olacağını hatırlatan Erdoğan, büyükşehir olma kararını kendilerinin verdiğini söyledi. Erdoğan, "Şimdi bu ilçeler artık kenar köşede kalmış ilçeler olmayacak. Tam aksine artık bunlar da büyükşehrin bir ilçesi olacaklar. Reyhanlı bundan nasibini en güzel şeklide alacak. Altyapısıyla alacak, üstyapısıyla alacak ve modern bir şehir olmanın inşallah adımlarını hepberaber atacağız" dedi.

 

'Bütün yardım mekanizmalarımızı burada yoğun bir şekilde çalıştırdık'

Kısa bir zaman sonra Reyhanlı'ya tekrar geleceğini bildiren Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: "Bu gelişim, bu olay sebebiyleydi. Şunu unutmayın, Başbakan olarak buraya olayın olduğu anda gelmiş olmam bazı malum çevreler tarafından farklı olarak da değerlendirilebilirdi. Bu işin istismarcıları var. Bu istismarcılara ne siz fırsat verin ne biz fırsat verelim. Benim bu işlerden sorumlu Başbakan Yardımcım olay anında buraya geldi. Üç tane bakanım anında buraya geldi. Milletvekillerim anında buraya geldi ve Valim anında zaten buradaydı, sürekli irtibat halindeydik. Bütün yardım mekanizmalarımızı burada yoğun bir şekilde çalıştırdık. Hiçbir aksama bu noktada olmadı ve ardından sağolsun Cumhurbaşkanımızın da buraya bir ziyareti oldu, Cumhurbaşkanımız da buraya geldiler. Yani biz sizi ne Hükümet olarak ne devlet olarak yanlız bırakmadık, bırakmıyoruz, bırakmayacağız. Sadece benim sizden ricam şudur, bu tür istismar örgütlerine, bizim aramıza fitne sokmak isteyenlere asla pirim vermeyin. Çünkü bunların korkusu nedir biliyor musunuz, bizim birliğimizdir, bizim beraberliğimizdir, bizim dayanışmamızdır. İşte bu dayanışma, evelallah onların buralarda hayat bulmasını ortadan kaldıracaktır."

"Sizlerle bir araya olmaya doyum olmaz. Ne kadar sizlerle bir arada olsak o kadar mutlu oluruz" diyen Erdoğan, "Sizlere neler yaptığımızı anlatacak değilim. Bugün o gün değil. Ama biz sizi Allah için seviyoruz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "Benim sizden ricam şudur: Suriye'den buraya gelmiş olan kardeşlerim, sizin kardeşlerinizdir. Bu kardeşlerinizi asla onlara buralardan çıkmak için olumsuz şeyler söylemeyin. Ben inanıyorum ki benim Reyhanlılı kardeşlerim asla bunu yapmazlar ama insana saygıyı bilmeyenler bunu yaparlar. Biz yaradılanı Yaradan'dan ötürü seven bir anlayışın mensuplarıyız. Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle, Sünnisiyle, Alevisiyle, aklınıza ne gelirse hangi inanç mensubu olursa olsun bizim yönetimimiz altında olanların hepsini Yaradan'dan ötürü seviyoruz. Bizim farkımız bu. Ben sizi bu duygular içerisinde tüm arkadaşlarım adına selamlıyorum. İnşallah bu yolları beraber kat edeceğiz. Reyhanlı'yı biliyorum, bize gönlü olan bir ilçemizdir. Bizim de onlara gönlümüz her zaman açık oldu. Biz size efendi olmaya gelmedik, hizmetkar olmaya geldik, bunu böyle bilesiniz. Bu duygular içerisinde sizleri selamlıyorum. Tekrar şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, ailelerine sabırlar diliyorum. Yaralılarımıza Rabbim'den şifalar temenni ediyorum ve sizleri Allah'a emanet ediyorum."

 

Notlar

Başbakan Erdoğan'ın konuşması, yurttaşların sık sık "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Reyhanlı seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla kesildi. Erdoğan, konuşmasının ardından bombalı saldırıda hayatını kaybeden Fatmanur Elboz'un annesi, Nadire Kuvet'in kız kardeşi Hatice Kübra Elboz ile görüştü.

Elboz, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ölen insanların hiçbir suçu olmadığını belirterek, Başbakan Erdoğan'dan suçluluların en ağır şekilde cezalandırılmasını ve intikamlarının alınmasını istediğini söyledi. Elboz, Başbakan Erdoğan'ın da acılarını paylaştığını dile getirdiğini anlattı.

Hatay-Reyhanlı karayolu ile ilçede güvenlik önlemleri alındı. Erdoğan'ın konuştuğu meydana asılan "Esed zaliminin yanında olanlar hüsrana uğrayacaktır", "Zalimin korkusu, mazlumun dostu Sayın Başbakanımız hoşgeldiniz" ve "Biz bu oyuna gelmedik, gelmeyeceğiz" pankartları dikkati çekti.

Konuşmasının ardından otobüsle Reyhanlı Kaymakamlığına geçen Başbakan Erdoğan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Yolda kendisini bekleyen vatandaaşları selamlayan, çocuklara oyuncak dağıtan Erdoğan'ın, Kaymakamlıkta bulunduğu sırada, binaya yakın bir yerde toplanan Suriyeliler ve Türk vatandaşları, Türk ve Özgür Suriye Ordusunun kabul ettiği Suriye bayraklarıyla tezahüratta bulundu.

Erdoğan'a Reyhanlı ziyaretinde Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, AKP Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, AKP Hatay ve Osmaniye milletvekilleri, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala da eşlik etti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler