Roboskililer hesap soruyor
Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın “Roboski dosyası tekrar açılabilir” açıklamasından sonra tüm sorumluların hesap vermesi istendi.
Bile bile katliam
Roboski'de 28 Aralık 2011'de 19'u çocuk 34 kişi kaçaktan dönerken savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürüldü. Bölgede görev yapan askeri yetkililerin "komutanım bunlar kaçakçı" demesine karşın köylülerin vurulduğu, 2. bombardımanın korucular ve yöre halkının askeri yetkililere bilgi vermesine karşın yapıldığı ortaya çıktı.
34 kişinin yaşamını yitirdiği Roboski katliamının üzerinden 4,5 yıl geçtikten sonra dosyanın tekrar açılması gündeme geldi. Dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Yaşar Güler, olay sonrası hiçbir soruşturmaya uğramazken orgeneralliğe terfi etti. Dosya Şırnak’tan Diyarbakır’a oradan yetkisizlik kararıyla Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderildi. Genelkurmay “koordinasyon hatası”, Anayasa Mahkemesi “eksik belge” gerekçesiyle dosyayı kapattı.
Encü: Şeffaf bir tutum sergilensin
Roboski Derneği Başkanı Veli Encü, 4.5 yıldır adalet beklediklerini belirterek “Biz intikam istemedik. Biz adil bir yargılama olsun, askeri ve siyasi tüm sorumlular adalet önünde hesap versin istedik. Tek talebimiz vardı, failler yargılansın, emir komuta zinciri içinde yapılan bu katliamın ucu kime dokunursa dokunsun hesap sorulsun. ‘Tazminat teklif ettik, ziyarete gittik devlet üzerine düşeni yaptı’ denildi. Önce faillerin yargılanmasını, tüm sorumlulardan hesap sorulmasını ve özür dilenmesini istiyoruz daha sonra devletin teklifini kabul edebiliriz. Roboski dosyası sivil yargıdan askeri yargıya havale edildi. Askeri yargı takipsizlik kararı verdi, Anayasa Mahkemesi de skandal bir gerekçeyle dosyayı reddetti. Şimdi konjenktür değişti, dosya yeniden açılıyor. Biz ilk gün söyledik, bugün yine söylüyoruz. Roboski emir komuta zinciri içinde bir katliamdı. Tabii ki faillerin yargılanmasını istiyoruz ama dosya yeniden açılacaksa bağımsız, tarafsız, şeffaf bir tutum sergilenmesini, hem ailelelerin hem de avukatların dahil olmasını istiyoruz” dedi.
Elçi: Açık bir yargılama yapılsın
Roboskili ailelerin avukatı Şırnak Baro Başkanı Nuşerivan Elçi şu görüşlerini dile getirdi: “İlk günden beri söyledik, bu dosya er ya da geç açılacak çünkü 19’u çocuk 34 kişinin katledilmesi takipsizlikle sonuçlanamaz. Geç gelen adalet adalet değildir. Dava açılır, sanıklı bir yargılama yapılırsa kim ne yaptı, kim karar verdi, kim vurdu, kimin kusuru ve kastı var hepsi tespit edilecektir. Bir an evvel dosyanın yeniden açılması, kusuru kastı olanın cezalandırılması yoluna gidilmesi gerekir. Daha önce de söyledim başta Roboski dosyası olmak üzere barış ve çözüm sürecinde, Silvan, Ağrı ve bölgede yaşananlarla ilgili tüm dosyaların yeniden açılarak etkin soruşturma yürütülmesi gerekir.
Gök: MİT bilgisi kimden geldi?
Roboski için oluşturulan TBMM Alt Komisyonu’nun üyesi CHP Milletvekili Levent Gök de şunları ifade etti: “Olay son derece nettir. Öldürülen 34 kişinin kaçakçı kimliği bilinirken, içlerinde Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin olduğu yönündeki iddia üzerine bu operasyon yapıldı ancak bu kişilerin kaçakçı olduğu biliniyordu. MİT’ten gelen bilgi üzerine bu operasyon yapıldı. Bunun üzerine gidilmedi, gidilemedi. Yeterli delil bence kesinlikle var. İktidar bu kararı alıyor ise biz de elimizdeki tüm bilgileri paylaşmaya hazırız.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'