Saadettin Tantan'dan iktidar ve muhalefete çağrı

Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Suriye ve Afganistan'dan gerçekleşen göç sonrası Türkiye'nin iç güvenliğinin daha da sorunlu hale geldiğine dikkat çekti.

Yayınlanma: 25.08.2021 - 10:57
Saadettin Tantan'dan iktidar ve muhalefete çağrı
Abone Ol google-news

Eski İçişleri Bakanı ve Yurt Partisi Genel Başkanı Saaddettin Tantan yaşanan göçler sonrası Türkiye'nin karşılaşabileceği risklere dikkat çekti.

İktidar ve muhalefeti birbirini suçlamayı bırakıp bir araya gelerek "Kirli oyunları" engellemeye çağıran Tantan, "PKK terör örgütü büyükşehirlerde eylemleriyle bir anda Türkiye'yi kaosa sürükleyebilir. Suriye'den ve Afganistan'dan gelen göçlerde yabancı istihbarat servislerinin gelenleri kullanmasıyla bir anda Türkiye yangın yerine dönebilir. Türkiye'de iktidar ve muhalefet birbirini suçlamayı bırakmalı ve bir araya gelerek bu kirli oyunu engellemeli" dedi.

"KÜRESEL GÜÇLER KAOS YARATIYOR"

Yeniçağ'dan Fatih Erboz'un haberine göre, küresel güçlerin ülkeleri karıştırma hedeflerini; kirli, kimliksiz, değerlerini unutmuş, birbirine düşman toplumlar yaratmak suretiyle gerçekleştirdiklerini ve Afganistanda da bu yöntemleri kullanıp, bilerek kaos yarattıklarına dikkat çeken Tantan şöyle konuştu:

"Afganistan'daki durum ve gelişmeler  çok önemli. Türkiye açısından Afganistan, Pakistan, İran önemli. Bu üç ülkede ciddi sorun yaşıyor. Türkiye bu bölgede emperyalist oyunu bozabilecek en kritik ülke. Türkiye reel gücünü kullanamıyor. Suriye'de bulunan YPG ve PYD Cenevre'de temsilcilik açıyor. Bu neye alamet bir kere bunu düşünelim. Brüksel'in kurulacak devleti tanırız demesine nasıl bakmamız gerekiyor. Her şey planlanmış. AKP iktidarı bu süreci yönetemediği için bitti"  

Türkiye'de daha önce yaşanan çözüm sürecinde İngiltere'nin etkisi olduğunu ifade eden Tantan, şunları söyledi: 

"TÜRKİYE İÇERİDE VE DIŞARIDA KISKACA GİRMİŞ"

"Türkiye şu anda Afganistan'da ve bölgesinde ABD ve İsrail'in çıkarları için hareket eder noktada. Bir taraftan bakıyorsunuz Türkiye'nin yaklaşık 500 milyar dolar borcu var. Borcunu ödeyebilecek bir kaynağı bulunmuyor. Bütün devlet şirketleri ise Varlık Fonu'na aktarılmış durumda. Siyaset çözüm üretemiyor. Türkiye içeride ve dışarıda adeta bir kıskaca girmiş durumda. Türkiye, oynanan kirli oyunun farkında ancak kıskaca girdiğinden çözüm üretemiyor. Türkiye, Suriye, Irak ve bölge ülkeleriyle bir araya gelse bu oyunu bozar. Parlamento, iktidar ve muhalefet bir araya gelmiyor, milletvekilleri sessiz, dolayısıyla çözüm üretilemiyor."

Türkiye'nin bölgesinde potansiyel gücünün çok yüksek olduğunu kaydeden Tantan, "Türkiye'nin bunu kullanabilecek bir siyasi iradeye ihtiyacı var. Türkiye bölgesel güçlere önem vermeli. Doğu Akdeniz'de Suriye, Lübnan, KKTC başta olmak üzere diğer ülkeleri yanına almalı. Karadeniz'de Ukrayna, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran başta olmak üzere bölge ülkelerini yanına almalı. Bu ülkelerle işbirliği ve kalkınma anlaşmaları gerçekleştirmeli. Türkiye'nin ve bölgenin emperyalist güçlerin baskısından ve etkisinden kurtulması bu formüle bağlı" dedi. 

"İSTİHBARAT SAVAŞLARI VAR"

Dünyada istihbarat savaşlarının çok önemli olduğunu belirten Tantan, "Türkiye mali istihbarat, kamu ekonomisi istihbaratı, iç ve dış istihbarat, enformasyon savaşlarına karşı istihbarat, enerji, ekonomi ve hukuk savaşlarına karşı istihbarat, iç ve dış güvenlik tehditlerine karşı istihbarat teşkilatlarını, yaygın haber alma ağlarını oluşturmalı. Bu yapılar Meclis ve adli yargı denetimine de tabi olmalı. Türkiye bir taraftan bölge ülkeleriyle işbirliği ve kalkınma anlaşmaları yaparken, diğer taraftan istihbarat alt yapısını güçlendirmeli" diye konuştu. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler