'Santral kanser vakalarını arttırır'

Türkiye'ye nükleer enerji santralı yapımının 'faşizan' bir anlayışla dayatıldığı, Japonya'da yaşanan patlamalarla ortaya çıkan sağlık sorunlarının dikkate alınmadığı vurgulandı. Nükleer Tehlikeye Karşı Barış ve Çevre için Sağlıkçılar Derneği (NÜSED) üyeleri, ülkemizde santral kurulması durumunda kanser vakalarının artacağı uyarısı yaptı.

Yayınlanma: 20.03.2011 - 11:53
Abone Ol google-news

NÜSED Genel Sekreteri Derman Boztok, nükleer santralların sağlık sonuçlarının kanser vakalarıyla kendisini gösterdiğini belirterek, Hayata geçirilmek istenen santrallar için uzmanların görüşleri alınmıyor. Demokrasiye, bilime aykırı bir şekilde davranılıyor. Gizli süreçlerle tehlikeli girişimler yapılıyor. Hükümet halkın sağlığını hiçe sayıyor. İlkel bir anlayış gösteriliyordedi.

NÜSED Üyesi Doç. Dr. Levent Tuğrul da, Japonyadaki felaketin yakın ve uzak gelecekte kanser vakalarıyla ortaya çıkacağını söyledi. Tuğrul, Santral kazalarında ortaya çıkan nötron parçacıkları dikkate alınmamaktadır. Bu parçacıklar ulaştıkları hemen her molekülün enerji düzeyini değiştiren bir zincirleme reaksiyona yol açarlar. Canlılarda da aynı şekilde, zincirleme tepkimeyle molekülleri etkileyip, yaygın DNA bozulması yaratırlar. Canlılara olan etkileri, cansız maddelere olan yıkıcılıklarında çok daha fazladırdiye konuştu. Santral çevrelerinde oturan insanlara iyot içeren tuz tabletleri dağıtıldığını anımsatan Tuğrul, şunları söyledi:

Bu tabletler özellikle tiroid dokusuna radyoaktif iyodun bağlanmasını sağlar. Ancak asla sistemik bir koruma sağlayamaz. Çeşitli organların korunmasına yönelik ilaç seçenekleri de vardır. Ancak bunların da etkileri bazı organlarla sınırlıdır ve genel, güvenilir bir koruma sağlayamazlar. Tasarlanan tesisler ne denli modern olursa olsun, simülasyonlarda hesap edilemeyen ve geri dönüşü olmayan riskler mevcut olacaktır dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler