Seçim hilelerine dikkat

Milletvekilliği seçimi için bugün 56.6 milyon seçmen sandığa gidecek. Siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları seçim hilelerine karşı sandığa ve oylara sahip çıkma çağrısı yaptı. Çok sayıda bağımsız gözlemcinin yanı sıra her yurttaş oyuna ve sandığa sahip çıkma hakkına sahip.

Yayınlanma: 06.06.2015 - 23:31
Abone Ol google-news

Milletvekiliği seçimi için bugün tüm Türkiye sandık başına giderken yurttaşlar ve çeşitli sivil toplum kuruluşları da sandığa ve oylara sahip çıkma çağrısı yaptı. Yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda bağımsız gözlemcinin yanı sıra seçme yeterliliğine sahip her yurttaş yasalar doğrultusunda sandık çevresinde gözlem yapabilecek, usulsüzlük gördüğü takdirde itiraz edebilecek.

 

On binlerce gönüllü

Seçimlerde hiçbir parti ile bağı olmayan Türkiye’nin Oyları Platformu ve Oy ve Ötesi Derneği gönüllülük esasına göre sandık sonuçlarını yakından takip edecek.

Bin 500 kişilik analiz ekibi ve on binlerce gönüllü ile çalışan Türkiye’nin Oyları Platformu internet sitesinden yaptığı açıklama ile seçmenlere sandığa gitme ve oylara sahip çıkma çağrısı yaparak “Oyunu kullanmak kadar ona sahip çıkmanın da vatandaşlık görevi olduğunu bilerek, demokrasinin temeli olan Seçme ve Seçilme Hakkı’na sahip çıkmaya, sandıkları her müdahaleden korumaya, Türkiye’nin önde gelen STK’leriyle ülkenin geleceği için birlik olmaya, demokrasimize ve hukukun üstünlüğüne sahip çıkmaya, 7 Haziran gecesi rahat bir uyku için ülken ve geleceğin için çalışmaya hazır mısın” ifadelerine yer verdi.

 

Demokrasi görevi

Oy ve Ötesi Derneği de Türkiye’nin 45 kentinde 171 ilçede 60 bine yakın gönüllü ile sahada olacağını açıkladı. Dernek oyların işlenmesi, hata gördüklerinde yasalara uygun tutanak altına alınması ve analiz edilmesinin yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanında gönüllülerin göndereceği tutanakların kopyaları sisteme girildikten sonra SEÇSİS ile eşzamanlı karşılaştıracaklarını belirtti. Dernek yurttaşların da yasalar çerçevesinde seçimleri takip edebileceğini ve sandıklara sahip çıkmalarının demokrasi görevi olduğunu aktardı.

Seçim hilelerine karşı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan 29 gözlemci de hazır bulunacak.

 

Baro merkez kurdu

Türkiye Barolar Birliği de (TBB) seçim güvenliğini sağlamaya yönelik seçim hukuku konusunda eğitim almış, gönüllü avukatlardan oluşan “Seçim Güvenliği Merkezi”ni kurdu. Barolar Birliği yurttaşları sandıklara sahip çıkmaya çağırırıken oluşabilecek usulsüzlük halinde Türkiye’nin her yerinden 0312 988 16 70 (6 hat) numaralı telefonu aramaları çağrısı yaptı.

 

İHD de sahada

İnsan Hakları Derneği de Bağımsız Seçim İzleme Platformu ile birlikte 26’sı il olmak üzere toplam 48 kentte ve dört ilçede seçim gözlemciliği yapacağını duyurdu. Bu gözlemler için 2 bin 500 kişi görevlendirildi. Seçim günü boyunca İHD genel merkezi ile şubeleri de açık tutulacağı ve şikâyetlerin aktarılabileceğini CHP’nin bilişim uzma- açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler