Seçim hükümeti krizi

Erdoğan’ın seçim hükümeti kararının ardından gözler yeni kabineye çevrildi. Davutoğlu, hem AKP’ye düşecek bakanlıkların icracı olmasını hem de kabineye muhalefet partilerini temsilen girecek isimleri belirlemek istiyor.

Yayınlanma: 19.08.2015 - 20:47
Abone Ol google-news

CHP ve MHP’nin erken seçim hükümetine bakan vermeyeceklerini açıklamalarının ardından AKP, 9 bağımsız bakanın ismini belirleme planları yapmaya başladı. AKP kulislerinden edinilen bilgiye göre, 7 Haziran seçimlerine girmeyerek Meclis dışı kalan 3 dönemlik eski AKP’lilerden, milletvekili adayı olarak listeye alınmayacak olanların kabineye eski bakan olarak girebileceği planı üzerinde duruluyor.

 

Kulisler hızlandı

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun koalisyon hükümetini kuramayarak, hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a iade etmesinin ardından erken seçim kulisleri hızlandı. Erdoğan’ın erken seçim hükümeti yönündeki eğilimini açıklamasının ardından önce MHP ardından CHP kabineye üye vermeyeceğini açıkladı. Dün akşam saatlerinde TBMM Başkanı da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na çıkarak, erken seçim için Anayasa’da gerekli olan istişare şartını yerine getirdi.

 

CHP 6, MHP 3 ama..

CHP ve MHP’nin erken seçim hükümetine üye vermeyeceklerini açıklamasının ardından CHP’nin hükümetteki 6, MHP’deki 3 sandalye hakkının bağımsız, yani Meclis dışı isimlerle belirlenmesi gerekiyor. Erdoğan’ın erken seçim hükümetini kurma görevini de mevcut Başbakan Ahmet Davutoğlu’na vermesi durumunda AKP’de, 9 bağımsız bakanın ismini belirlemek için iki adımlı bir yol haritası üzerinde duruluyor.

 

Bağımsız bakanlık

12 Eylül’de toplanacak AKP Olağan Kongresi’nde beklenen tüzük değişikliği onaylanırsa, eski ve yeni toplamda yaklaşık 100, 3 dönem kuralına takılan AKP’liden hepsinin yapılacak erken seçimde listeye giremeyeceği belirtiliyor. Buna göre AKP, bu partililerden en fazla 30’unu yeniden aday yapacak.

Erken seçim kabinesindeki bağımsız olması gereken bakanların kimler olacağı sorununun da liste dışı kalan 3 dönemliklerle çözülebileceği belirtiliyor. Buna göre Listeye alınmadığı için bağımsız konumuna gelen eski AKP’lilere bağımsız bakanlık görevi verilebileceği ifade ediliyor.

 

Farklı isim düşüncesi

Ancak AKP’de bağımsız bakanlık sandalyelerinin tamamının eski AKP’lilerden oluşamayacağı da dile getiriliyor. Bağımsız bakanlıklardan bir kısmının sözkonusu eski 3 dönemlik isimlerden, kalan kısmının da akademisyen, hukukçu, sivil toplum kuruluşu temsilcisi gibi isimlerden belirlenebileceği ifade ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler