Siber Saldırılar 2018’de artacak
Geçtiğimiz aylarda bir grup siber korsan WannaCry adındaki virüs programı ile 99 ülkede 230.000 bilgisayarı etkileyerek 145 milyon hesabın şifresi ele geçirmişti.
Çevrimiçi ortamdaki kişisel bilgilerimiz, son yıllarda artan siber saldırılar nedeniyle tehlikede. Önümüzdeki yıl ise bilgisayar korsanlarının daha agresif saldırılar yapacağı düşünülüyor. Bu nedenle güvenlik önlemlerinizi tekrar gözden geçirmenizde fayda var.
ABD hükümeti , Rus hükümetiyle olan bağlantılarla ilgili endişeler nedeniyle tüm dünyada yaygın olarak bilinen Kaspersky Lab anti-virüs yazılımını yasakladığında, milyonlarca bilgisayardaki bu güvenlik yazılımı bile şüpheli hale geldi . Uzmanlar, cihazlarımızı internet’e bağlayan, Wi-Fi gibi görünmez sistemlerin güvenilirliği konusunda endişeli.
Eğer işler kötüye giderse, siber saldırıdan kendinizi korumak için birçok seçeneğiniz var: Fotoğraflarınızı, müziklerini ve diğer önemli verilerinizi yedekleyerek işe başlayın. Ayrıca kullandığınız cihazlardaki yazılımları sık sık güncelleyin. Eğer bu ikisini yapmıyorsanız, geri kalan hiçbir şey işe yaramaz. Ardından, Google’nin Yubukey kimlik doğrulama uygulaması dahil birçok uygulama hesaplarınızı şifrelemenize yardımcı olacaktır. Son olarak, güvenlik yazılımlarından vazgeçmeyin. 2018‘de buna daha çok ihtiyacınız olacak.
Güvenlik ihlalleri devam edecek, bu nedenle yalnızca şifrelere güvenmeyin!
Birisi banka hesabınızı her an herkesin kopyalayabileceği bir anahtarla koruyacağını söyleseydi, bunu kesinlikle kabul etmezdiniz. Ancak hesaplarımızda kullandığımız şifreler de bu durumdan farksız. Neyse ki, bu değişmeye başladı. Apple, yüz tanıma teknolojisini kullanan ilk yaygın cihaz olan Iphone X FaceID‘i piyasaya sürerek büyük bir sıçrama yaptı . Kullanıcılar Apple‘ın TouchID, parmak izi sistemini basit bulan kullanıcılar biyometri listesine yüzünü ekleyecek ve hesaplarını kilitleyebilecek.
FaceID, gizlilik endişelerini arttırdı ve akıllara bu teknolojiyi maskelerle kandırmaya yönelik fikirler geldi.
Yüzlerinizin 3D taraması kadar karizmatik olmasa da, hesaplarınızı güvende tutabilecek daha kolay bir başka araç daha var. Bu iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi. Bu sistem, oturum açma işleminize bir başka adım daha ekleyerek çalışır. Böylece siber korsanların ilk şifrenizi ele geçirmesi hesabanıza girmesine yetmez. Bu sizler için daha fazla iş demek ve şifreleri hatırlamak yeterince zor ama Ekim ayında 3 milyar Yahoo hesabını etkileyen saldırıyı düşününce bu iş size çok da zor gelmeyecek.
Anti-virüs yazılımlarını da unutmamak gerekiyor. Bu yıl antivirüs ve şifre yönetim yazılımları için işler garip bir hal aldı. Kaspersky virüs koruma yazılımı, ABD’de tüm devlet daireleri ve bazı özel şirketler tarafından yasaklandı. Bulut tabanlı şifre yönetim sistemi olan LastPass ise büyük bir güvenlik açığını düzeltti ve OneLogin saldırıya uğradı. Google Play Store’deki onlarca antivürüs uygulaması ise tam bir muamma. Ancak bu yazılımlar siber saldırılardan korunmanın şu an için en iyi yolu gibi görünüyor.
Samsung Galaxy A 2018 Serisi Detaylanıyor
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza