Siemens çalışanı anlattı: 'Yönetim vakaların artmasından bizi sorumlu tutuyor'

Siemens Gebze Orta gerilim fabrikasında koronavirüs vakalarının günden güne arttığını ve yönetimin vaka artışından kendilerini sorumlu tuttuğunu aktaran bir çalışan, “Sosyalleştiğimiz alanlarda virüsün yayıldığını söylüyorlar ama çalışma alanlarından bahseden yok. Biz zaten çalışırken sürekli dip dibe olmak durumundayız. Pozitif çıkanlarla aynı alanlarda çalışmış oluyoruz. Can güvenliğimizden endişe ediyoruz” dedi.

Yayınlanma: 13.04.2021 - 12:12
Siemens çalışanı anlattı: 'Yönetim vakaların artmasından bizi sorumlu tutuyor'
Abone Ol google-news

Türkiye’de koronavirüs vakaları, son günlerde oldukça yüksek seyrediyor. Öyle ki geçtiğimiz günlerde vaka sayısında Dünya’da ikinci, Avrupa'da birinci olmuştuk. Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, tespit edilen vakaların yüzde 85’ini çeşitli varyantlardan oluştuğunu ve bulaşma hızının varyantlar nedeniyle arttığı bilgisini paylaşmıştı. Hal böyle iken işe gitmek durumunda olan emekçiler, artan koronavirüs vakalarından ve yetersiz önlemlerden şikayet ediyor. Gazetemize ulaşan Siemens Gebze Orta Gerilim Fabrikası’nda çalışan ve isminin paylaşılmasını istemeyen bir emekçi, işyerinde koronavirüs vakaların çok arttığını iddia etti ve yetersiz önlemler nedeniyle can güvenliklerinden endişe duyduklarını söyledi. 

"ÇALIŞIRKEN FİZİKİ MESAFEYE UYAMIYORUZ"

Fabrikadaki koronavirüs vakalarının son bir haftada çok arttığını ve önlemlerin yetersiz kaldığını ileri süren Siemens çalışanı, "Normalde olsaydı şirketi kapatırlardı ama işler yoğun ve işlerin gecikeceğinden dolayı kapatma yapmıyorlar. Günden güne işyerindeki vakalar artıyor. Şirket yöneticileri herhangi bir tedbir almadan bizi çalıştırmaya devam ediyor. İç içe ve yoğun bir tempoda çalışıyoruz. Fiziki mesafeye uymamız çalışırken mümkün olmuyor" dedi. 

"SENDİKA DA YARDIMCI OLMUYOR"

Konuyla ilgili şikayetlerini Türk Metal Sendikası'na ilettiklerini söyleyen Siemens çalışanı, "Türk Metal Sendikası üyesiyiz. Ancak onlar da bu konu hakkında bize yardımcı olmuyor. Bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Böyle durumları şirket yönetimi belirler, böyle devam edeceğiz, gelen haberlere göre ilerde bakarız deniyor" yanıtını aldıklarını söyledi.

"SAĞLIĞIMIZ UMURLARINDA DEĞİL"

İşten çıkarılma korkusu nedeniyle çalışanların sessiz kalmak durumunda kaldığını ekleyen Siemens çalışanı, "Pozitif vaka olduğunda kafalarına göre belirli temaslıları gönderiyorlar kalanı ise çalışmaya devam ediyor. İşler yoğun olduğundan dolayı bizlerin sağlığı umurlarında değil. Normalde Siemens böyle bir şirket değildi. Çalışanların çoğu şikayetçi. Fakat bizi işten çıkarırlar korkusuyla susuyorlar" diye konuştu. 

"VAKALARDAN BİZİ SORUMLU TUTUYORLAR"

Fabrika içinde çeşitli önlemlerin olduğunu ancak vaka artışına bu önlemlerin etki etmediğini belirten çalışan şunları söyledi:

"Pozitif çıkan bir kişi belli olduğunda eğer işe servisle gelmişse sadece önünde ve arkasında oturan kişileri temaslı sayıyorlar. Yönetim vakaların artmasından bizi sorumlu tutuyor. Sosyalleştiğimiz alanlarda virüsün yayıldığını söylüyorlar. Fakat çalışma alanlarından bahseden yok. Biz zaten çalışırken sosyal mesafeyi koruyamıyoruz. Örneğin elektrik panosu alanımız çok dar bir alan. İşler çok yoğun olduğu için sürekli dip dibe olmak durumundayız. Pozitif çıkanlarla aynı alanlarda, aynı elektrik panolarında çalışmış oluyoruz ve onların dokunduğu alanlardan bize bulaşmama gibi bir ihtimali yok. Can güvenliğimizden endişe ediyoruz."

TÜRK METAL SENDİKASI SUSKUN 

Öte yandan Türk Metal Sendikası, Cumhuriyet'in ısrarlı talebine rağmen açıklama yapmadı. Sendika temsilcileri, işçilerin iddialarına yönelik "Döneceğiz" demekle yetindi. 

Türk Metal Sendikası, Cumhuriyet'in sorularını yanıtsız bırakırken, profilinde Türk Metal'in Siemens İş Yeri Temsilcisi olduğu yazan Mutlu Ayar adlı kişi, işçilerin iddialarının gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

Ayar, Türk Metal'in Siemens'teki temsilcisi olarak Twitter'dan ilgili haberin altına "Böyle mesnetsiz soyut haberlerle, kurumsal, insana her daim değer veren bir markayı karalamak Cumhuriyet gazetesine yakışmıyor! 40 yıldır içinde sendika var olan nicelerinin emekli olduğu, kendine has imrenilecek bir çalışma kültürünün yaşandığı bir işyeriyle uğraşacağınıza gidin büyük marka olduğunu iddia edip sendikalaşmayan işyerleri ile ilgili örgütlenmeye teşvik edici haberler yapın. Ulusal bir gazetenin haberi böyle illegal internet sitelerinin yayını gibi "çamuru atayım izi kalsın" şeklinde olması kabul edilebilir bir şey değil. Covid döneminde alınan önlemleri, her kademede gösterilen özveriyi, sendikasından, çalışan temsilcisinden, işçisine, yöneticisine kadar her anlamda gösterilen hassasiyeti ve duyarlılığı Siemens çalışanları olarak biliyoruz" yazdı. 

SIEMENS'TEN CUMHURİYET'E AÇIKLAMA 

Haberin ardından Siemens Türkiye, Cumhuriyet'e açıklama yaptı ve işçilerin iddialarının gerçeği yansıtmadığını iddia etti. 

Simens Türkiye'den yapılan açıklama şöyle

Siemens Türkiye olarak, Covid-19 salgınının ilk gününden itibaren tüm üretim alanlarımızda Dünya Sağlık Örgütü, T.C. Sağlık Bakanlığı ve T.C. İçişleri Bakanlığı’nın yönergelerine ve tavsiyelerine uyumlu olacak şekilde, ek tedbirleri de alarak faaliyetlerimizi sürdürdük. Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü andan itibaren en etkin önlemleri de ivedilikle hayata geçirerek süreci başarıyla yönettik, yönetmeye devam ediyoruz.

Önceliğimiz ilk günden itibaren sağlık ve güvenlik oldu. Çalışma alanlarımızda kalabalık ortamlar yaratmaktan ve bu ortamlarda fiziksel yakınlık içinde bulunmaktan kaçındık. Hijyen, mesafe, ulaşım ve diğer tüm alanlarda kapsamlı ve titiz önlemleri hayata geçirdik. Servislerdeki ve yemekhanelerdeki yoğunluğu azaltacak önlemlerin yanı sıra, vardiya düzenlemelerini de uygulayarak sosyal mesafeyi koruduk. Bu kapsamda T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü ve MESS Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası ve TÜV iş birliği ile gerçekleştirilen denetimleri başarı ile tamamladık. Aldığımız tüm tedbirler ve uygulamalar yetkili kurumlar başta olmak üzere Türk Metal Sendikası ile koordineli bir şekilde ve bilgisi dahilinde yapılmıştır.

165 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren, Türkiye’nin hemen her alandaki gelişimine yakından tanıklık ve aracılık etmiş, ülkemizin teknoloji gelişiminde kaldıraç rolü üstlenen, faaliyet gösterdiği sektörde yıllardır ihracat şampiyonu olan ve bugüne dek binlerce kişiyi istihdam ederek ülke ekonomisine katkıda bulunan global bir şirket olarak fabrikalarımız hakkında çıkan bu mesnetsiz ve gerçeğe uygun olmayan beyan ve iddialardan ötürü üzüntü duyduk. Çalışan sağlığını tehlikeye atan çalışma koşulları ve salgına rağmen tedbir alınmaması gibi iddiaların doğruluk payı yoktur.  



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon