Şirketlere soruşturma kapıda

AKP’nin yargı ve güvenlik paketiyle ‘mal varlığına el koyma’ kararının kapsamını genişletmesi şirketlere cadı avı başlatacak. Teklif yakında genişletilecek. Böylece makul şüpheyle ya da oybirliği şartı olmaksızın mal varlığına el konulabilecek.

Yayınlanma: 17.10.2014 - 09:16
Abone Ol google-news

Hükümetin, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 128. maddesindeki, “Taşınmazlara, hak ve alacaklara el koyma” maddesini yasa teklifi ile genişletme talebi iş dünyasında tedirginliğe yol açarken, hukuk uzmanlarına göre teklif yakın zamanda şirketlere ciddi soruşturmaların başlatılacağının habercisi.

Yasa değişikliği ile ‘Anayasayı ihlal’, ‘Yasama organına karşı suç’, ‘Hükümete karşı suç’, ‘Hükümete karşı silahlı isyan’, ‘Silahlı örgüt’, ‘Silah sağlama’ ve ‘Suç için anlaşma’ soruşturmalarında da mal varlığına el konulma kararı verilebilecek. Uzmanlar, bunun şirketlere ‘cadı avı’ anlamına geldiğine işaret etti. ‘Zamanlamanın manidar’ olduğunu belirten uzmanlar, değişikliğin odak noktasının; cemaate yakın olan banka ve şirketler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘kimler destek çıkıyor biliyoruz’ diyerek vergi incelemesi başlattığı, toplumsal olaylarla gündeme gelen, Gezi olayları sırasında otel kapılarını yaralılara açan, ‘Ben de çapulcuyum’ diyen işadamları ve bankacılar olduğuna dikkat çektiler.

Hukukçular, Erdoğan’ın ‘anahtarlarını masamda istiyorum’ dediği Bank Asya’nın da hedefte olduğuna işaret etti. Tartışmaların odağındaki Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz ise gazetemize yaptığı açıklamada T.C. kanunlarına göre bankacılık yaptıklarını belirterek yeni yasa teklifinin kendilerini etkilemeyeceğini öne sürdü.

Öte yandan uzmanlara göre teklifin kapsamı kısa zamanda genişletilerek el koymanın şartları kolaylaştırılabilir. Şu anki teklifte yer almayan ‘makul şüphe’ ya da ‘oyçokluğu’ ile mal varlığına el koyma kararının da yakın zamanda çıkması bekleniyor. Uzmanlar, uygulamanın yabancı yatırımcıyı da kaçıracağına dikkat çekiyor.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ersan Şen, suçtan elde edilmiş malın mülkiyetinin devlete geçmesinin doğru olduğunu ancak bu noktada uygulamanın önemli olduğunu söyledi. Şen “CMK’nın kimyasını bozdular, şimdi düzeltmeye çalışıyorlar. Uygulama kötü olduğu sürece kötü sonuçlar yaşanacaktır. Burada zihniyet önemli” dedi. Şen şöyle devam etti: “Hükümet, 17 ve 25 Aralık soruşturmaları sonrası elindeki yegâne yasal silahı çekti ve el koyma kanununu zorlaştırdı. Bu, hükümete yönelik yolsuzluk operasyonu diye takdim edilen süreçte yapıldı. Ancak 6 Mart 2014’te yapılan düzenlemeler kamu yararının aleyhine oldu. Şu anki yasada el koyma maddesiyle 6 Mart’tan önceki yapıya dönüldü. Ancak ilerleyen dönemde kapsamı genişletilebilir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon