Soru kitapçıkları internette!

1.7 milyon öğrencinin yıllarca çalışıp girdiği kader sınavında soruların bir şifreyle kolayca çözülebildiği iddiası olay yarattı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, "YGS sorularının şifreli" olduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirterek tüm kitapçıkların internetten incelenebileceğini bildirdi.

Yayınlanma: 03.04.2011 - 08:12
Abone Ol google-news

27 Mart’ta, geleceğini belirlelemek için Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girip ter döken 1 milyon 700 bin öğrenci, önceki gün ortaya atılan şok bir iddiayla sarsıldı.

ÖSYM’nin resmi internet sitesinde yayınlanan soru kitapçığı ve cevap anahtarından yola çıkan Artvinli Avukat Ayla Varan, çok basit işleyen bir şifreleme yöntemiyle sorulara kısa sürede yüksek oranda doğru cevap verileceğini öne sürdü. Bu iddianın gündeme bomba gibi düşmesinin ardından, ÖSYM Başkanı Ali Demir konuyla ilgili açıklama yaptı.

 

ÖSYM Başkanı Demir'in açıklamalarından satır başları şöyle:

-Şifre iddiaları doğru değil. Hiçbir haksız uygulama olmamıştır.

-Kitapçıklar yayınlanacak. Kendimize edindiğimiz şeffaflık ilkesi adaylara bazı olanaklar sunulmuştur. Adaylar her türlü bilgiye kendi şifrelerini kullanarak internet üzerinden erişebilmektedirler. Adaylar her türlü bigiyi ve kitapçıklarını internetten görebilmektedirler.

-Hazırlanan sorular matbaaya götürülmekte ve kapalı dönem adını verdiğimiz hiçbir bilginin ve nesnenin dışarıya çıkarılmadığı bir ortamda sınav kitapçığı hazırlanmaktadır. Tüm sınavlarımız kapalı dönem içerisinde hazırlanmaktadır.

-Sınavı hazırlayanlar kapalı döneme girdikten sonra sınav bitimine kadar dışarı çıkamamaktadırlar. Matbaanın tüm çevresi kemara ile izlenmektedir. Matbaanın tüm kapılarında hakem şahitler ve emniyet görevlileri 7 gün 24 saat görev yapmaktadır. Doğru cevapların hangi şıklar olduğu kesinlikle dışarıdaki hiçbir kişi tarafından bilinmektedir. Buna ÖSYM görevlileri ve soruları hazırlayanlar dahildir. Soru kitapçıklarına ilişkin değişik cevap anahtarları oluşturulmaktadır. Her aday için farklı bir şekilde sınav kitapçığı oluşturulmaktadır. Tüm sorular tüm adaylara yöneltilmiştir, soruların dizilişleri farklı farklıdır. Doğru cevap şıkları farklı farklıdır, yanlış seçeneklerin yeri de farklı farkladır. Lütfen herkes çok iyi anlasın ki sistem aynı kitapçıktan iki tane üretmemektedir, üretememektedir. Her kitap diğerinden farklı şekilde üretilmektedir. Matbaada bir kitaptan iki tane üretilmesi mümkün değildir.

-ÖSYS kılavuzunda adayın kişisel bilgiler yer almaktadır. Aynı şekilde cevap kağıdında da yer almaktadır. 27 Mart'ta gerçekleştirildiğimiz YGS'de sınav güvenliğiyle ilgili uygulamalar çok büyük bir titizlikle gerçekleştirilmiştir. Sınavda kullanılan gereçler ÖSYM tarafından verilmiştir. Sınav bugüne kadar görülmemiş bir başarıyla gerçekleştirilmiştir. Pekçok sınavda başkasının yerine sınava girme girişimi yaşadığımız bir gerçektir. İlk kez bu sınavda yaşanmamıştır. Sınav sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Sınav evrakı dasorunsuz bir şekilde ÖSYM'ye ulaştırılmıştır.

-Ortaya atılan şifre iddiaları tamamen asılsız ve gerçek dışıdır. Soru kitapçıkları incelendiğinde bu net ve kesin olarak ortaya çıkmaktadır. ÖSYM her zaman olduğu gibi bundan sonra da kendi işine konsantre olacak ve güvenli sınavlar yapmaya devam edecektir.

-Adaylara verilen kitapçıklar bugün saat 12:30'dan itibaren internete konulacak.

-YGS'de en yüksek puanı alan adayların soru kitapçıkları da internette yayınlanacaktır.

-Sınavda fiilen kullanılan soru kitapçıklarını da incelemek herzaman mümkündür, herzaman açıktır.

-Sonuç olarak ÖSYM'nin gerçekleştirdiği YGS sınavı tam bir güven ve adalet içerisinde gerçekleştirilmiştir. Vatandaşlarımızın gönlü rahat olmalıdır.

 

Kitapları nereden göreceksiniz?

Sınava giren yaklaşık 1 milyon 700 bin adayın kitapçıkları internete yüklenerek kamuyonun bilgisine sunuldu.

KOD için adres:

2011-YGS'ye giren adaylar kendisine ait soru kitapçığı koduna http://sonuc.osym.gov.tr/Sorgu.aspx?SonucID=1097 adresinden erişebilirler.

Kitapçık için adres:

Soru kitapçık numarası ve bina kodu bilgisiyle kendi kitapçıklarını ftp://2011ygs-kitapcik.osym.gov.tr adresinden görüntüleyebilirler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler