Soylu'nun Peker açıklaması akıllara o anları getirdi

Sedat Peker’in son dönemdeki açıklamaları siyasetin gündemine oturdu. Peki iktidar, Sedat Peker’in AKP’ye yakın olduğu dönemlerdeki açıklamaları üzerine nasıl hareket etmişti?

Yayınlanma: 10.05.2021 - 17:22
Soylu'nun Peker açıklaması akıllara o anları getirdi
Abone Ol google-news

Hakkında "organize suç örgütü yöneticisi ve üyesi olmak" suçlamasıyla soruşturma yürütülen Sedat Peker’in son dönemdeki açıklamaları siyasetin gündemine oturdu.

Sosyal medya hesaplarından toplamda 3 saate yakın videolar paylaşan Peker, Pelikan grubu, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ile oğlu AKP Milletvekili Tolga Ağar, FETÖ’den tutuklanıp ceza alan Mübariz Mansimov ve Türkiye’de uyuşturucu trafiği üzerine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Peker’in açıklamaları medyada da gündem olurken muhalefet liderleri konuyla ilgili iktidara seslendi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün yaptığı açıklamada, “Devlet ve İçişleri Bakanı bu tartışmalara seyirci” dedi. Kılıçdaroğlu’na yanıt ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan geldi. Soylu, “Bir ülkede Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı, Kırmızı Bülten talep edilen organize suç örgütü yöneticisinin, güvenlik güçlerimize yönelik iftira ve akla sığmayan ithamlarına sığınarak siyaset yapar mı” ifadelerini kullandı.

Peki AKP, Sedat Peker’in kendisine yakın olduğu dönemlerdeki faaliyetlerine karşı nasıl bir tavır almıştı?

ERDOĞAN’LA NE KONUŞTUĞUNU ANLATMIŞTI

2015 yılında, Sedat Peker, bir dönem Yeni Şafak’ta yazan Taha Ün'ün düğününe katılmıştı. Düğüne katılan bir diğer isim ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dı. Burada Erdoğan ve Peker’in sohbet ettiği görülmüştü. 

Peker o anla ilgili, "Kıymetli Dostlarım, Sayın Cumhurbaşkanı’nın insanların içinde beni kabul ederek elimi sıkıp sıcak bir şekilde birkaç kelime söylemesi tabi ki kendisi açısından bakıldığında birileri tarafından siyasi bir risk olarak görünebilir. Ancak benim fikrimi sorarsanız Sayın Cumhurbaşkanımız şahsımla ilgili bazı art niyetlilerin özellikle görmek istemediği toplumdaki yerimi görmüştür. Bu fotoğraftaki an, benim toplumdaki normalleşme konumum için önemli bir kırılma anıydı. Ben bunun farkındayım. Bu sebeplede yaşadığım sürecede Sayın Cumhurbaşkanımıza karşı bu davranışından dolayı minnettar kalacağım" ifadelerini kullanmıştı.

Bundan bir yıl sonra ise AKP’nin de tepki gösterdiği Barış Akademisyenleri bildirisinin ardından Sedat Peker, "Sözde aydınlar çanlar ilk önce sizin için çalacak; oluk oluk kanlarınızı akıtacağız ve akan kanlarınızla duş alacağız” demişti. Ancak Peker’e AKP’den ve İçişleri’nden herhangi bir tepki gösterilmemişti. Hatta açıklama üzerine İstanbul Anadolu Adliyesi 20'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılmış fakat sözleri "ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirilen Peker beraat etmişti.

Soylu, “Mafyayı nasıl çökerttiğimizi sorsan anlatırım” diyordu ama yüzlerce adamı olan Peker, 2018 yılında Afrin'de Türk Silahlı Kuvvetleri'yle birlikte Zeytin Dalı Harekatı'nda yer alan Özgür Suriye Ordusu mensuplarına çelik yelek göndermişti. 

Seçimlerde sık sık AKP’ye destek veren Peker, 2019 yılında İstanbul Ataşehir'de katıldığı bir açılışta Cumhur İttifakı'na destek ve silahlanma çağrısı yapmıştı. Fakat İçişleri’nden konuyla ilgili yine bir adım atılmamıştı.

“BEN GETİRMİŞSEM BEN İHANET EDİYORUM” DEMİŞTİ

İçişleri Bakanlığı açıklamasında Peker için “Anılan kişinin, yurt dışından sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği yayınlardaki iftira ve ithamları, güvenlik güçlerimiz ve devletimiz üzerine yeni bir organize suç faaliyeti olarak değerlendirilmektedir” diyordu.

Fakat geçmişe dönüp bakıldığında Peker, AKP ile yakın olduğu dönemlerde ölüm tehditlerinde bulunurken hakkındaki davalardan da beraat etmişti.

Öte yandan Soylu’nun Peker ve mafya üzerine yaptığı açıklamalar akıllara kaymakam operasyonlarını getirdi.

İçişleri Bakanı Soylu geçen yıl, “Bir tek FETÖ’cüyü göreve getirmişsem, bir tek FETÖ’cü göreve geldiyse ve bu söylenmiyorsa bu, ülkemize ihanettir. Ben getirmişsem ben ihanet ediyorumdur” demişti. 

Ancak söz konusu açıklamadan birkaç ay sonra 100’e yakın kaymakam ve vali yardımcısının FETÖ’den görevden alındığı haberleri çıkmıştı. Bu isimler arasında Soylu’nun İçişleri Bakanlığı döneminde atananların da olduğu belirtilmişti.

Yani Soylu’nun geçmişte yaptığı kaymakamlar çıkışı gibi Peker açıklaması da gerçeklerle çelişiyordu.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler