Susurluk'un 'sırları' da iddianamede
Ergenekon iddianamesinin 441 klasörlük eklerinde yeralan belgelerdeki önemli ayrıntılar gün ışığına çıkıyor. Dönemin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş tarafından hazırlanan ünlü “Susurluk Raporu”nun devlet sırrı olduğu gerekçesiyle gizlenen 12 sayfası da Ergenekon iddianamesinin eklerinde yer alıyor.
Ergenekon iddianamesinin 441 klasörlük eklerinde, dönemin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş tarafından hazırlanan ünlü “Susurluk Raporu”nun devlet sırrı olduğu gerekçesiyle açıklanmayan 12 sayfası da yer alıyor.
Ergenekon iddianamesinin 171. klasöründe Doğu Perinçek’in belgelerinin dökümünde yeralan ünlü Susurluk Raporu’nun devlet sırlarının bulunduğu bölümünü de içeren tamamı bulunyor.
Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından 14 Ağustos 1997'de özel talimatla Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş’a hazırlatılan rapor 22 ocak 1998 tarihinde başbakana sunulmuş, hazırlanan metin, Yılmaz tarafından bir televizyon programında kamuoyuna açıklanmıştı. “RAPORDAKİ (.) NUMARALI SAYFALAR ‘DEVLET SIRRI’ OLDUĞU GEREKÇESİYLE AÇIKLANMAMIŞTIR” denilerek gizlenen124 sayfalık raporun devlet sırrı olduğu belirtilen eksik sayfalarının dökümü ise şöyle:
-68.-71. Sayfalar: ‘Mehmet Ali Yaprak ve Kaçırılması’ ile ‘Behçet Cantürk Cinayeti’ ve 'Azerbaycan Darbesi'
-75. Sayfa: Özgür Gündem gazetesinde çalışan ve öldürülen gazetecilerle ilgili bilgiler.
-77-80 Sayfalar: Abdullah Çatlı ve ilişkileri yeralıyor. Bu sayfalarda Abdullah Çatlı’nın gerçekleştirdiği yurtdışı eylemler yeralıyor.
99. Sayfa: Kamu bankaları yöneticileri ve verilen krediler yeralıyor. Bu arada 97 sayfada yeralan ve kamu bankalarının yönetici kadrolarının bir ekip halinde çalıştığını içeren tablo da o dönem açıklanan raporda yeralmamıştı. Bu tabloda belgeler arasında bulunuyor.
-102-103. Sayfalar: “Değerlendirme” başlığını taşıyan bölümde Jandarma İstihbaratı’nın ve faaliyetleri anlatılıyor.
Rapor üzerinde el yazısı ile yapılmış küçük notlar ve analizler de bulunuyor. 22 Ocak 1998’de açıklanan 124 sayfalık raporun devlet sırları bölümü dışında o dönem basına dağıtılan bölümlerinde yeralmayan iki tablo da dikkati çekiyor. Bunlardan biri, öldürülen Ömer Lütfü Topal’ın kumarhanelerinin gelişimi anlatılırken, çok açık ifade edilmese de bu kumarhanelerin açılmasına yardımcı olan bakan müsteşar, genel müdür ve genel müdür yardımcısını içeren tablo ve tarihler yeralıyor. Bu tablo Kumarhanelerin açılış tarihleri ile izin veren bürokratların isimlerini içeriyor. Ayrıca kamu bankalarının yönetim kadrosundaki isimlerin de zaman içinde hangi bankalarda görev aldıklarını gözler önüne seriyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza