Suyumu geri ver
Türkiye, Dünya Su Günü'nü son 50 yılın en kurak döneminde kutluyor.
Türkiye, 21 Mart Dünya Ormancılık ve 22 Mart Dünya Su Günü’nü, son 50 yılın en kurak döneminde kutluyor. Su Hakkı Kampanyası, Dünya Su Günü nedeniyle gerçekleştireceği etkinliklerin temasını “Musluktaki temiz suyumu geri ver!” olarak belirledi. TEMA Vakfı da bugün dünya üzerindeki tatlı su miktarının Sezar’ın Antik Roma’yı yönettiği dönemle aynı miktarda olduğuna dikkat çekti.
TEMA Vakfı’nın derlediği bilgilere göre İstanbul da dahil olmak üzere dünyadaki büyük şehirlerin üçte biri içme sularının büyük bir bölümünü ormanlık bölgelerden sağlıyor.
Dünya Su Günü’nün bu yılki teması da BM tarafından “Su ve Enerji” olarak belirlendi. Enerji üretim sistemlerinin yüzde 90’ı yoğun olarak su kullanıyor. 2035 yılında küresel enerji kullanımının yüzde 50, su tüketiminin de yüzde 85 oranında artması bekleniyor. Ancak üretilemez bir varlık olan suyun oranı hiç artış göstermiyor.
Her yıl yaklaşık olarak 15-18 milyar metreküp tatlı su kaynağı fosil yakıt üretiminden dolayı kirleniyor. Kömür enerjisi nedeniyle oluşan asit yağmurları suları daha da asidik hale getiriyor.
Güneş enerjisinden elektirk üretildiğinde gaz birim elektik enerjisi için gerekli su miktarı doğalgaz santrallarından 5 kat, kömür santrallarından 2 kat daha az suya ihtiyaç duyuluyor. Rüzgâr enerjisi için suya ihtiyaç duyulmazken jeotermal enerji için kullanılan su tekrar kaynağa veriliyor.
Günümüzde 2.8 milyar insan su kıtlığı ile karşı karşıya ve 2.5 milyar insanın elektriğe erişimi bulunmuyor. Bugün dünya nüfusunun yüzde 40’ı susuzluk çekiyor. Türkiye’de kişi başına bin 519 metreküp su düşüyor. İklim değişikliği nedeniyle yaşanılan su sıkıntısının Türkiye’nin büyük bir bölümünü içeren kurak ve yarı kurak bölgelerde daha da artması bekleniyor.
Kritik eşikteyiz
Su Hakkı Kampanyası da Dünya Su Günü nedeniyle yaptığı açıklamada Türkiye’nin su krizi yaşanması açısından çok kritik bir eşikte olduğuna dikkat çekildi. Suyun yüzde 85’inin endüstriyel tarımda ve sanayide kullanıldığı belirtilerek derinleşen su krizi karşısında gözümüz gibi korunması gereken sulak alanların çılgın projelere kurban edildiği vurgulandı.
Su Hakkı Kampanyası, suyun bir meta değil, tüm canlıların yaşam kaynağı olduğuna dikkatleri çekmek için 22 Mart Cumartesi günü milyar dolarlık ambalajlı su sektörünü anlatan “Bottled Life” belgeselinin gösterimini yapacak.
Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek gösterimin ardından da “Musluktaki temiz suyumu geri ver!” sloganı ile yürüyüş yapılacak. Film gösterimi saat 15.00’te Galatasaray’daki Aynalı Geçit Salonu’nda, yürüyüş de 17.00’de Galatasaray Lise önünde başlayacak.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Colani’nin arabası
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması