Tarih Vakfı Yurt Yayınları'ndan iki kitap
Tarih Vakfı Yurt Yayınları tarafından yayımlanan Cevat Şahin ve Gültekin Yılmaz tarafından derlenen Osmanlı Askerî Tarihini Araştırmak: Yeni Kaynaklar, Yeni Yaklaşımlar kitabı ve Alex Baltazzi, George Galdies ile George Poulimenos’ın yazarlığını üstlendiği İzmir Rumcası Sözlüğü raflarda.
Tarih Vakfı Yurt Yayınları tarafından yayımlanan Cevat Şahin ve Gültekin Yılmaz tarafından derlenen Osmanlı Askerî Tarihini Araştırmak: Yeni Kaynaklar, Yeni Yaklaşımlar kitabı askerî tarih araştırmalarına katkıyı amaçlıyor.
Akademinin uzak durduğu bir alan olmasından dolayı askerî tarihle ilgili Türkiye’de çok fazla kaynak bulunmamaktadır. Aynı zamanda yetkin subay askerî tarihçilerin de yetiştirilememesi de bu eksikliğin bir diğer sebebidir. Cevat Şahin ve Gültekin Yılmaz tarafından derlenen Osmanlı Askerî Tarihini Araştırmak: Yeni Kaynaklar, Yeni Yaklaşımlar, askerî tarih araştırmalarının ve öğretiminin Türkiye’deki mevcut durumu ve geleceği hakkında metodolojik incelemeleri içeriyor.
İzmir Rumcası Sözlüğü
Tarih Vakfı Yurt Yayınları tarafından yayımlanan ve Alex Baltazzi, George Galdies ile George Poulimenos’ın yazarlığını üstlendiği İzmir Rumcası Sözlüğü, bugün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan “Smyrneika” dili üzerine yapılan ilk çalışma olarak okurlarla buluşuyor.
Smyrneika (Smyrniotika) eski İzmir’in günlük hayatta kullanılan, Yunancanın Sakız Adası lehçesine benzeyen dilidir. İzmir’in kozmopolit nüfusunu oluşturan farklı milletler ve etnisiteler arasında kullanılan araçsal bir dil olarak İzmir’in gayrimüslim semtlerinde ve bunları çevreleyen mahallerde yaygın bir şekilde konuşulan Smyrneika, İzmir civarındaki Osmanlı Rumlarının ve birçok Levanten’in ana diliydi.
Smyrneika, İzmir Levantenleri dünyanın dört bir yanına göç edip dili beraberlerine götürdüğü 1960’lara kadar bu topluluklar tarafından konuşulmaya devam etti. Tarih Vakfı Yurt Yayınları tarafından yayımlanan ve alanında bir ilk olma özelliği taşıyan Smyrneika-İngilizce-Türkçe sözlüğü, bugün geçmişin önemli bir kültürel unsurunu okuyucularla buluşturuyor.
Tarih Vakfı
12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle