Teklif de yok uzlaşma da

Atina, kreditörlere yazılı bir öneri sunmazken görüşmelerde sonuç elde edilemedi. Yunanistan’ın, kurtarma paketi için bugün resmi talepte bulunması gerek

Yayınlanma: 07.07.2015 - 23:20
Abone Ol google-news

Yunanistan, yeni borç planı için kreditörleriyle yeniden masaya otururken, dünkü görüşmelerde olumlu sonuçlar elde edilemedi. Pazar günü bir kez daha AB Liderler Zirvesi yapılabileceği ifade ediliyor.

Referandumun ardından dün önce Avro Bölgesi Maliye Bakanları ardından AB Lider Zirvesi yapıldı. Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Avro Bölgesi Maliye Bakanları Zirvesi’nin ardından, Atina’nın yeni kurtarma yardımı için en geç bugün resmi talepte bulunacağını ancak yeni Maliye Bakanı Öklid Çakalotos’un hiçbir somut öneriyle gelmediğini söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande önceki gün Yunanistan’ın ‘ciddi’ önerilerle gelmesini istemişti.

Yunan hükümet kaynakları Atina’nın geçen hafta kurtarma anlaşması için önerilerinde iyileştirme yaptığını ve 48 saat içinde yeni öneri yapılacağını söyledi. Atina, anlaşma teklifinde gereken sunumları ve düzeltmeleri ayın sonuna kadar yapacağına dair söz verdi.

Birkaç günü var

Merkel, zirve öncesi yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın bir anlaşma sağlayabilmesi için sadece birkaç günü kaldığını belirterek, “Yunanistan’ın yeni kredi alabilmesi için reformlar yapmaya kararlı olduğunu göstermesi gerekiyor” dedi. Hollande ise acil yardım paketinin hazır olduğunu ancak Yunanistan’ın ciddi ve güvenilir reformlar teklif etmesi gerektiğini söyledi.

Yazılı öneri yok

Avrupa Birliği kaynakları ise Yunanistan’ın yeni Maliye Bakanı Öklid Çakalotos’un Avro Bölgesi Maliye Bakanları Zirvesi’ne yazılı bir öneriyle gelmediğini belirttiler.

AB Zirvesi öncesinde Merkel, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Hollande ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile toplantı düzenledi.

Obama görüşmesi

Merkel ve Yunan Başbakan, ABD Başkanı Barack Obama ile de telefonda görüştü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD’nin tüm tarafları, Yunanistan’ın Avro bölgesinde kalması için cesaretlendirdiği ve bunun herkesin çıkarına olduğu ifade edildi.

Çipras konuşacak

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Twitter üzerinden yayımladığı mesajında Çipras’ın bugün parlamentoda Yunanistan’ın içinde bulunduğu borç krizinin ele alınacağı bir oturuma katılacağını duyurdu.

Atina para istedi

Öte yandan İtalyan Ansa haber ajansına göre Atina, Avro bölgesinden 48 saat içinde 7 milyar Avro yardım talep etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler