TEOG Selfie'si

TEOG'da , Din Kültürü sınavındaki hadis, ayet ve paragraf yorumlamaya dayalı, eleyici sorular öğrencileri zorladı, Türkçe'de 'Selfie'li soru güldürdü.

Yayınlanma: 27.11.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Liseye giriş maratonunun ilk ortak sınavları dün yapıldı. 8. sınıf öğrencileri, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında dün, Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavlarına girdi. Öğrenciler, Matematik ile soyut konulara ağırlık verilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavlarında zorlandı. Türkçe sınavındaki bir soru, teknik olarak hatalı bulundu.

Fen Bilimleri Dershanesi öğretmenlerinin dünkü sınavlarla ilgili değerlendirmeleri şöyle:

Türkçe: . Sorular ağırlıklı olarak yoruma dayalı. Sorular öğrenciyi zorlayacak ağırlıkta değil. Seçici bir sınav olmadığını düşünüyoruz. Özellikle dilbilgisi soruları sayıca çok az.

Matematik: Soruların dili anlaşılır düzeyde ve müfredata uygun. Ancak seçici soru bulunmuyor. Geçen yıla göre daha kolay sorulardan oluşuyor.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları belirtilen müfredat dahilinde sorulmuştur. Yoruma dayalı sorular ağırlıkta olup, sorularda kullanılan kavramlar öğrenci seviyesine uygundur.

 

'Türkçe sorusu hatalı'

Bilfen İlköğretim Kurumları bölüm başkanları da dünkü sınavları şöyle değerlendirdi:

Türkçe: Türkçe sorularının geçen yılki TEOG’la karşılaştırıldığında daha eleyici olduğu söylenebilir. Türkçe sınavı, günceli takip eden, genel kültürü sağlam, yorum kabiliyeti gelişmiş öğrencilerin başarılı olacağı bir sınavdı.

Virgülün kullanım göreviyle ilgili A ve C kitapçıklarında 17, B ve D kitapçıklarında 20. soru teknik olarak kusurludur çünkü cümledeki virgüllerin ikisi eş görevli kelimeleri biri ise özneyi ayırmak için kullanılmıştır. Ayrıca seçeneklerde bu iki kullanım alanına da yer verilmesi, öğrencilerin soruyu yanlış çözmelerine neden olmuştur.

Matematik:Bu seneki matematik soruları işlem yoğunluğu nedeniyle geçen yıla göre daha zordu. Beklenildiği gibi kazanımların tamamını içeren sorulardan oluşuyordu.

Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi: Bu yılki TEOG sınavındaki kazanımları “Kaza ve Kader ünitesi ile “ Zekât, Hac ve Kurban İbadeti isimli ünitenin ilk iki konu başlığını içeriyor. Geçen yılki sınav konuları daha somut konulardan oluşurken, bu yılki sınav soruları daha soyut konuları ve mevcut kazanımların tamamını içeriyor.

 

Sorular özenli

Uğur Akademik Kurul Başkanı Adil Kurt, “Okul derslerini dikkate alan bir öğrenci bu sınavlarda başarılı olacaktır. Öğrenciler ve öğretmenler için endişe kaynağı olan müfredat kapsamına ve Eylül ayında açıklanan kazanım dağılımına uyulmuştur. Türkçe ortak sınavının geçen yıla göre ve bugün yapılan diğer sınavlara göre daha kolay olduğu gözlenmiştir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları da geçen yıla göre kolay sorulmuştur. Matematik ortak sınavına bakıldığında ise zorluk düzeyinin geçen yılla aynı olduğu görülmektedir. Sorular özel bir gayretlekolay tutulmuştur. Bununla birlikte soru kalitesi ve tarzına da ayrıca özen gösterilmiştir” dedi.

 

Selfie'li soruya tepkiler

Türkçe sınavındaki 'Selfie'li soruyu gördüklerinde güldüklerini söyleyen kimi öğrenciler, bu soruyu ''saçma'' bulduklarını söylediler.

Bu sorunun paragrafı şöyle:

''Geçen hafta bir seminer sonrası çok sevdiğim şair arkadaşımla bahçede biraz oturduk. Bana iyice yaklaşarak, 'selfie pozu ver de bu anı ölümsüzleştirelim' dedi. Birden durgunlaştım. Nedenini sorduğunda, 'Türk Dil Kurumu vatandaşlardan gelen öneriler doğrultusunda, kendi fotoğrafını çekmek anlamına gelen selfie yerine özçekim sözcüğünü seçti, sen de özçekimi kullansaydın mutlu olurdum' dedim''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler