Tepkiler gecikmedi

ABD Başkanı Barack Obama'nın Nobel Barış Ödülü'nü almaya hak kazandığının açıklanmasının hemen ardından dünya liderlerinden açıklamalar gelmeye başladı.

Yayınlanma: 09.10.2009 - 11:12
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama'ya Nobel Barış Ödülü verilmesi olumlu tepkilerin yanı sıra bazı sert eleştirileri beraberinde getirdi.

Eleştiriler, göreve başlayalı henüz 9 ay olan Obama'nın dikkate değer bir dış politika başarısı göstermediği yönünde.

 

Afganistan'dan kınama

Afganistan'daki Taliban hareketi, ABD Başkanı Barack Obama'ya Nobel barış ödülü verilmesini kınadı.

Talibanların bir sözcüsü, yakında Afganistan'a takviye asker gönderilmesi konusunda karar vermesi beklenen Obama'ya Nobel barış ödülü verilmesini kınadığını söyledi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ise Nobel barış ödülü için doğru kişinin seçildiğini belirtti.

 

İran

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın danışmanlarından Ali Ekber Civanfekr de Nobel barış ödülü verilmesinin, ABD Başkanı Barack Obama'yı dünyada adaletsizliğe son verme yolunda çalışmaya teşvik etmesi gerektiğini belirtti.

Ahmedinejad'ın danışmanı, "Ödülün Başkan Obama'da dünyaya adaleti getirme yolunu seçme isteği uyandırmasını umuyoruz" dedi.

 

Uygur lideri Kadir

Dünya Uygur Komitesi lideri Rabia Kadir de ödülün Obama'ya verilmesinin, tüm dünyada insan haklarının savunulduğunu görme ümidini arttıracağını söyledi.

ABD'de sürgünde yaşayan, Uygurların lideri Kadir, "Ödülün Barack Obama'ya verilmesine çok memnun oldum. Şimdi bir şeyler yapmalı. Bu baskı altındaki ulusların savunulduğunu görme beklentilerini artıracak" diye konuştu.

Nelson Mandela Vakfı da ödülün Obama'ya verilmesinin, barış ve yoksulluğun sona erdirilmesi için mücadelesini sürdürme cesareti vereceğini bildirdi.

Vakfın Müdürü Verne Harris, ödülün verilmesinin dünyanın en güçlü ulusunun lideri olarak, Obama'yı barış ve yoksulluğun sona erdirilmesi çabalarını sürdürmesi için cesaretlendireceğine emin olduklarını söyledi.

Obama'nın Kenya'nın başkenti Nairobi'de yaşayan üvey kardeşi Said Obama da ödülün Başkanın Kenyalı ailesi için onur olduğunu kaydetti.

Said Obama, "Bu ailemiz için bir onur. Aramızdan biri bu ödüle layık görüldüğü için çok mutluyuz. Barack'ı kutluyoruz" diye konuştu.

 

Ödül erken mi teşvik mi?

Nobel Komitesi Başkanı Thorbjoern Jagland gazetecilerin, Obama'ya ödülün ''vaktinden önce verilip verilmediği'' yönündeki sorularına, ''Obama'nın şu ana kadar yaptıklarıyla ödülü hak ettiğini ve bu ödülün onun yapmaya çalıştıklarına katkıda bulunmasını umdukları'' cevabını verdi.

Nobel Komitesinin kararı, Nobel Barış Ödülü sahibi Nelson Mandela ve Mihail Gorbaçov tarafından olumlu karşılanırken, Filistinli Hamas örgütü ödülün ''zamanından önce verilmiş'' olduğunu ileri sürdü.

Hamas yetkilisi Sami Ebu Zühri, ''Obama'nın ödül hak etmesi için daha çok yolu var. Obama sadece sözler verdi, dünya barışına gerçek bir katkıda bulunmadı. Arap ve İslam dünyasındaki sorunların adil şekilde çözüm sağlanması için hiçbir şey yapmadı'' dedi.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid'in tepkisi ise, ''Nobel Barış Ödülü mü? Obama'ya şiddeti artırma ve sivilleri öldürme ödülü verilmeli'' şeklinde oldu.

Bağdat'taki bir işçi ise, ''Obama bu ödülü hak etmiyor. Irak ve Afganistan'daki sorunlar çözülmedi. 'Değişim adamı' henüz hiçbir şeyi değiştirmedi'' diyerek ödülün Obama'ya verilmesine tepki gösterdi.

Pakistan'daki İslam Cemaati grubunun liderlerinden Liyakat Baluh da, ödülün ''utandırıcı bir şaka'' olduğunu söyledi.

 

"Sıra dışı bir örnek"

Filistin barış müzakereleri Başmüzakerecisi Saib Erekat, ödülün Obama'ya verilmesini memnuniyetle karşıladığını ve Obama'nın Orta Doğu'ya barış getirebileceğine inandığını söyledi.

Ödülün en güçlü adaylarından biri olarak gösterilen Zimbabve Başbakanı Morgan Tsvangirai, Obama'nın ödülü hak eden bir aday ve ''sıra dışı bir örnek'' olduğunu belirtti.

Obama'nın Kenya'daki amcası Said Obama da, ''Barack'ın onurunu paylaşıyor ve tebrik ediyoruz'' dedi.

 

Nobel Barış Ödülü sahiplerinin yorumları

Nobel Barış Ödülü sahibi isimlerden de farklı tepkiler geldi. Güney Afrikalı rahip Desmond Tutu, ödülün, Obama'dan gelecek yıllarda çok büyük işler beklendiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Tutu ödülün, ''Obama'nın, yıllarca devam eden düşmanlığın ardından Arap dünyasına ulaşma çabalarının anlaşılması'' olduğunu belirtirken, Atom Enerjisi Kurumu Başkanı ve Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed El Baradei, ''Obama bir yıldan az bir sürede kendimize ve yaşadığımız dünyaya bakışımızı değiştirdi ve barış içinde bir dünya umudumuzu yeniden yeşertti'' diye konuştu.

Lech Walesa ise ödülün erken verildiğini düşünenlerden.

Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, ''Bu ödülün önemi, barışa katkıda bulunabilecek güce sahip birisine verilmesidir'' yorumunu yaptı.

 

Obama'nın Yardımcısı: Başkanın ödülünü almak için Oslo'ya gideceğini varsayıyorum

Öte yandan Obama'nın, ödülü almak için Oslo'ya gitmesinin beklendiği bildirildi.
Obama'nın yardımcılarından David Axelrod, MSNBC'ye yaptığı açıklamada, ödülün, Başkan için beklenmeyen bir şeref ve Obama'nın nükleer silahsızlanma ve iklim değişikliği gibi dünyanın karşılaştığı sorunlar konusundaki çalışmasının teyidi olduğunu söyledi.

Axelrod, Obama'nın ödül töreni için Oslo'ya gidip gitmeyeceği yönündeki soruya da, "Gideceğini varsayıyorum, ancak bilmiyorum" yanıtını verdi.

Obama, Theodore Roosevelt ve Woodrow Wilson'un ardından bu ödülü kazanan 3. ABD Başkanı oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler