"Terör, Türkiye'nin turizmini umarım etkilemeyecek"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Terör olayları en azından beni etkiliyor. Türkiye'nin turizmini umarım etkilemeyecek'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.07.2010 - 17:16

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Aspendos Opera ve Bale Festivali'nin kapanışı ve bazı tarihi alanlardaki incelemeler için geldiği Antalya'da ilk olarak Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ı ziyaret etti.

Günay, burada yaptığı açıklamada, 2010 yılının turizm rakamlarının şu ana kadar iyi göründüğünü belirterek, Antalya'da geçtiğimiz günlerde istenmeyen bir trafik kazası yaşandığını, bunların tekrar etmemesini umduğunu söyledi.

Bakan Günay, bir gazetecinin ''terör olaylarının turizm üzerindeki etkisine'' yönelik sorusuna şu yanıtı verdi:
''Terör olayları en azından beni etkiliyor. Türkiye'nin turizmini umarım etkilemeyecek. Türkiye zaten 20-25 yıl içinde bir yandan terörle mücadele ederken bir yandan turizmini geliştirebildi. Bu başarıyı göstermiş dünyadaki özel örneklerden biridir Türkiye. Tabii terör olmayan, barış içinde, esenlik içinde bir ülke olsak Türkiye'nin batısında çok fazla bir şey değişmez ama doğusunda, güneydoğusunda inanılmaz bir turizm potansiyeli var ve bu potansiyelden o bölgede yaşayan insanlar ekmek yiyebilir.''

Türkiye'nin tüm coğrafyasının büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Günay, terör olaylarının doğu ve güneydoğu bölgelerine yerli ve yabancı ziyaretçilerin gitmesini olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Günay, ''Terör asıl o bölgeyi, yani sözde o birtakım kişilerin haklarını savunduklarını iddia ettikleri bölgeyi özel biçimde olumsuz etkiliyor. Daha barış içinde, daha esenlikli bir Türkiye elbette bir ivmeyle, sadece turizm alanında değil her alanda gelişebilir'' diye konuştu.

Gazetecilerin ''Hektor'' heykeliyle ilgili tartışmaları sorması üzerine de Bakan Günay, uzun süredir gemilerin uzaktan görebilecekleri bir anıtsal yapı üzerinde düşünceleri olduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Bir tepe üzerinde 30-40 metrelik bir Hektor heykeli biraz Mehmetçiğe benzeyen, biraz Egeli zeybeğe benzeyen, biraz Hektor'a benzeyen hatta Çanakkale siperindeki Mustafa Kemal'e biraz silueti benzeyen bir Hektor heykeli olsa ve Ege'den boğaza doğru gelen gemiler Anadolu yakasında Hektor'u, Avrupa yakasında da abideyi görse hoş olur' diye düşündüm ve bu düşüncemi hala ısrarla takip ediyorum.''

Gelibolu'ya son yıllarda büyük miktarda kaynak aktarıldığını ve çevre düzenlemesi yapıldığını ifade eden Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Seyit Onbaşı Heykeli ile anıtın çevresinde Atatürk ve arkadaşlarını simgeleyen çok güzel düzenlemeler var. Hektor'un olması bunlarla çelişmiyor. Bu figürler Hektor'a, Hektor bu figürlere karşı değil. Hepsi bu vatanın tarihin belli dönemlerinde ortak figürleri. Onbinlerce yıl bu topraklarda ne varsa hepsine sahip çıkmaya çalışıyoruz ama 'çömelen bir Hektor heykeli' diye bir gönderme yapmaya çalışmış arkadaşımız. Bu onun ne askeri bilgisi, ne tarih bilgisi ne de devlet saygısı olmadığını gösterir. Kötü söz sahibini bağlar.''



Unesco'nun İstanbul'la ilgili eleştirileri

Bakan Günay, bir gazetecinin, UNESCO'nun İstanbul'un altyapı çalışmalarıyla ilgili eleştirileri konusundaki sorusu üzerine de şöyle konuştu:
''Ne yazık ki bazı uygulamalar UNESCO'yla tartışma yarattı. İstanbul'da yerel yönetimlerle UNESCO arasında biraz tartışma var. Bizimle ve bizim yaptığımız çalışmalarla ilgili gerek milli komiteyle gerekse uluslararası komiteyle tartışma yok. Fakat UNESCO'nun Büyükşehir Belediyesinin yaptığı altyapılarla ilgili bazı itirazları var. Temmuz'da Rio'da konferans var. Arkadaşlar oraya gidecek ve tarihi mekanı koruma konusundaki dikkatimizi anlatacak. UNESCO'nun eleştirilerini çok ciddiye alıyorum, önemsiyorum. 'Bizim dışımızdan gelen eleştiriler' diye küçümsemiyorum. Dünyada evrensel bir bilinç gelişiyor. Tarihi mekanı koruma konusunda UNESCO'nun bu dikkatine teşekkür ediyorum ama bizim yaptığımız işlerin de tarihi dokuyu korumaya özen gösteren ama bir yandan da hayatın sürmesini sağlamaya çalışan ihtiyaçtan kaynaklandığını sanıyorum. Proje sahibi arkadaşlar anlatacak. Umarım böyle bir sıkıntılı karar çıkmaz. Çıkmaması için kendi payımıza düşeni yapıyoruz. Eleştirilerin muhatapları da umarım aynı dikkati gösterir.''


 

Müze ve ören yerlerindeki özelleştirmeler

Bakan Günay, müze ve ören yerlerindeki özelleştirmelerin hangi koşullarda yapılacağıyla ilgili soru üzerine de hiçbir müze ve ören yerinin özelleştirilmediğini, sadece müze ve ören yerlerindeki hizmet kalitesinin artırılması için hizmetin özelleştirileceğini bildirdi.

Hizmeti kamu yaptığı zaman ''hatır gönül'' olaylarının devreye girdiğini ve hiç kimsenin ilgi göstermeyeceği ürünlerin raflara konulduğunu kaydeden Günay, örnek uygulamalarda buradaki mağazalardaki verimliliğin ve kalitenin arttığını söyledi.

48 müzede, 50 noktada gişe hizmetlerinde özel sektörden destek alınacağını belirten Günay, dünyadaki son teknik uygulamaların yapılacağını, bu çalışmalar için kamunun harcama yapmayacağını sözlerine ekledi.


Günay, Termessos'ta incelemelerde bulundu

Bakan Günay, Antalya Valiliğindeki ziyaretin ardından Vali Altıparmak, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar ve beraberindeki heyetle Antalya'nın Döşemealtı ilçesi sınırlarında yer alan Termessos Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu.

Patika yolları kullanarak antik kente çıkan Günay, burada bulunan antik tiyatroda yetkililerden kentin tarihi ve yapısıyla ilgili bilgi aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon