Tokat... AKP’yi ithal adayları yıpratabilir

Tokat’ta ki seçim yarışında ithal aday sıkıntısına karşın AKP önde. Muhalefet ise sandıktan “2+2+1” dağılımını çıkarma peşinde.

Yayınlanma: 11.05.2015 - 23:02
Abone Ol google-news

Kente adım atar atmaz seçim yarışını önce afiş-pankart ve araçlarda görüyorsunuz. Bu yarışta AKP açık ara önde. Vilayetin önünde AKP adaylarının resimlerinin yer aldığı otobüs duruyor, caddelerde AKP araçları gövde gösterisi yapıyor. Kentin sembolü “beyaz zambak” artık “ak zambak” diye anılır olmuş, belediye caddelerde “ak zambaklı şehir” ışıklandırmasıyla mesaj veriyor. Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerindeki ünlü bir kebapçı kapanmış ve bir gecede AKP kadın kollarının seçim bürosu oluvermiş. Söylenenlere bakılırsa, 40 bin liraya kiralanmış. Seçim yerel ekonomiyi canlandırmış görünüyor!

İşsizlik ve göç kentin en önemli sorunlarından. Tokat “sebze ambarı”, ama ulaşım sorunları nedeniyle ürünün limanlara ulaşması zor. “Sigara fabrikası” özelleştirildikten sonra kapanmış, Turhal Şeker Fabrikası da özelleştirilecek. Tokat en çok göç veren 2. il; nüfusu azalınca milletvekili sayısı da 7’den 5’e düşmüş.

İthal adaylar

Yerel seçimlerde yüzde 52 oyla tüm ilçeleri alarak “12-0” yapan AKP, 7 Haziran’da da iddialı. Listesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu damgası var. Liste başında Davutoğlu’nun “yakın arkadaşı” Prof. Dr.Coşkun Çakır, ikinci sırada “doktoru” Prof. Dr. Celil Göçer var. 3. sıradaki AKP’nin en genç milletvekili adayı 26 yaşındaki Fatma Gaye Güler’in de Davutoğlu ailesine çok yakın olduğu söyleniyor. AKP listesinin ilk 3 sırası için “ithal aday” eleştirisi yaygın.

Coşkun Çakır’ı “Kapitalizme direnmeliyiz” mesajları verdiği borsa ve MÜSİAD ziyareti sırasında yakaladık. Milli görüş çizgisinden geldiğini, “Milli Nizam’dan bu yana harekette” olduğunu anlatıyor. “Modern Türkiye Tarihi” dersleri veriyormuş, bize de epeyce bir “ders” veriyor! Sonra esprilerle “sadede, Tokat’a” geliyoruz. “AKP’nin oy trendi her seçimde yükseldi. 4 tamam, kalan bir milletvekili de Ak Parti, CHP ya da MHP arasında gider gelir” diyor. Yol, havaalanı vaatleri var. Turhal Şeker fabrikası için de “Spesifik, imtiyazlı bir özelleştirme olsun” diyor, Karabük Demir Çelik fabrikası örneğini veriyor. Başbakan Davutoğlu ile 25 yıllık arkadaş olduklarını anlatıyor.

1980 öncesi, kentin 7 milletvekili çıkardığı ve bunlardan 5’inin CHP’li olduğu günler geride kalmış. Yeniden liste başı olan, kentin tek CHP’li milletvekili Orhan Düzgün bunu Çorum olaylarından sonra Alevilerin kaçması ve kentin toplumsal dokusunun değişmesine bağlıyor. En az 2 milletvekili çıkaracakları görüşünde; “MHP, AKP’den oy alır; biz de hem MHP’den, hem AKP’den oy alırız” diyor. İktidarın “Tokat-Ünye yolunu üç dönemdir bitiremediğini” vurguluyor. “CHP’yi iktidar yapın, bu yolu yapmazsam siyaseti bırakırım” diye meydan okuyor. “Turhal Şeker Fabrikası’nı kapattırmayacağız” diye de ekliyor. 2. sırada bir kadın aday var. Gülperi Coşar seçmene “Şeker fabrikası yüzde 20 kapasiteyle çalışıyor. Bin mevsimlik işçi işsiz kaldı. Seçim sonrası satmayı planlıyorlar. Ama biz sattırmayacağız” diye sesleniyor. İl başkanı Dursun Aytaç da “2 garanti, 3’ü zorluyoruz. Zaten ‘1.5’ var. 85 bin oyla bir milletvekili getirdik, MHP 57 bin oyla getirdi” sözleriyle iddialı olduklarını ortaya koyuyor. Ancak önseçim yapılmaması, listenin tepkiler üzerine PM’de değiştirilmesi örgütte sıkıntı yaratmış görünüyor.

Tokat Haber gazetesine uğruyoruz. Gazetenin yazarı Cemal İncesoyluer 2011’deki tablonun değişmeyeceği kanısında. “3+1+1” diyor. Muhabirimiz Savaş Kalkan’ın beklentisi ise “2+2+1”. Tarihi Taşhan’da bir kahve molası verdiğimizde konuştuğumuz gençler sağ seçmenin kafasının karışık olduğunu gösteriyor. “Ak Parti’yle devam. Koalisyon günlerini unutmadık” diyenler de var, “Ak Parti adayları ithal, Tokat’ta yollarını kaybeder” diye MHP’yi işaret edenler de.

Zile’de HDP aracına saldırı

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin başdanışmanı Abdurrahman Başkan liste başı aday. İkinci sırada yerel seçimlerde MHP’nin belediye başkan adayı olan Hüseyin Erkan İkikat var. Yerel seçimlerde “AKP adayına karşı” son dakikada CHP’nin de desteğini alan İkikat yüzde 39 oya ulaşmış. MHP binasında sohbet ettiğimiz merkez ilçe yöneticilerinden Tahir Ak, “2 banko, 3. zorluyoruz” diye hedef yükseltiyor. AKP’nin iktidar olanaklarını kullanmasını eleştiriyor. Belediyenin Aşevi’nde 5 bin kişiye yemek verdiğini, son seçimlerde Deniz Feneri araçlarının kente geldiğini ve koliler dağıttığını anlatıyor.

Tokat’ta HDP de yarışa giriyor, ama işleri kolay değil. Zile ilçesinde HDP aracına saldırı olmuş. HDP irtibat merkezinin bulunduğu sokağın girişine bir süre önce MOBESE kameraları yerleştirilmiş. HDP İl Başkanı Duran Sekin ve çoğu Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencisi gençlerle sohbet ettik. Duran Sekin, “Zile’de seçim aracımızın camları kırılmış, ateşe vermişler. Elimizde araç plakaları var, ama kimse yakalanmadı” diyor. “Bir milletvekili” çıkarma konusunda iddialı olduklarını söylüyor, “CHP oylarına biz de talibiz” diyor. Gençler de, “üniversitede ağırlıkta olan ülkücülerin polisle işbirliği yaptıklarını, tehdit edildiklerini” anlatıyor.

Veni, Vidi, Vici

Tokat, altı bin yıllık geçmişiyle zengin bir tarihsel, kültürel mirasa sahip. Roma İmparatoru Sezar’ın da yolu bu topraklara düşmüş. Zile’de 5 saatte elde ettiği bir zaferden sonra Roma’ya durumu üç sözcükle bildirmiş: “Veni, Vidi, Vici (Geldim, Gördüm, Yendim.)” Tokat’ta hiçbir partinin öyle kolayına “5-0” yapıp “Veni, Vidi, Vici” deme şansı görünmüyor. AKP, mevcut durumu korumak ve 4. milletvekilliğini kazanma hayalleri kuruyor; muhalefet ise sandıktan “2+2+1” dağılımını çıkarma peşinde.

HDP’nin Tokat’ta işi kolay değil, ancak il başkanı Sekin, bir milletvekili çıkarma konusunda iddialı olduklarını söylüyor. (Fotoğraf: Savaş Kalkan)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler