"Toplu görüşmeler çirkin oyunlara sahne oldu"
Toplu görüşmeler sonrasında açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, "Toplu görüşme sürecinden önce, kapalı kapılar ardında zam pazarlığının yapılıp neticelendirilmeye çalışılmasını kamu görevlileri asla unutmayacaktır" dedi.
Yazılı açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız şöyle devam etti:
"Bu yılki toplu görüşmelerin referandumdan hemen önceye denk gelmesi ve 2011 yılında yapılacak genel seçimler öncesinde memurların hak ve menfaatlerinin korunması ve geliştirilmesi için son yasal platform olması nedeniyle daha farklı bir ortamın oluşacağını ve taleplerimizin siyasi irade tarafında karşılık bulacağını düşünmüştük. Seçim öncesinde elimizde bulunan bu gücü, tüm sendikalarla ortak hareket ederek ve kararlılık göstererek kamu görevlilerinin lehine kullanabileceğimize inanmıştık. Ne yazık ki süreç, sendikaların, siyasi irade ile birlikte gücümüzü kırmak için oynadığı çirkin oyunlara sahne olmuştur."
"Bir konfederasyon her zaman olduğu gibi taşın altına elini koymak, kamu görevlilerinin haklarını uygun olan her platformda savunmak yerine, kolaycılığı seçtiğini ve polemik sendikacılığına devam ettiğini" öne süren Akyıldız, toplu görüşme masasında kamu görevlilerinin gerçek temsilcisi olarak yalnızca Türkiye Kamu-Sen kaldığını savundu.
"310 tl'lik talebimize karşılık kamu işveren kuruluşu, yalnızda yüzde 3+yüzde 3'lük artış sundu"
"Belirlediğimiz mali taleplerimizin maaşlara yansıması, kamu görevlilerinin tamamı için geçmiş dönem kayıplarının karşılanması ve 2011 yılının maaş artışlarıyla birlikte aylık 310 TL düzeyinde olmuştur.Bu rakam son derece makul, mantıklı ve istenildiğinde karşılanabilecek ve kamu görevlilerinin temel ekonomik sorunlarını çözebilecek düzeydedir" diyen Akyıldız, "Masada memurları temsil eden diğer konfederasyon, tüm kamu görevlileri için talep ettiği artış miktarını sınırlı tutunca, pazarlıkların en alt seviyeden başlamasını sağlamış ve siyasi iradenin kendisine verdiği öncelikli görevi yerine getirmiştir. Bizim 310 TL'lik talebimize karşılık, Kamu İşveren Kurulu'nun diğer konfederasyonu da arkasına alarak sunduğu öneri, tüm çalışanlar için yalnızca yüzde 3 + yüzde 3'lük bir artış olmuştur" diye konuştu.
"Ek ödeme önerisinin bir maaş artışı gibi kabul edilmesi mümkün değildir"
Ek ödemelerin "eşit işe eşit ücret" ilkesini hayata geçirmek için bir araç olduğunu ve bunların maaş artışlarından bağımsız şekilde verilmesi gerektiğini vurgulayan Akyıldız, "Nitekim bu durum zaten 2008 yılında Sayın Başbakan tarafından da açıklanmış ve imza altına alınmıştır.
Üstelik tam 800 bin çalışan ve 1,8 milyon emekli de bu ödemeyi alamamaktadır. Dolayısıyla ek ödeme önerisinin bir maaş artışı gibi kabul edilmesi mümkün değildir. Bu ancak kamu görevlileri için bir iyileştirme değil, bir harçlık niteliği taşımaktadır" dedi.
Akyıldız açıklamasına şöyle devam etti:
"Konfederasyonumuzun verdiği çetin mücadele maaş artışlarına yüzde 2 refah payı eklenmesi, ek ödemelerde fazladan 10 TL, aile yardımı ödemesinde fazladan 10 TL ve toplu görüşme priminde fazladan 5 TL olarak karşılığını bulmuş, sözleşmeli personelin de sosyal yardımlardan faydalanması ve emekli ikramiyesinin hesaplanmasında baz alınan 30 yıllık üst sınırın kaldırılması için çalışma yapılması mümkün olmuştur. Ancak, Toplu görüşme sürecinin sulandırılarak, dar bir zamana sıkıştırılması; gündem belirlenmesi, toplantı günlerinin tespiti, tekliflerimizin değerlendirilmesi gibi konularda takınılan baskıcı ve tek taraflı tutumu anlamak mümkün olmamıştır."
Akyıldız, Kamu-Sen'in kamu görevlilerimizin kazanımlarına "ne kadar daha katkıda bulunabiliriz" diye uğraştığını, diğer konfederasyonların ise, Kamu Sen'in "mücadelesini" izlemekle yetindiğini savundu.
"Kamu çalışanlarının kendi gayretini görmeyen, samimiyetini görmeyen, kısaca kamu çalışanları kendisini sevmeyen bir görüntüyle karşı karşıya kalmıştır" diyen Akyıldız, kamu çalışanlarının uygun fırsatı bulup "hesaplaşma gününü" iple çektiğini ifade etti. Akyıldız açıklamasına şunlar ekledi:
"Bir daha bu yasayla, bu masaya oturmam diyen malum sendikanın, masaya oturmasını, hükümetle el ele vererek, referandum ve seçim öncesinde hükümeti sıkıntıya sokmayacak şekilde talep belirlemesini, masadaki pasif görüntüsüyle mücadelemizi ve pazarlık gücümüzü baltalamasını ve yine kabul etmedikleri yasayı kullanarak mutabakat imzalamalarını kamu görevlileri ve kamuoyu mutlak surette değerlendirecektir."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza