Topuklu giyerken bir daha düşünün!
CÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emrullah Hayta, halk arasında ayak başparmağı çıkıntısı olarak bilinen, sivri uçlu ve topuklu ayakkabı giyen kadınlarda sık görülen "Halluks Valgus"un, diğer parmaklarda da şekil bozukluğuna neden olabileceği uyarısında bulundu.
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emrullah Hayta, halk arasında ayak başparmağı çıkıntısı olarak bilinen, sivri uçlu ve topuklu ayakkabı giyen kadınlarda sık görülen "Halluks Valgus"un, diğer parmaklarda da şekil bozukluğuna neden olabileceğini söyledi.
Hayta, yaptığı açıklamada, "Halluks Valgus"un, ayak başparmağının diğer parmaklara doğru yer değiştirmesi olduğunu belirtti. Bu duruma daha çok 30 yaş üzerindeki kadınların yüzde 30-40'ında rastlandığını aktaran Hayta, bu rahatsızlığın özellikle genetik yatkınlığı olan kadınların yüzde 90'ında görüldüğünü kaydetti.
Topuğu 5 santimetreden yüksek ayakkabı giymenin ayak sağlığı açısından tehlikeli olduğunu ifade eden Hayta, topuğu 5 santimden yüksek ayakkabıyla gezildiği zaman uzun yol yürümüş gibi ayakta ağrı hissedileceğini belirterek, "Çünkü topuk 5 santimin üzerine çıktığı zaman ayağa binen yük yüzde 90 olmaya başlıyor. Bu yükü ayağımızın içindeki büyük kemik taşır, topuk yükseldikten sonra ayağımızdaki yükü taşıyan kısım ise birinci başparmaktır, onun için Halluks Valgus, ayak başparmağında görülmeye başlıyor" diye konuştu.
Hayta, Halluks Valgus'un ayakta şekil bozukluğuna neden olduğunu, kişinin hareketlerini kısıtladığını ve ağrı dayanılmaz olduğu zaman cerrahi tedavi gerektirdiğini dile getirerek, "bunion" adı verilen çıkıntının ameliyatla alındığını söyledi.
"Geniş topuklu ayakkabı giyinin"
Yrd. Doç Dr. Hayta, topuklu ayakkabı giyilecekse, geniş topuklu ayakkabıların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bir kadın topuk giyecekse topuğun 3,5 santimi geçmemesi, topuğun da sivri değil, geniş topuk olması gerekiyor çünkü geniş topuklu ayakkabıda yük dağılımı tüm ayağa yayılıyor. Kişi illa yüksek topuk giyecekse topuğu 5 santimden kısa ve geniş topuklu ayakkabıyı tercih etmeli. Ayakkabı mutlaka öne doğru eğimli olmalı ve ucu da sivri değil, yuvarlak olmalı. Kovboy çizme veya kule topuklu ayakkabı giyilmesini ayak sağlığı açısından önermiyoruz" ifadesini kullandı.
Halluks Valgus'un bir neden değil, sonuç olduğuna dikkati çeken Hayta, şunları kaydetti:
"Halluks Valgus, cerrahi tedaviye iyi yanıt verebiliyor ama başarısız sonuçlar da alabiliyoruz. Basit bir ameliyat gibi gözükebilir ama hasta yeri geliyor 4-6 haftanın üzerinde hareket kısıtlığı yaşıyor ama cerrahi operasyon iyi bir ekiple yapıldığı zaman bozukluk düzeltilebiliyor. Bu rahatsızlıkta ne kadar geç kalınırsa düzelme ihtimali o kadar zayıf çünkü Halluks Valgus olan ayakta sadece başparmağın değil, diğer parmakların da şekli bozuluyor. Tüm parmaklarda şekil bozukluğu meydana geldiği zaman bunu düzeltmek daha zorlaşıyor."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza