TSK’de göbek devrimi

Subayların terfi ve ordudan ayırma işlemlerinde temel belirleyici olan Subay Sicil Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildi. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile askeri personelin fiziki yeterliliği orduda kalabilmesi için ciddi bir şart haline geldi.

Yayınlanma: 22.08.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

Subayların terfi ve ordudan ayırma işlemlerinde temel belirleyici olan Subay Sicil Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildi. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile askeri personelin fiziki yeterliliği orduda kalabilmesi için ciddi bir şart haline geldi. Mekik, şınav ve 3 bin metre koşu branşlarından teste tabi tutulacak her rütbedeki personelin bu işlem öncesinde ise “göbeğine” bakılacak. Yönetmelikte, “Personel teste girmeden önce bel çevresi ölçülerek durumu tespit edilir” denildi.

Eski yönetmelikte “yeterlik” kavramı tanımlanırken “Ahlaki, askeri, mesleki ve zihni kifayet” ifadesi kullanılırken yeni yönetmelikte bu kriterler arasına “fiziki kifayet” de girdi. Sicil notu oluşturulurken Fiziki Yeterlilik Değerlendirme Testi’nden elde edilen sonucun da belirleyici olacağı belirtilen yeni yönetmelikte, personelin sicil durumu dört kategoriye ayrıldı. “Üstün başarılı”,“Başarılı”, “Yeterli” ve “Yetersiz” olarak sınıflandırılan personelin, alacağı sicil notuna göre terfi edeceği, başarısız olması durumunda ise ordudan ayrılacağı da yeni yönetmelikte yer aldı.

Eskiden personele verilen sicil notu, o kişinin gelişimi için kendisiyle paylaşılırken yeni düzenlemede bu uygulamadan vazgeçildi. Yeni sicil uygulamasında personelin hangi görevde başarılı olabileceğine ilişkin dipnotlar da çıkarılacak. Bu bölüm sicil amirleri tarafından şöyle doldurulacak:

“Personelin başarılı olabileceği görevler: Bu kısım, subayın gelecekte başarılı olması muhtemel görev alanlarının iki öncelikle işaretlendiği bölümdür. General/amiraller için; komutanlık görevleri, karargâhta yöneticilik görevleri, kurumlarda yöneticilik görevleri; teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay ve albaylar için; kıta subaylığı ve komutanlık görevleri, karargâh ve kurumlarda yöneticilik görevleri, karargâh subaylığı görevleri, eğitim/öğretim görevleri, mesleki uzmanlık görevleri şeklindedir.”

Bordo bereliye terfi

Yönetmelik, teğmen rütbesi hariç son yıl içinde üç kez sicil tam notunun yüzde 60’ından düşük puan alanların “yetersizlik” nedeniyle ordudan ayrılmasını öngörürken Özel Kuvvetlerde ve komando birliklerinde görev yapan başarılı personele ise erken terfi şansı veriyor. Fiziki Yeterlilik Testi’nin her sicil döneminde yenileneceği belirtilen yönetmelikte, söz konusu testle ilgili şu ifadeler yer aldı:

“Personel; teste girmeden önce boy, kilo ve bel çevresi ölçülerek durumu tespit edilir ve mekik, şınav ve 3000 metre koşu branşlarından teste tabi tutulur. Hamileler, testten muaf tutulur. Bu muafiyet hamilelik durumunun belgelenmesiyle başlar, doğumu müteakip 24 ay süreyle devam eder.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler