TÜBİTAK’ta 14 kişi daha işten atıldı
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde (MAM) 110 kişinin işten çıkarılmasının ardından, aralarında birim müdürü ve araştırmacıların bulunduğu 14 personel daha işten atıldı. Sorgusuz sualsiz işten atılanların hukuki yollardan haklarını arayacakları kaydedildi.
Tez-Koop İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Çağdaş Duyar, Tübitak MAM’da deneme sürecinde olan çalışanlardan 110 kişinin ardından 14 kişinin daha toplu olarak işten atıldığını açıkladı. Birim müdürü ve araştırmacıların da aralarında bulunduğu kişilerin işten çıkartılırken bir gerekçe sunulmadığını belirten Duyar şöyle devam etti: “Bu arkadaşlarımızın en eskisi 16 yıl önce, en yenisi ise 2 yıl önce işe girmiş. İşten çıkarılanlara bir gerekçe gösterilmemiş. Sadece ‘başkanlık oluruyla’ işten çıkarıldıkları söylenmiş. Biz de hukuki olarak haklarımızı arayacağız. Önce arkadaşlarla görüştük. ‘Ya bireysel olarak dava açın ya da biz açalım’ dedik. İlk önce onların rızasını almak istiyoruz. Bu kapsamda onlardan geri dönüş bekliyoruz. Ona göre hareket edeceğiz.”
Duyar, topluca işten atılanların tek bir grup olmadığını, farklı kesimlerden kişilerin olduğunu söyledi. İşten çıkarma söylentilerinin çok fazla olduğunu, bunun da çalışanların motivasyonunu bozduğunu belirten Duyar, “Kulaktan dolma çok haber var. Sayılar abartılıyor. Bu da çalışanlar arasında belirsizlik durumu oluşturuyor ve motivasyonlarını etkiliyor.” diye konuştu. Çalışanların yanında olmak istediklerini belirten Duyar, yaşanan olayları için Tübitak MAM yetkililerinden randevu talep ettiklerini, en kısa zamanda görüşmeyi umduklarını ifade etti.
Tübitak’ın bağlı olduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Tübitak MAM’dan toplu işten çıkarmaları şöyle savundu: “TÜBİTAK devlet memurları kanuna göre değil de iş kanununa göre çalışan bir kurum. TÜBİTAK bazen proje bazında eleman istihdam eder, proje bittiği zaman oradaki elemanların işleri de bitmiş olur. Bazen de iş akdi sözleşmesiyle alınır. Herhangi bir nedenle işinin devamı uygun görülmeyenler oradaki yetkililerin kararıyla işlerine son da verilir, yeni eleman da alınır. Bu sonuçta iş kanununa göre yapılan bir işlemdir. Olağanüstü bir durum yok. Tübitak’ta çok fazla işten çıkarmalar var denebilecek bir durum da yok. Çünkü çok fazla sirkülasyonun olduğu bir yerdir.”
Tez-Koop İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Çağdaş Duyar, 14 kişiden önce işten topluca çıkarılan 110 kişinin ise kanun yolu da kapalı olmak üzere mağdur edildiğini ifade etti. Duyar, “Normal iş kanununa göre özel ya da kamu sektöründe 2 ay deneme süresi var. Biz bu süreyi 4 aya çıkardık. Deneme süresi olan arkadaşlardan 110’u herhangi bir neden belirtmeksizin işten çıkarıldı. Bu arkadaşlar için bir şey yapamıyoruz. İşe dönüş davası açılabilmesi için 6 ay çalışmak gerekiyor. 6 aylık çalışma süresi dolmadığı için bunlara geri işe dönüş davası da açamıyoruz.” dedi
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması