‘TÜİK manipülasyonla gerçekleri saklıyor’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TÜİK’in ekonomik krize karşın enflasyon başta olmak üzere ekonomik verilerinin gerçeği yansıtmadığına işaret etti...

Yayınlanma: 07.02.2020 - 10:02
‘TÜİK manipülasyonla gerçekleri saklıyor’
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba; yaşanan ekonomik krize karşın Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) manipülasyonla gerçekleri sakladığına işaret ederek, “TÜİK bir suç örgütü gibi yönetiliyor, gerçekler halktan saklanıyor” diye konuştu. TÜİK’in enflasyon ve işsizlik verilerinin “çelişkili” olduğunu kaydeden Ağbaba, “TÜİK ekonomik krizin olmadığını neredeyse 82 milyona zorla kabul ettirilmeye çalışılmaktadır” diye konuştu.

CHP’li Ağbaba, Türkiye’de 2018 yılının sonunda enflasyonun rekor oranda yükselmesine karşın Albayrak’ın Enerji Bakanlığı döneminde çalışma ekibinde yer alan arkadaşını TÜİK’in başına getirdiğini anımsattı. Görev değişikliğinin ardından Ağbaba, çarşı pazardaki tüm ürünlere zam gelirken, enflasyon oranlarının ise düşmeye, çalışabilecek nüfus oranı artmasına karşın da işsizliğin azalmaya başladığına dikkat çekti. Türkiye’de ekonomik krizin yaşandığı yaklaşık 2 yıllık dönemde gıda harcamalarının ortalama yüzde 54, elektriğe yüzde 71 ve doğalgaza da yüzde 58 oranında zam geldiğini kaydeden Ağbaba, tüm bu zamlara karşın enflasyon oranının ise yüzde 21,62’den yüzde 10 seviyesine gerilediğini kaydetti. İktidarın bu süre içerisinde fiyatları kontrol etmek için bekçi ve polisleri devreye soktuğunu ancak daha sonra TÜİK verileri üzerinden manipülasyon yapmaya başladığını anlatan Ağbaba, şunları dile getirdi:

“TÜİK enflasyon oranlarını normalinden daha az olduğunu göstermek için enflasyon sepetinde ürünlerin ortalama ağırlıklarının hesaplamasını düşük gösterdi. Bu kapsamda gıda, kira, doğalgaz, elektrik, su, akaryakıt, otoyol geçiş ücretleri, giyim ve mobilyanın sepetteki ağırlığı düşürüldü. 2019 yılında gıda ürünlerinin enflasyon sepetindeki payı yüzde 23,29 olurken, 2020 yılında bu oran yüzde 22,77’ye düşürüldü. Giyimin payı da yüzde 7,24’ten yüzde 6,96’ya geriledi. Konut giderlerinin payı yüzde 15,16’dan yüzde 14,34’e; ev eşyasının payı da yüzde 8,33’den 7,77’ye geriledi.”

‘İŞSİZLİK 8 MİLYONA DAYANDI’

“TÜİK’in işgücü verilerini de çarpıttığını” söyleyen Ağbaba, işgücü çağına giren nüfusun 915 bin kişi artmasına karşın, son bir yılda işgücündeki artışın da 82 bin olduğunu kaydetti. TÜİK’in verilerine göre neredeyse hiç kimsenin iş aramadığını belirten Ağbaba, şunları kaydetti:

“TÜİK istatistiklerine yansımayan diğer verilere göre Türkiye’de geniş tanımlı işsiz sayısı da 8 milyona dayanmış durumda. TÜİK tıpkı enflasyon oranlarında olduğu gibi mevsimlik çalışanları, iş arayıp da bulamayanları, iş bulmaktan ümidini kesen vatandaşları işsiz olarak değerlendiriyor ve bunları verilere dahil etmiyor. Ayrıca işgücü nüfusunun artmasına karşın kimsenin çalışmak istemediğini göstererek, ayrı bir manipülasyona başvuruyor.” 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler