Tunceli’de avcılık yasaklandı

Tunceli’de son zamanlarda kutsal kabul edilen dağ keçilerinin kente gelen avcılar tarafından öldürülmesi bölgedeki yurttaşların tepkisini çekmiş, yapılan eylemler ve imza kampanyalarıyla avcılığın yasaklanması istemişti. Yurttaşların mücadelesi sonucu kentte avcılık yasaklandı.

Yayınlanma: 31.01.2019 - 14:14
Abone Ol google-news

Bir süre önce 14 kişilik avcı grubunun kente gelerek yaban domuzları ile dağ keçilerini avlayıp görüntülerini sosyal medyada yayınlaması tepki çekmişti. Tunceli’de “avcılığa hayır” diyen doğa savunucuları kent merkezinde basın açıklaması gerçekleştirerek avcılara tepki göstermişti. Basın açıklaması nedeniyle doğa savunucularından Haydar Çetinkaya ve İsmail Ateş ifadeye çağrılmıştı.Tunceli halkı da bölgede avcılığın yasaklanmasını isteyerek change.org sitesinde başlattığı imza kampanyası ile Tunceli Valiliği’nden, il genelindeki avcılık faaliyetlerini yasaklamasını istemişti.

İmza metnindeki açıklamada, il genelinde son zamanda avcılık faaliyetlerinin arttığı ve yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen dağ keçilerinin öldürüldüğü belirtilerek, “İlimiz Anadolu’nun en önemli biyolojik çeşitlilik alanı olma özelliğine sahiptir. BERN sözleşmesine göre çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, keklikler, ayılar, urkekliği, vaşak, Munzur alabalığı, gibi birçok tür nesli tehlike altında ve korunması gereken türler listesinde gösterilmiştir. Fakat koruma altındaki bu türler için bile avlama kotası belirlenmesi üzücü bir durumdur. Böylesi bir öneme sahip olan coğrafyamızda yaban hayatının ve doğanın korunmaya ihtiyacı vardır” ifadeleri yer almıştı.

Yasal ya da yasal olmayan avcılık faaliyetleri sonucunda doğada bulunan dağ keçileri, keklikler, alabalık, tavşanlar, kuş türleri, yaban domuzları, ayı gibi birçok türün acımasızca avlandığının kaydedildiği açıklamade şu ifadelere yer verilmişti:

“Avcılık adı altında yaban hayatı katliamı önüne geçilmez bir duruma gelmiştir. Bizler, imzası bulunanlar, doğada yaşam süren yaban hayatının korunmasını, yasal olarak devam eden avcılık faaliyetlerinin yasaklanmasını, kaçak avcılık yapanlara karşı gerekli tedbirlerin alınarak suç işleyenlerin tespit edilmesini ve cezalandırılmalarını istiyoruz. Ayrıca 2019 Mart ayında yapılacak olan Tunceli İl Av Komisyonu toplantısında da 2019-2020 av sezonu dahilinde ilimiz genelinde av için kota belirlenmemesini ve tüm sahaların ava kapalı tutulmasını talep ediyoruz”

Avcılık yasaklandı

Yurttaşlardan gelen tepkiler ve ortaya konulan mücadele sonucunda Tunceli Valisi Tuncay Sonel, kent genelinde avcılığın yasaklandığını duyurdu. Sonel twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Valiliğimizce;Tunceli genelinde halkımız için önem arz eden yaban hayatının korunması adına dağ keçisi başta olmak üzere koruma altına alınan ur keklik, vaşak,su samuru,boz ayı gibi canlıların avlanması yasaklanmıştır.Ayrıca jandarmamızca helikopter ile doğaya yem bırakılmıştır” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler