Turizmde alarm
Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizmde Rusya pazarındaki 300 bini aşkın düşüşün yanı sıra, Batı medyasında Türkiye'nin savaş ortamında gösterilmesi gibi sorunlar nedeniyle Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, İstanbul ve turizmin yoğun olduğu ilçelerde sektör temsilcileriyle biraraya geliyor.
Turizmde Rusya pazarında yüzde 30'un üzerinde, tüm ülkeler bazında yüzde 10'u aşan düşüş nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara'dan başlattığı değerlendirme, bilgilendirme toplantılarının ikincisini, Antalya'da yaptı. Toplantı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, Vali Vekili Mehmet Kurdoğlu, Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Adnan Aslan ve tüm turizm paydaşlarının katılımıyla The Marmara Hotel'de yapıldı.
Basına kapalı toplantıya ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Haluk Dursun, bakanlık müsteşarı ve üst düzey yöneticileriyle turizmi yerinde inceleme, değerlendirme, bilgilendirme ve bilgilenme faaliyetlerinin ilk ayağının Bakan Ömer Çelik'in katılımıyla dün Ankara'da yapıldığını söyledi. Ankara'daki bu toplantının ardından ilk toplantının Antalya'da başladığını kaydeden Prof. Dr. Haluk Dursun, ardından Alanya, Marmaris, Bodrum, Muğla, Kuşadası, Aydın ve İzmir'de devam ettirileceğini söyledi.
DENİZ-KUM-GÜNEŞTEN SONRA İSTANBUL
Türkiye turizminin deniz-kum-güneş kısmını kapsayan bu dört il ve bağlı önemli noktalarda turizmcilerle buluşulduğunu anlatan Prof. Dr. Dursun, sektörün 2015 yılının ilk 6 ayına ilişkin izlenimlerinin dinlendiği, büyük bir turizm arama ve değerlendirme toplantısı olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Dursun, bir diğer ayağının da kültür turizmiyle ön plana çıkan ve Türkiye'de en çok turist çeken illerden İstanbul'da olacağını dile getirdi.
RUSYA'DA DÜŞÜŞ YÜZDE 30'UN ALTINA İNDİ
Rusya başta olmak üzere bakanlığın önlemleri, tanıtım çalışmaları, ülkelere göre politikalar, teşvikler gibi birçok başlığın ele alındığını anlatan Prof. Dr. Dursun, "Kötümser, kara bir görüntü yok Rusya için. Düşüş oranını yüzde 30 bandının altına indirdik. Şu an maksimum yüzde 29 Rus turist düşüşü var. Buna karşı başka ülkelerden artış var. Baş başa gidecek gibi görünüyor rakamlar. Fakat bizim için en büyük handikap bölgemizin jeopolitik özelliği dolayıyla gergin bir atmosfer olması. Bu yönde yabancı basında, bilgi eksikliğinden dolayı tüm bölgenin ateş çemberi içinde gösteriliyor olması. Bunu kırmak için de önlemler aldık" dedi.
BELÇİKA VE KATAR'DA TÜRK YILI İLAN EDİLDİ
Bu önlemleri anlatan Prof. Dr. Dursun, "Belçika'da Türkiye yılı ilan edildi. Belçika merkezli Almanya, Hollanda, Fransa ve İngiltere çevreli Türkiye tanıtım atağına başladık. Yüzlerce etkinlik olacak Brüksel merkezli. Katar'da da Türk yılı ilan edildi ve Türkiye tanıtımına yönelik önemli çalışmalar var. Moskova'ya baştan itibaren özel ilgi gösteriyoruz. Moskova'daki Rusların Antalya sevdasının bitmemesine yönelik teşvikler başta olmak üzere değerlendiriyoruz. Birinci önceliğimiz iyi tanıtım yapmak. Türkiye'nin barış ortamında olduğunu göstermek. Bazı ülkelerin ekonomik krizleri var ve olumsuz etkiliyor bizi. Sektörün fiyat düşürmesini asla kabul etmiyoruz. Türkiye'nin turizmdeki üst klas duruşunun devam etmesini istiyoruz. Türk turizminin ürün çeşitlendirmesi yoluna gitmesi de lazım. Golf, medikal gibi birçok alanda görmeye başladık ve 12 aya yayılması için de çalışıyoruz" diye konuştu.
TÜRKİYE SAVAŞIN İÇİNDE GÖSTERİLİYOR
Kuzey Irak, Suriye sınırındaki olaylar ve Kobani'deki son patlamanın etkilerine de değinen Prof. Dr. Haluk Dursun, bu büyük talihsizliğin ve olumsuz gelişmenin bize yansıyan tarafının, Türkiye'nin etrafında bir ateş çemberi varmış gibi gösterilmesi olduğunu aktardı. Yanlış bilgilendirmelerle Türkiye de savaş içindeymiş gibi gösterilmeye çalışıldığını belirten Prof. Dr. Dursun, "Bazı ülkelerin vatandaşlarının da bu bölgede hayatını kaybetmesi o ülkelerin basını tarafından acıklı öykülerle bizim bölgemizden yansıtılıyor ve bu Türkiye'yi olumsuz etkiliyor. Türkiye'nin ateş çemberinde gibi gösterilmesi bizim için handikap. Ülkemizin herhangi bir savaş içersinde olmadığını göstermeye çalışıyoruz. Uzakdoğu'daki bazı ülkelerin gazetecilerinin hayatını kaybetmesi o ülkelerde büyük travmaya yol açtı ve insanlar gelmekten çekinir oldu" dedi.
ATEŞ ÇEMBERİNDE ZOR BİR YIL
Birinci amacın Rusya pazarındaki düşüşü yüzde 30'un altında tutmak olduğunu ve yüzde 29'larda tutularak bu amaca ulaşıldığını belirten Prof. Dr. Dursun, "En korkulan aylar bu aylardı, reaksiyon bu aylarda kendini gösterecekti. İkinci altı ayda bunu yüzde 10'a çekmeyi düşünüyoruz. Yüzde 20'nin altına çekmeyi düşünüyoruz ve buna karşılık başka pazarlardan Amerika ve Kanada'dan çok olumlu gelişme oldu. Almanya'dan, İskandinav ülkelerinden olumlu rakamlar geliyor. Tüm bunlar değerlendirildiğinde eksiye girmeden çok zor bir seneyi, ateş çemberinde olan bir seneyi geçireceğimizi tahmin ediyoruz" dedi.
6 BİN DOLAR DESTEĞİNDEN 500 UÇAK YARARLANDI
Tanıtım teşviklerinin artırıldığını, uçak başına verilen 6 bin dolar desteğinden de 500'den fazla uçağın yararlandığını ve Türkiye'ye geldiğini belirten Prof. Dr. Dursun, esas büyük teşviklerden birinin turizm altyapıları ve turizm-çevre ilişkisine yeniden bakış açısıyla birtakım teşvikler olduğunu söyledi.
Hem gelir hem de sayı olarak toplamda sene sonu itibariyle eksiye girmeme düşüncesinde olduklarını kaydeden Prof. Dr. Dursun, Rus pazarındaki korkunun rakip ülkelerde de yaşandığını, yüzde 55 kayba uğrayan ülkeler olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin yüzde 30'un altındaki bantta ve zaten yüzde 20'nin altına inen olmadığını da belirten Prof. Dr. Dursun, "Tabi ki bizim için iyi bir konu değil ama korkulduğu kadar da büyük sonuç değil. Başka ülkelerdeki darbe kadar büyük çapta bir darbe değil" dedi.
450 BİN TURİST KAYBI, 20 BİN ÇALIŞANI İŞSİZ BIRAKTI
Turizmde ilk defa eksi rakamların yaşandığı Antalya'da 25 Haziran itibariyle turist kaybı 450 bine yükseldi. Bu kayıp nedeniyle istihdamda 18-20 bin civarında düşüş olduğu kaydedildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı üst düzey yöneticilerinin büyük kriz yaşanan turizm sektöründeki durum değerlendirmesi toplantısına katılan Akdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Antalya'nın bugün itibariyle 450 bin daha az misafir ağırladığını söyledi.
Bu gidişatın sezon sonuna kadar 1 milyon, oran olaraksa yüzde 8 civarında eksileceğinin düşünüldüğünü belirten Hacısüleyman,"Buradaki esas etken turizm altyapısı veya tanıtımımızla ilgili olmayan Rusya'daki ekonomik kriz. Bunun olacağını daha önceden bildiğimizden bazı önlemleri aldığımızı, bazılarını alamadığımızı düşünüyorum. Fakat önümüzdeki yıl bazı konulara daha iyi çözümler bularak eğilmemiz geriyor. Çünkü Rusya devlet başkanı ekonomik krizin önümüzdeki yıl da devam edeceğini söylüyor. Biz artık bu sayılarla turizmimizi yönetmeye çalışacağız" dedi.
12 AY TURİZM
Bakanlık yetkililerine sundukları önerilerden de bahseden Hacısüleyman, "Nisan- Mayıs'taki uçak desteğinin 1 Eylül'den itibaren yeniden yürürlüğe konulması, kış döneminde çalışanların istihdamına yönelik destekler, 12 ay turizm politikasının geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapılmasını önerdik. Bu konular çok önemli. Antalya'ya özgü yatak yatırımının kontrollü yapılması gerektiğini belirttik. Teşvik belgesinin 2-3 yıl, bazı bölgeler için 4 yılda bir yapılması ve daha sağlam bir turizm altyapısı oluşturulması yönünde taleplerde bulunduk" dedi.
2.5 MİLYAR DOLAR KAYIP
Sezon sonunda sadece Antalya'nın 1 milyon kişi eksiğinin Antalya ekonomisine kaybının 2.5 milyar dolar civarında olduğunu belirten Hacısüleyman, "Bunu daha önce hesaplamıştık. Önümüzdeki yıl alacağımız önlemlerle bu kaybı mümkün olduğunca azaltmaya çalışacağız. Elimizdeki verilere göre 2.5 milyar dolar civarında bir kayıp olacağını düşünüyorum. Burada genel bir kayıp var ve biz bunu önümüzdeki yıla taşımadan nasıl devam ederiz, tekrar normalleşme sağlayacak mıyız ona bakacağız. Yerli turistler için de cazip fiyatlar oluşmasını sağlayabiliriz. Ekonomik olarak daha uygun tatil imkanı var" diye konuştu.
İSTİHDAMA YÜZDE 10 OLUMSUZ ETKİ
Kaybın istihdama etkisini değerlendiren AKTOB Başkanı, gelecek misafir sayısı azalmasının istihdama yaklaşık yüzde 10 olumsuz etkisi olduğunu söyledi. Dolayısıyla düşüşe sadece parasal açıdan bakılmaması gerektiğini belirten Hacısüleyman, "Evet ülkemizin turizm gelirine ihtiyacı var ama esas sosyal hayatın devamı için de önemli. Turizm gençlere daha çok istihdam verilen bir sektör. O yüzden istihdama yönelik alınacak önlemler özellikle kış dönemi için çok önemli. Yüzde 10'un karşılığına bakıldığında Antalya SGK'ya kayıtlı 189 bin turizm çalışanı var ve yaklaşık 18-20 bin kişilik azalma var" dedi.
Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık ise Türkiye'nin Mayıs ayında yüzde 2.46 civarında olan turizmdeki kaybının, Ocak- Mayıs dönemindeki oranının da yüzde 1.2 civarında olduğunu söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!