Türk-İş ‘zorunlu BES’e karşı çıktı

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Çayırhan’da madencilerle iftarında hükümetin kıdem tazminatı fonu çalışmalarına ve bunun üzerinden zorunlu bireysel emeklilik sistemine (BES) geçilmesine tepki gösterdi.

Yayınlanma: 29.05.2019 - 23:08
Abone Ol google-news


Atalay, “BES ile zorla tasarruf yaptırılıyor. İşçiler aldıkları 2 bin 500 lira ile nasıl tasarruf yapacak? Tasarruf gönüllü olur, emrivaki olmaz. Bizim gönül rızamızın dışında maaşımdan kesmesinler. Bunu getirenler kendileri asgari ücret ile tasarrufu denesinler eğer oluyorsa sistemi aktif hale getirsinler” dedi. Ayrıca işçilerin kıdem tazminatı ile ilgili kaygıları olduğunu belirten Atalay, sendikalar olarak mevcut sistemden memnun olduklarını söyledi. Atalay, almayanlarla ilgili bir düzenleme olacaksa, hak kaybı olmamak şartıyla katkı vereceklerini de dile getirdi.

Yüzde 10’u BIST’e

Öte yandan Resmi Gazete yayımlanan ve BES’e devlet katkısının yönlendirileceği yatırım araçlarıyla ilgili yönetmelikteki değişiklikle, bu katkının asgari yüzde 10’unun “BIST 100, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi, BIST Kurumsal Yönetim Endeksi ve Borsa İstanbul AŞ tarafından hesaplanan katılım endekslerindeki paylarda” değerlendirilmesinin önü açıldı. Bu, önceki yönetmelikte oran belirtilmeden “BİST 100 endeksinde veya BİST AŞ tarafından hesaplanan katılım endekslerinde yer alan hisse senetlerinde” şeklindeydi. Halen 12 milyar lira olan devlet katkısının 1.2 milyar lirasının borsaya yöneldirilmesi bekleniyor. Uygulama 31 Temmuz’da başlayacak.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler