"Türk-Yahudi dostluğu olayları aşacak"

ABD'nin, merkezi New York'ta bulunan önemli Yahudi kuruluşlarından ''İnkar ve İftiraya Karşı Birliğin'' (Anti-Defamation League-ADL) ulusal direktörü Abraham Foxman, ''çok derin olan Türk-Yahudi dostluğunun Türkiye ile İsrail arasında görülen son olayları aşacağına inandığını'' vurguladı.

Yayınlanma: 30.10.2009 - 20:08
Abone Ol google-news

''İnkar ve İftiraya Karşı Birliğin'' ulusal direktörü Abraham Foxman, ADL'nin New York Grand Hyatt Otelinde iki gündür düzenlenen 2009 yılı toplantısında Türk-Yahudi dostluğu ve Türkiye-İsrail ilişkileri konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Türklere ve Türkiye'ye karşı her zaman ''derin bir dostluk'' hissi içinde olduklarını belirten Foxman, bu dostluğun hem çok eski ve hem de yakın tarihten beri aynı şekilde devam ettiğini söyledi.

Ancak ilişkilerde son aylarda bu dostluğu sınayan kimi olaylar meydana geldiğini belirten Foxman, ''Özellikle de dostlar arasında bir şey ters gittiğinde bu daha çok acı verir. Ben kendimi Türkiye'ye çok yakın hissediyorum, o yüzden de düş kırıklığını hissediyorum'' dedi.

Foxman şöyle devam etti:''Eğer Türkiye, Orta Doğu'da Müslüman-Arap dünyayla daha fazla dost olmak istiyorsa, tamam... Ama bu neden Türkiye'nin İsrail ve Yahudilerle olan dostluğu pahasına olsun ki... Ben bunun geçici olmasını umuyorum, eski güçlü ilişkilere dönülmesini istiyorum. Ben iyimserim, çok derin olan dostluk ilişkilerimizin bu olayları aşacağına inanıyorum.''

Foxman 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili olarak ise ADL'nin tutumunda hiçbir değişiklik olmadığını belirterek ''Biz bu konuda bir yasa çıkarılmasına karşı durmaya devam ediyoruz. Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin başlamasına yönelik atılan ilgili adımları memnuniyetle karşılıyoruz, destekliyoruz ve sorunların bu şekilde Türk ve Ermeni halkları tarafından çözülmesi gerektiğine inanıyoruz, ABD Kongresinde ya da Fransız parlamentosunda değil'' diye konuştu.


ADL toplantısı


ADL'nin bugünkü toplantısında Foxman'ın yanısıra İsrail'in New York Başkonsolosu Asaf Shariv ve Washington merkezli Brookings Enstitüsünün ''Saban Center for Middle East Studies'' adlı Orta Doğu Çalışmaları Bölümü Başkanı Kenneth Pollack katıldı.

İran'ın nükleer programının sıkça gündeme geldiği toplantıda Yahudi asıllı bir Amerikalı'nın ''Türkiye İran'a mı yakınlaşıyor'' şeklindeki sorusu üzerine Pollack, ''Türkiye'nin İsrail'i son Gazze çatışmaları nedeniyle eleştirdiğini, ancak Türkiye'nin temelde İran'ın nükleer programından oldukça endişeli olduğunu'' ifade etti.

Abraham Foxman ise konuşmasında, İsrail ve Hamas'ı Gazze'de Aralık 2008-Ocak 2009 tarihlerindeki çatışmalarda savaş suçu da dahil uluslararası insani hukuk kurallarını çiğnemekle suçlayan BM raporunun hazırlayıcılarından Güney Afrikalı Yahudi asıllı Justice Goldstone'a ''açık mektup'' yazdığını belirterek, Goldstone'un adını bu rapordan çekmesi gerektiğini, raporun artık ''Goldstone raporu'' olarak anılmasının son derece talihsiz ve yakışıksız bir durum olduğu görüşünü savundu.
ADL'nin dün geceki toplantısına BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da katılarak konuşma yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler