Türkiye-Afganistan-Pakistan arasında işbirliği

Türkiye, Afganistan ve Pakistan Milli Eğitim Bakanları arasında eğitimde işbirliği protokolü imzalandı.

Yayınlanma: 19.01.2010 - 13:37
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, MEB Tevfik İleri Salonu'nda düzenlen toplantıda yaptığı konuşmada, Afganistan ve Pakistan ile tarihten gelen yakın dostluk ve kardeşlik ilişkilerimizin bulunduğunu belirterek, bu kapsamda iki ülke ile eğitim alanında çok yakın bir işbirliğinin bulunduğunu söyledi.

Eğitimin her ülke için önemli bir konu olduğunu vurgulayan Çubukçu, ''Sizlerle her alanda olduğu gibi eğitim konusunda da yakın işbirliği içinde olmak istiyoruz. Türkiye, Afganistan, Pakistan eğitim bakanları toplantısıyla şimdi yeni ve önemli bir pencere açıyoruz. Genç nesillere dostluk ve kardeşliğimizin son derece güçlü olduğunu gösteriyoruz. Bu bakımdan bu üçlü toplantıyı önemli bulmaktayım'' diye konuştu.

Bakan Çubukçu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde 25 Ocak'ta İstanbul'da 4. Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve toplantısının düzenleneceğini hatırlatarak, bu toplantıda görüşlerin, beklentilerin ve hedeflerin aktarılabileceğinin ifade etti.

İnsan kaynaklarını geliştirmeyen ülkelerin küreselleşme sürecinin bütün olumsuz etkilerine maruz kaldığını belirten Çubukçu, ''Bu nedenle aslında eğitime yaptığımız yatırım geleceğe yaptığımız yatırım anlamına gelmektedir'' dedi.

Pakistan Milli Eğitim Bakan Sardar Aseff Ahmed Ali Türkiye'de olmaktan büyük onur duyduklarını ifade ederek, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'nun konuşmasında kendi düşüncelerini de aktardığını söyledi.

Düzenlenen toplantı için Bakan Çubukçu'ya teşekkür eden Ahmed Ali, Türkiye'deki eğitim alanındaki başarıları takdir ettiklerini belirtti.

Konuşmaların ardından üç ülkenin bakanları eğitimde işbirliği protokolünü imzaladı.

 

Kız çocuklarının okullaşmasında işbirliği

Toplantıdan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çubukçu, bir gazetecinin ''Haydi Kızlar Okula Kampanyası'nın Afganistan ve Pakistan'da modellenmesi için bir öneriniz oldu mu?'' sorusu üzerine şunları söyledi:
''Bakanlarla yaptığımız ikili görüşmelerde en çok üzerinde durduğumuz konuların başında bu konu geliyor. Afganistan'da Türkiye'nin açtığı bir kız lisesi var. Bu lisede Türkiye'den giden öğretmenlerimiz 450 öğrenciye hizmet veriyor. Sayın Bakan da özellikle 7 bölgeye 7 kız meslek lisesi inşa edilmesi konusunda bizden yardım istedi.
Diğer bir husus da çağ nüfusu dediğimiz kız çocuklarının okullaşmasındaki oranların yükseltilmesi konusunda hükümet olarak aldığımız tedbirler, kampanyalar konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Bu konuda da işbirliğine açık olduğumuzu ifade ettik. Eğitimin modernizasyonu ve kız çocuklarının okullaşması konusunda ikili işbirlikleri, somut adımlar atacağız. Şu ana kadar attık bunları da geliştireceğiz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler