"Türkiye bir darbe sürecinin içinde"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin bir darbe sürecinin içinde olduğunu belirterek, ''Türkiye'de devlet olanaklarının, Anayasa'nın, hukukun, demokrasinin gerekleri bir tarafa bırakılarak, baskılarla zorbalıkla yolsuzlukla dayatmalarla bir sivil diktanın emrine dönüştürülmekte olduğu çok açıktır'' dedi.

Yayınlanma: 06.05.2010 - 05:59
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, SKYTURK'te katıldığı ''Aykırı Sorular'' programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Deniz Baykal, ''Anayasa değişikliği ve yargı reformu''na ilişkin bir soruya, devletin üç temel erki olan yasama, yürütme ve yargıdan en önemlisinin yargı olduğunu, yargının siyaset karşısında boynu eğik duruma getirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'ye yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine ''Bu tartışmayı Başbakan açarken iki nokta çok açık. Anayasa'nın bu sakıncalı maddelerinin bir dikkat odağı olmasını önlemeye çalışıyor, siyasi ortamı gerginleştirmeye çalışıyor. Partisini toparlamaya çalışıyor ve gündemi etkilemeye yönelik bir öneri olarak bunu yapıyor'' yanıtını verdi.

Baykal, şunları söyledi:

''Söyledikleri Başbakan'ın zihni haritasını, kültürünü, değerlerini, Türkiye'ye, Türkiye'nin tarihine, dünyaya bakışını da yansıtıyor. Yani başbakan laf ola, inanmadığı bir şeyi söylüyor değil. İnandığını söylüyor, öyle bakıyor. Anlayışı, zihniyeti o. Nitekim toplumda büyük bir infial yarattı bu sözler, büyük bir tepki ortaya çıktı. Ona rağmen ısrarla anlatmaya çalışıyor. Açıkça ortaya çıkmıştır ki Başbakan'ın bu söylemi onun Türkiye'nin manevi zenginliği konusundaki duyarsızlığını da ortaya koymuştur. Yani Türkiye'nin maddi zenginliğine karşı takındığı duyarsız tavrı biliyoruz, elinde avucunda ne varsa sattı. Şimdi tarihi, manevi, milli kimliğini de acımasızca hedef almayı kendisi için bir tatmin vasıtası sayıyor. Bu bütün Türkiye tarafından kınanıyor.''

"Türkiye bir darbe sürecinin içindedir"

''Silahlı Kuvvetler yıpratılıyor. Siz Genelkurmay Başkanlığının, Sayın Başbakan'ın da belirttiği gibi 'aramızda paslaşıyoruz' dediği gibi bir uyum içinde çalıştığını ve bu operasyonların yapıldığı konusundaki görüşlere katılır mısınız? Genelkurmay hakkında ne düşünüyorsunuz?'' sorusuna Baykal, ''Türkiye'de hükümet, maalesef devlet kurumlarıyla Silahlı Kuvvetler dahil olmak üzere ilişkilerinde kendisinden beklenen sağlıklı, sorumlu ve iyi niyetli bir tavır içerisinde değildir. Bugün yaşanan sorunların temelinde de hükümetin bu tutumu, davranışı yatmaktadır'' yanıtını verdi.

Kurumların tartışılması, değerlendirilmesi gereken noktalarının olduğunu ancak Türkiye'de bu işlerin bir siyasal mücadele konusu haline getirildiğini kaydeden Baykal, Silahlı Kuvvetler komutasının, demokratik bir hukuk devletinde çağdaş bir silahlı kuvvetleri ortaya çıkarma doğrultusunda iyi niyetli, katkı veren yapıcı bir yaklaşım içinde olduğunun görüldüğünü, bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Baykal, ''askeri darbeler'' ile ilgili bir soruya, ''Sivil darbe yaşanıyor bu konuda hiç tereddütüm yok. Türkiye bir darbe sürecinin içindedir. Türkiye'de devlet olanaklarının, giderek Anayasa'nın, hukukun, demokrasinin gerekleri bir tarafa bırakılarak, baskılarla zorbalıkla yolsuzlukla dayatmalarla bir sivil diktanın emrine doğru dönüştürülmekte olduğu çok açıktır. İnsanlar tarihi bir süreci yaşarken bunu fark etmezler. Kendilerini aldatırlar. Maalesef böyle bir süreç yaşanıyor. Bu sürecin en son aşaması Anayasa değişikliği aşamasıdır. Bu tamamlanırsa artık Türkiye çok farklı bir aşamaya gelmiş olacak'' yanıtını verdi.

 

''Yargı faciasının temelinde DGM yatıyor"

CHP olarak çağdaş hukuk devletlerindeki hukuk sistemini getirmeyi amaçladıklarını belirten Baykal, iktidara gelmeleri durumunda yargıda ve HSYK'nın yapısında geniş değişiklikler yapacaklarını bildirdi.

Türkiye'de ''anayasal faciaların ve hukuk skandallarının yaşandığını'' savunan Baykal, ''Türkiye'de yargı faciasının temelinde hala DGM'nin devam ediyor olması yatıyor. Yani özel yetkili savcılıklar, mahkemeler DGM demek. 'DGM'yi Türkiye kaldırdı'. Nerede kaldırdı? Silivri'de, Erzurum'da olan ne? Hukuk skandalının altında bu özel yetkili mahkemeler yatıyor. Tüm bunları ortadan kaldıracağız diyoruz. En temel yargı konularının başında bu geliyor'' dedi.
''Anayasa değişikliği konusundaki karşı önerilerinin'' sorulması üzerine de Baykal, toplumsal katılımla, il genel meclislerinden, belediye meclislerinden, sendikalardan, sivil toplum kuruluşlarından, siyasi parti temsilcilerinden oluşan, bir ''anayasa hazırlama kurulu'' oluşturulmasını önerdi.
 

''İntikam peşinde değiliz"

CHP Genel Başkanı Baykal, ''Siz 2003'ten itibaren Türkiye Cumhuriyeti'nin meşru hükümetini ortadan kaldırmaya dönük yani milli iradeyi bir şekilde tasfiye etmeye dönük girişimler olduğu kanaatine sahip oldunuz mu?'' sorusu üzerine Türk siyasi hayatında zaman zaman askeri yetkililerin ülkenin gidişatıyla ilgili değerlendirmeler yapıp, belli şartlar altında müdahale konusunu gündemlerine alıp tartıştıklarının anlaşıldığını belirtti.

Baykal, ''Ama bunun bir askeri müdahale ve bir darbe teşebbüsü olarak, ciddiyetle, kapsamlı olarak ele alınıp değerlendirilmesi konusunda bir girişime ben şu ana kadar tanık olmadım'' dedi.

Türkiye'de ciddi şekilde üzerine gidilmesi gereken üç alanda problem olduğunu belirten Baykal, bunların mafyalaşma, terörle mücadele sırasında yapılmış ciddi hukuksuzluklar ve darbe konusunda faaliyet içinde olanların ortaya çıkarılması olduğunu söyledi.

Baykal, ''Güneydoğu ve Doğu illerinde CHP düşük oy alıyor bunu neye bağlıyorsunuz?'' sorusu üzerine Türkiye'nin değişim içinde olduğunu, ana temalarının değiştiğini belirtti. Baykal, son dönemde bir yandan ırk ve etnik kimliğin, öte yandan din ve inancın siyaseti belirleyen temel kategoriler olarak ortaya çıktığını ifade etti.

Esen rüzgara göre siyaset yapan bir parti olmadıklarını vurgulayan Baykal, herkesin etnik kimliğine, inancına değer verdiklerini söyledi.

Bir dönem Türkiye'nin mezhep temelinde siyaset yapmayı reddettiğini söyleyen Baykal, Türkiye'de önümüzdeki döneminde ırk, din temelinde siyaset yapmanın, siyaset yapanlara da bir yarar getirmediğini göreceğini kaydetti.

''CHP iktidara gelirse hesap soracak mısınız?'' sorusu üzerine Baykal, hesabın siyasetçi tarafından sorulmayacağını, siyasetçinin sorması halinde durumun intikam haline geleceğini söyledi. Baykal, ''Bu yanlıştır. Biz intikam peşinde değiliz ama hesap verilmelidir'' diye konuştu.
 

''AKP yüzde 30 civarına doğru inmekte"

Deniz Baykal, ''İktidar partisi çeşitli anketler yayımlıyor. CHP anket yapıyor mu?'' sorusuna karşılık, anket yaptırmadıklarını ama bütün anketleri izlediklerini söyledi. Baykal, ''Bütün araştırmaların neyi ortaya koyduğunu biliyoruz. Açıkça AKP'nin ciddi bir oy kaybı içinde olduğunu ve yüzde 30 civarına doğru inmekte olduğunu görüyorum. CHP ile arasındaki fark azalmıştır'' dedi.
 

''CHP'de köklü değişim"

Kurultayda ''CHP yönetiminin nasıl şekilleneceğine'' ilişkin soru üzerine Baykal, CHP'nin giderek toplumun ilgi ve dikkat odağı haline geldiğini, CHP'ye yönelik sorgulamaların artmasının da bundan kaynaklandığını söyledi.

CHP'nin kurultayda köklü bir değişimi ortaya koyacağını kaydeden Baykal, kurultaydan sonra daha dinamik, daha esnek, daha hızlı çalışma yapılmasına imkan verecek bir örgütlenmeyi yaşama geçireceklerini dile getirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler