"Türkiye, nüfus taşıma taktiği uyguluyor"

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitiris Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na, ''kabul edilemez'' olarak nitelediği iki halk ve iki ayrı devlet tezini geri çekmesi çağrısı yaptı. Hristofyas, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'a ''nüfus taşıma taktiği'' uyguladığını da iddia etti.

Yayınlanma: 07.05.2010 - 12:48
Abone Ol google-news

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitiris Hristofyas, yeni İngiliz Yüksek Komiseri John Christopher William Kidd'ten güven mektubunu alırken yaptığı konuşmada, Kıbrıs Rum tarafının Derviş Eroğlu'ndan sıklıkla ilan ettiği iki devlet ve iki halk tezini geri çekmesi beklentisi içerisinde olduğunu söyledi.

Rum yönetimi lideri, ''müzakerelerin (önceki Cumhurbaşkanı Mehmet Ali) Talat ile üzerinde uzlaştıkları iki bölgeli iki toplumlu federasyon, BM Güvenlik Konseyi kararlarında tarif edildiği şekliyle siyasi eşitliğe sahip, tek egemenliği, tek uluslararası temsiliyeti ve tek vatandaşlığı olan tek devlet zemininde olacağını'' kaydetti.

 

"Talat esnekliğe sahip değildi"

Talat ile yaptıkları müzakerelerde Kıbrıs sorununun önemli yönlerinde bazı ilerlemeler olmasına karşın beklenen ilerlemenin sağlanamadığını belirten Hristofyas, ''Maalesef Sayın Talat özerkliğe ve esnekliğe sahip değildi, bu da sıklıkla, yersiz öneriler sunmasına yol açtı'' iddiasında bulundu.

Hristofyas, ''Kıbrıs Türk toplumunun yeni lideri Sayın Eroğlu'ndan, şu ana kadarki göstergelere rağmen, sıklıkla ilan ettiği iki halk ve iki ayrı devlet tezini, gevşek konfederasyon şeklinde yeni bir ortaklık oluşturulacağı tezini geri çekmesini bekliyoruz'' dedi.

Eroğlu'nun seçimleri Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarının oylarıyla kazandığını savunan Hristofyas, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'a ''nüfus taşıma taktiği'' uyguladığını da iddia etti.

 

"Yönetim başlığı ele alınmayacak"

Bu arada, Kıbrıs Rum yönetiminin, doğrudan müzakereler kapsamında görüşülen ''Yönetim ve Güç Paylaşımı'' başlığını ''neredeyse kapanmış'' gördüğü için BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer'e, ''bu başlığın doğrudan müzakerelerde şimdilik görüşülmeyeceğini'' ilettiği bildirildi.

Rum Fileleftheros gazetesi, Downer'in, Talat ile Hristofyas arasında 18 ay boyunca yapılan görüşmelerin ''kazanımlarını'' tehlikeye atmak istemediği için Rum tarafının bu tezini çok kolay kabul ettiğini yazdı.

Gazete, yeni tur doğrudan müzakerelerin başlangıcında hangi konunun ele alınacağının belirlenmemiş olmasına rağmen KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun tıpkı Talat gibi, ''toprak, garantiler ve Türkiye kökenli KKTC vatandaşları konularına dokunmak istemeyeceğinin açık olduğunu'' ileri sürerek, bu nedenle yeni tur müzakerelere mülkiyet başlığından başlanacağını savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler