Silahları MİT taşıdı, soruşturma Cumhuriyet'e açıldı

Adana'da 19 Ocak 2014'te durdurulan Suriye'ye insani yardım taşıdığı iddia edilen MİT'e ait TIR'lardaki kasa kasa silah görüntülerinin gazetemizde yayınlanmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti.

Yayınlanma: 29.05.2015 - 17:34
Abone Ol google-news

Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Genel Yayın Yönetmenimiz Can Dündar hakkında Türk Ceza Kanunu 326. ve devam maddeleri kapsamında “devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk” iddiasıyla soruşturma başlattı.

Dündar hakkında başlatılan soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan'ın yürüttüğü öğrenildi. Fidan'ın soruşturmayı Adana ve Hatay'da MİT TIR'larını durduran ve TIR'ların içindeki mühimmatla ilgili rapor hazırlayan askerlerin tutuklu bulunduğu soruşturmaya eklediği iddia edildi. Fidan'ın yürüttüğü soruşturma kapsamında “Selam Tevhid” soruşturmasında usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Jandarma Kriminal görevlileri ve muvazzaf askerlerin de bulunduğu 17 subay tutuklanmıştı. Tutuklu bulunan askerler ise silah taşıyan TIR'ları durduran, ihbar eden ve mühimmatlarla ilgili rapor hazırlayan subaylardı.

Fidan'ın Selam Tevhid soruşturmasında usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla 22 Temmuz 2014'ten itibaren yürüttüğü soruşturma kapsamında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 11 emniyet görevlisi tutuklanmıştı. Şubat 2015’de düzenlenen ikinci operasyonda, “terör örgütü kurmak ve yönetmek”, “kurulan örgüte üye olmak”, “terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçlarından 17 kişi tutuklanmıştı. Operasyon kapsamında Fethullah Gülen ve Emre Uslu hakkında da yakalama kararı çıkarılmıştı. Son olarak 10 Nisan'da aynı soruşturma kapsamında MİT TIR'larını durduran askerlerin de aralarında bulunduğu 17 subay tutuklanmıştı.

Başsavcılık açıklaması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı konuya ilişkin açıklamasında ise, İstanbul'da yürütülen ve Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yetkisizlik kararı ile İstanbul'daki dosyayla birleşen dosya kapsamında yardım faaliyetinin herhangi bir terör örgütüne ya da yasal olmayan herhangi bir oluşuma yönelik yapıldığına dair bilgi, belge, delil ve emare olmadığı öne sürüldü. Soruşturmanın şüphelileri tarafından MİT mensuplarının telefonlarının sahte isimle dinlenildiği belirtilerek, “Öğrenilen yardım faaliyetinin planlanan kurgu çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin terör örgütlerine yardım ettiği algısı oluşturmak amacıyla tertibat alınmakta, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne sahte ihbar ve sahte delillerle tuzak kurularak gerçeğe aykırı biçimde oluşturulan kurgu doğrultusunda arama kararına yazılan sahte ibare ile yardım TIR’ları durdurulmakta ve aranmaya çalışılmaktadır” denildi.

Bilgi belge yok

İstanbul'da yürütülen ve Adana'dan yetkisizlikle İstanbul'a gelen soruşturma kapsamında söz konusu görüntülere ilişkin hiçbir bilgi ve belge olmadığını öne süren savcılık, “Bütün bu sebeplerle TCK’nın 327-328 ve 330’uncu maddeleri ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 6 ve 7’inci maddeleri uyarınca devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasi ve askeri casusluk, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, terör örgütünün propagandasını yapma suçlarından söz konusu yayınları yapanlar hakkında Cumhuriyet başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır” denildi.

Savcı “kurgu” dedi

Soruşturmayı yürüten Fidan, Sulh Ceza Hakimliği'nden gazetenin internet sitesinde yer alan MİT TIR'larındaki silah görüntülerine ve fotoğraflarına erişimin engellenmesini talep etti. Fidan, internet sitelerinde yer alan fotoğraf ve görüntülerin “Türkiye Cumhuriyeti Devletini ulusal ve uluslararası yararları, milli güvenliği” bakımından sakınca doğuracak mahiyette bulunduğunu kaydetti. Fidan, Türkiye Cumhuriyeti Devletini sahte ihbar ve sahte delillerle tuzak kuran tutuklu şüpheliler tarafından gerçeğe aykırı olarak oluşturulan “kurgu” doğrultusunda yapıldığını savundu. Fidan, Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi bakımından gecikmesinden sakınca bulunan acil yayınlar kapsamında, içeriğinin erişimine engellenmesinin, aynı mahiyetteki yayınların içeriklerinin engellenmesine ve içeriğinin yayından çıkarılmaması halinde ilgili sitelere erişimin tamamen engellenmesini istedi. Talep İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından kabul edildi.

Gün boyu toplantı

Soruşturmayı başlatan Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Başsavcıvekili Orhan Kapıcı ve soruşturma savcısı İrfan Fidan gün boyu savcılarla toplantı halindeydi. Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da operasyonlar kapsamında açıklama yapan Fuat Avni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyet'e ve Can Dündar'a kin kustuğunu kaydederek, Erdoğan'ın Ankara savcılarından Serdar Coşkun'a 'Bunlara casusluk soruşturması da açılsın' dediğini öne sürdü. Fuat Avni, “Serdar Coşkun, 'casusluk soruşturması açılsın' diye İstanbul Başsavcısıyla görüştü. Her şey hazır, Yezid'in onayı bekleniyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler