Türkiye'den Makedonya'ya askeri yardım

Genelkurmay Başkanlığı tarafından bağışlanan sekiz askeri araç, Makedonya Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edildi.

Yayınlanma: 06.12.2012 - 18:17
Abone Ol google-news

Hibe edilen araçların teslimi dolayısıyla başkent Üsküp'te düzenlenen törene, Makedonya Savunma Bakanı Fatmir Besimi, Genelkurmay Başkanı Goranço Koteski, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, Askeri Ataşe Kurmay Albay Osman Nuri Yıldırım ve Makedon ordusuna mensup çok sayıda komutan katıldı.

Törende konuşan Makedonya Savunma Bakanı Fatmir Besimi, iki ülke arasında tarihi işbirliği bulunduğunu, Makedonya'nın bağımsızlığının ilk gününden itibaren Türkiye'nin toplumsal alanın her aşamasında ve özellikle savunma alanında yardımını esirgemediğini belirtti.

Türkiye ve Makedonya arasındaki mevcut dostluğun bölgedeki işbirliği konusunda örnek teşkil ettiğini vurgulayan Besimi, NATO'nun saygın bir üyesi olarak Türkiye'nin, NATO üyeliği yolunda Makedonya'ya verdiği desteğin büyük önem taşıdığının altını çizdi. Besimi, bu desteğin önümüzdeki dönemde de devam edeceğine inancının tam olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin bugüne kadar Makedonya Silahlı Kuvvetleri'ne 18 milyon dolar değerinde malzeme yardımı yaptığını bildiren Fatmir Besimi, "Bugün burada, 710 bin dolar değerinde 8 adet aracın devir teslim töreni için bir araya geldik" dedi. Besimi, söz konusu araçların, Makedonya Silahlı Kuvvetleri'ne tahsis edileceğini söyledi.

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer de Genelkurmay Başkanlığı tarafından "dost ve kardeş" Makedonya Silahlı Kuvvetleri'nin gelişmesi için sürdürülen destek projelerinin devam ettiğini belirtti.

Savunma alanındaki işbirliğinin iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin en ileri alanlarından biri olduğuna işaret eden Sökmensüer, "İki ülke arasında toplam 24 adet askeri anlaşma akdedilmiştir. İki ülke arasındaki askeri ilişkiler, özellikle eğitim yardımları ve Makedonya ordusunun lojistik alanda desteklenmesi kapsamında yapılan hibeler konusunda yoğunlaşmaktadır. Eğitim yardımları, Makedonya Cumhuriyeti ile 1994 yılında imzalanan Askeri Eğitim ve İşbirliği anlaşmasına uygun olarak yürütülmektedir. 1998 yılında bu yana 100'den fazla Makedonya ordusu personeli, Harp Akademisi, Harp Okulu, GATA ve çeşitli sınıf okullarında uzun süreli eğitimler almıştır" diye konuştu.

Büyükelçi Sökmensüer, bunun yanı sıra Barış İçin Ortaklık Merkezi'nde ve Terörle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi'nde bugüne kadar yaklaşık 780 Makedon personel için kısa süreli kurslar düzenlendiğini kaydetti.

Malzemelerin teslimiyle BM şemsiyesi altında uluslararası barış gücü faaliyetlerinde başarıyla yer alan Makedonya ordusunun daha da güçleneceğine ve hak ettiği NATO üyeliği yolunda kısa sürede önemli mesafeler kaydedeceğine yürekten inandığını ifade eden Sökmensüer, Türkiye'nin Balkanlar'ın kalbindeki Makedonya'yı bölgenin barış ve huzuru için kilit ülke olarak gördüğünü belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler