Türkiye'nin dış politikasına dikkat çekici benzetme
Washington Times gazetesinin editörlerinden Arnaud de Borchgrave, Türk hükümetinin dış politikasını sert dille eleştirdiği yorumunda "Sayın Erdoğan'ın İran'ın Mahmut Ahmedinejad'a İstanbul'ta 'sevgili bir dost' olarak sarılması ve İran'a yeni yaptırımlara karşı çıkması, Türkiye'nin, yeni 'BlackBerry diplomasısı'na vurgu yapıyor" diye yazdı.
Arnaud de Borchgrave, Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda isteksizlik bulunduğunu gördükten sonra doğuya yöneldiğini savunduğu yorumunda 2003 yılında Türkiye'nin, ABD ve NATO ile olan yakın ittifakının "kesin gibi" alınmayacağını kanıtladığını, Ocak 2009'da Gazze operasyonunun ardından Türkiye ile İsrail'in "yakın dostluktan düşmanlığın eşiğine geçtiği"ni, ikili ilişkilerdeki kırılmanın ise, "Gazze filosu" operasyonu ile meydana geldiğini öne sürdü.
Gazze filosunun düzenleyicilerinden İHH için AKP'nin "kilit destekçisi" diyen Arnaud de Borchgrave, "Sayın Erdoğan'ın İran'ın Mahmut Ahmedinejad'a İstanbul'da 'sevgili bir dost' olarak sarılması ve İran'a yeni yaptırımlara karşı çıkması, Türkiye'nin, konvansiyonel diplomasi ile bir kırılma olan, yeni 'BlackBerry diplomasisi'ne vurgu yapıyor" ifadelerini kullandı.
Yorumda Başbakan Erdoğan'ın Hamas'ı "terör örgütü" olarak adlandırmayı reddettiği belirtilirken Erdoğan için "Türkiye'nin NATO'daki rolünü artık bir öncelik olarak görmüyor" iddiasına yer verildi.
"Balyoz operasyonu"na da değinilen yorumda Erdoğan'ın, "ülkede bir askeri darbe olasılığını önlemek amacıyla Şubat ayında 52 komutanın gözaltına alınması emrini verdiği" iddiasında da bulunuldu. "Savcıların askerler, akademisyenler, siyasetçiler ve gazeteciler dahil, 400 kişiyi cezaevine gönderdi" de denilen yorumda "hiç kimsenin Erdoğan'ın on the record eleştirmek istemediği" savına da yer verildi.
Bu çerçevede "Sayın Erdoğan ve dostlarının, 20. yüzyılının aksine bunun Amerika'nın asrı olmayacağı, geopolitik güç dengesinin doğuya kaydığı, Türkiye'nin rolünün de Ortadoğu'da liderliği üstlenmek olduğu konusunda kendi kendilerini ikna ettiklerini"öne sürülen yorumda çoğu dünya lideri gibi Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama konusunda çok umutlu olduğunu ancak artık onların da, Obama'nın, ülkeyi yönetemediğini, demokrat partisinin Kasım'da seçimleri kaybedebileceğini, Afganistan operasyonunun Vietnam'a benzer bir başarısızlıkla sonuçlanabileceğini gördüğünü savunuldu. Yorum şu sözler ile noktalandı:
"Küresel güç dengesinin doğuya yöneldiğini gören Türk yetkilileri, aynı zamanda ufukta Orta Asya'nın çoğuna yayılan büyük bir Türk milletini de görüyor. Onlar için bu, NATO'nun Afganistan'dan yavaş yavaş geri çekilmesinden, veya Türkiye'nin düşmanı, Avrupa'nın hasta adamı, Yunanistan'ın, zorluklarla inşa edilen Avrupa Evi'nin adeta çökmesine neden olduğu Avrupa Birliği'nden daha çok heyecan verici bir manzaradır."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza