Türkiye'nin ilk lyme hastalığı derneği kuruldu
İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin'in 'içimizdeki sessiz katil' olarak nitelediği ve insan soyunu tehdit ettiğini ileri sürdüğü Lyme hastalığına neden olan 'borrelia burgdorferi' bakterisine karşı farkındalık yaratmak için dernek kuruldu.
İstanbul'nun Şişli İlçesi'nde kurulan ve başkanlığını Prof. Dr. Barbaros Çetin'in yapacağı 'Lyme Hastalığı Mücadele Derneği'in yönetim kurulu, çeşitli hastanelerde görev yapan Yrd. Doç. Dr. Sedat Özdemir ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Öztürk'ün yanı sıra tıbbi bitki uzmanı Selçuk Kaya ve laborant Çiğdem Kaya'dan oluştu. Derneğin ilk etapta, 300'den fazla hastalığı taklit eden lyme konusunda bilincin oluşması için bilgilendirmeler yapıp, bu konunun tıp fakültelerinde eğitim programlarına aktif şekilde dahil edilmesini teşvik edeceği, konferanslar verip kamuoyunu bilgilendireceği bildirildi. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ilgili birimleriyle temasa geçilip, lyme hastalığı tedavi ve teşhis merkezlerinin ülkemizde kurulması ve yaygınlaşmasını sağlanıp, bu konuda edinilen tecrübe ve bilgi havuzunun bilimsel ve halka açık yayınlarda yer alması hedeflendiği kaydedildi.
Dünyada bugün 50'nin üzerinde ülkede lyme hastalığı ile mücadele konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu bulunduğunu belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Lyme Hastalığı ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, "Bu konuda en çok dernek ve vakıf ABD ve Avrupa ülkelerinde bulunuyor. Bunlardan belli başları arasında merkezi ABD'de bulunan Uluslararası Lyme İle İlgili Hastalıklar Derneği (İnternational Lyme ve Associated Disease Society - ILADS) ve yine ABD'nin 44 eyaletinde ve diğer 8 ülkede örgütlenmiş olan Lyme Karşı Ortaklar (Partners Against Lyme-PAL) ile tüm Avrupa'da faaliyet gösteren 'Eurolyme' vakfı sayılabilir" dedi.
DÜNYADA 3000 TÜRÜ TESPİT EDİLMİŞTİR
Hastalık ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Çetin, "Lyme hastalığı kene, sivrisinek, kan emen sinek çeşitleri gibi, kan emen canlılarla veya halen tam olarak bilinmeyen başka yollarla da bulaşabilen, 'borrelia burgdorferi' isimli spiroket bakterinin yol açtığı multisistemik inflamatuar bir hastalıktır. Hastalık özellikle merkezi sinir sistemi, deri, kalp ve eklemleri etkiler. 1982 yılında uzman doktorlar Dr. Willy Burgdorfer ve Dr. Alan Barbour lyme hastalığına yol açan spiroket bakterinin varlığını dünyaya duyurmuşlardır. Bu zamandan beri bakterinin ABD'de 100, tüm dünya da 300 türü tespit edilmiştir" diye konuştu.
'ÜLKEMİZDE ÖNEMSENMEDİ'
Lyme'nin 'yüzyılın hastalığı' olarak da adlandırılmasına rağmen ülkemizde fazla önemsenmediğini vurgulayan Prof. Dr. Çetin şöyle devam etti: "Öldürücü olması sebebiyle 2000 yılından itibaren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı adıyla ön plana çıktı. Oysa küresel ölçekte baktığımızda Dünya Sağlık Örgütü 117 ülkede lyme hastalığının bulunduğu, içinde Türkiye'nin de olduğu 61 ülkede bu hastalığın endemik olduğunu açıkladı. Son yıllarda az da olsa farkındalık sağlandı ve ülkenin dört bir yanında lyme vakaları bildirilmeye başlandı. Yapılan taramalar ülkemizde de durumun çok ciddi olduğunu ortaya koydu. Çok acil olarak yeni araştırmaların ve tedavi yaklaşımlarının ortaya konması gerekiyor. Acilen lyme doktorlarının görev yapabileceği klinikler açılmalı. Aksi halde lyme ile zamanında mücadele etmemenin sonuçları gelecekte çok büyük acılara neden olacak. Yıllardır yaptığım araştırmalar ve son yıllarda Türkiye'de yapılan seropozitiflik çalışmaları neticesinde, ülkemizde en az 10 milyon kişinin vücutlarında bu bakteri ile yaşadığını düşünüyorum ve endişeleniyorum."
'350'DEN FAZLA HASTALIĞI TAKLİT EDİYOR'
'Büyük taklitçi' adıyla da bilinen lymenin belirtilerinin birçoğunun diğer hastalıklarla karıştırıldığını da aktaran Prof. Dr. Çetin, "Şu ana kadar yapılan araştırmalar lyme'ın 350'den fazla hastalığı taklit edebileceğini gösterdi. Taklit ettiği bu hastalıkların başında günümüzde hızla yaygınlaşan kronik yorgunluk, haşimato tiroidi, huzursuz bacak sendromu, epilepsi, MS, ALS, lupus, alzheimer, parkinson, otizm, hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı, kalp hastalıkları, kalp krizi, beyin tümörü, migren, çölyak, fetus ölümü ve düşük, birçok cilt ve kas hastalığı gelmektedir" dedi.
'LYME YASA TASARISI ABD GÜNDEMİNDE'
Lyme ile mücadelede yaklaşık 20 ülkede kliniklerin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Çetin, "ABD'de her yıl 300 bin kişinin hastalığa yakalanıyor. Almanya'da her yıl 1 milyon yeni lyme hastası resmi kayıtlara geçiyor. Avustralya çok ciddi önlemler almaya başladı. Amerikan Temsilciler Meclisi geçen yıl acil koduyla konuyu görüştü. Yeni bir lyme tasarısı 2015 Şubat ayında imzaya açıldı ve 21 Mayıs 2015'de 'The 21st century Cures Act,HR 6' isimli Yasa tasarısı Temsilciler Meclisi'nden geçti. Bu yılın sonuna kadar senotodan geçip, Başkan Obama tarafından imzalaması bekleniyor. Ayrıca 2015 yılının ilk aylarındaki veriler, Amerika'da Lyme'nin AIDS'i 12'ye katladığını ortaya koydu. Önümüzdeki tablo nedeniyle mücadelemizi artık dernek bünyesinde sürdürmeye karar verdik" bilgisini verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama