Türkiye’nin MS hastalığı üzerine ilk podcast serisi 'beniMSesim' başladı

Multipl Skleroz (MS) hastalarına destek olmak ve hastalıkla ilgili doğru, güncel bilgilere ulaşılmasını sağlamak amacıyla yola çıkan "beniMSesim" podcast serisi başladı.

Yayınlanma: 25.12.2020 - 10:29
Abone Ol google-news

Türkiye’nin MS hastalığı üzerine ilk podcast serisi olan "beniMSesim" ile MS hastaları ve hasta yakınlarına her kanaldan ulaşılması, hastalıkla ilgili doğru bilgilerin aktarılması ve ihtiyaç duyabilecekleri konularda onlara destek olunması amaçlanıyor.

Yol ArkadaşıMSın platformu kapsamında başlatılan "beniMSesim" podcast serisinin moderatörlüğünü Yekta Kopan üstleniyor.

Türkiye’nin dört bir yanından 56 MS uzmanı ve 7 farklı uzmanlık alanından konukların ağırlandığı podcast serisi, 28 bölümden oluşuyor. MS hakkında genel bilgiler, MS ve tipleri, MS ve Covid-19, MS ve uyku, MS ve çocuk, MS ve kadın, MS ve aşılar gibi daha pek çok konunun yer aldığı serinin yeni bölümleri her Pazartesi, Çarşamba ve Cuma saat 19.00’da Spotify ve Karnaval’dan yayımlanacak.

'BU YOLCULUKTA YALNIZ DEĞİLLER'

MS hastalığıyla ilgili toplumda farkındalık yaratmanın önemine vurgu yapan Türkiye Multipl Skleroz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Melih Tütüncü, projeyle ilgili şunları söyledi: “Her yıl MS hastaları ve yakınlarının ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli farkındalık projeleri hazırlıyoruz. Bu yıl küresel salgının aramıza koyduğu mecburi mesafeler sebebiyle dijital bir farkındalık projesi hayata geçirmek istedik. beniMSesim podcast serisiyle Türkiye’nin dört bir yanındaki MS hastalarının sesi olmayı hedefliyoruz. Onlar bu yolculukta yalnız değiller.”

BeniMSesim Podcast Serisine Katkıda Bulunan Uzmanlar:

Prof. Dr. Aksel Siva, Prof. Dr. Hüsnü Efendi, Prof. Dr. Gülşen Akman, Prof. Dr. Rana Karabudak, Prof. Dr. Yeşim Beckmann, Prof. Dr. Serhan Sevim, Prof. Dr. Murat Terzi, Prof. Dr. Sabahattin Saip, Prof. Dr. Cavit Boz, Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, Prof. Dr. Münife Neyal, Prof. Dr. Caner Feyzi Demir, Prof. Dr. Mefkure Eraksoy, Doç. Dr. Aysun Soysal, Prof. Dr. Levent Sinan Bir, Prof. Dr. Murat Kürtüncü, Prof. Dr. Aylin Akçalı, Uzm. Dr. Sıla Usar, Prof. Dr. Ayşe Altıntaş, Prof. Dr. Özgül Ekmekçi, Doç. Dr. Haluk Gümüş, Prof. Dr. Nefati Kıyılıoğlu, Prof. Dr. Nur Yüceyar, Prof. Dr. Sibel Canbaz Kabay, Doç. Dr. İrem Tiftikçioğlu, Prof. Dr. Ömer Faruk Turan, Doç. Dr. Özlem Taşkapılıoğlu, Prof. Dr. Aslı Tuncer, Öğretim Üyesi Dr. Melih Tütüncü, Öğretim Üyesi Dr. Cihat Uzunköprü, Öğretim Üyesi Dr. Sedat Şen, Dr. Mehmet Yörübulut, Öğretim Üyesi Dr. Tuncay Gündüz, Uzm. Dr. Mesrure Köseoğlu, Prof. Dr. Aysun Ünal, Doç. Dr. Uğur Uygunoğlu, Doç. Dr. Bilge Piri Çınar, Uzm. Dr. İlknur Aydın Cantürk, Doç. Dr. Belgin Balcı, Doç. Dr. Emin Özcan, Doç. Dr. Erkingül Birday, Öğretim Üyesi Dr. Şeyda Figül Gökçe, Uzm. Dr. Alp Sarıteke, Doç. Dr. Serkan Demir, Prof. Dr. Burcu Altunrende, Prof. Dr. Azize Esra Gürsoy, Doç. Dr. Burcu Yüksel, Doç. Dr. Levent Öcek, Doç. Dr. Gülnur Uzuner, Doç. Dr. Aslı Köşkderelioğlu, Prof. Dr. Nilüfer Kale İçen, Prof. Dr. Kadriye Ağan, Doç. Dr. Bilgin Öztürk, Doç. Dr. Meral Seferoğlu, Uzm. Dr. Ali Özhan Sıvacı, Prof. Dr. Belgin Koçer, Uzm. Dr. İpek Güngör Doğan, Prof. Dr. Şahin Kabay, Prof. Dr. Sıla Akhan.

MS NEDİR?

Kısaca MS olarak bilinen Multipl Skleroz, merkezi bir sinir sistemi hastalığıdır. Merkezi sinir sistemi beyin ve omurilikten oluşurken, bu hastalığa beynin ve omuriliğin birden çok yerinde görülmesinden dolayı multipl; yani çoklu, hasar gören yerlerde doku sertleşmesinden oluşmasından dolayı da skleroz; sertleşme adı veriliyor. MS’te merkezi sinir sistemindeki yapıların hasarlanması sonucunda beynin ve omuriliğin, görme, konuşma ve yürüme gibi vücut fonksiyonları üzerindeki kontrol kabiliyeti olumsuz etkilenirken, hastalık görme bozukluğu, güç veya denge kaybı, konuşma bozuklukları, yorgun hissetme, uyuşma veya karıncalanma hissi gibi belirtilerle de ortaya çıkabiliyor. Toplumda en sık 20-40 yaşları arasında olmak üzere kadınlarda iki kat daha fazla görülüyor. Türkiye’de tam bilinmemekle birlikte 70 bin MS’li olduğu tahmin ediliyor. MS kişiden kişiye değişik özellikler gösterdiği için, belirtiler ve ataklar farklı seyredebiliyor. MS konusunda bilinçli olmak, zamanında tanı ve tedavi ile düzenli takip ve sağlık uzmanlarıyla iş birliği MS hastalarının uzun ve kaliteli bir yaşam sürmelerini sağlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler