Ünsal Oskay'ı kaybettik

Toplum bilimci ve iletişim biliminin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Ünsal Oskay hayatını kaybetti. Oskay, beyin damarlarında geçici pıhtı oluşumu tanısıyla Memorial Hastanesi'ne yatırılmıştı.

Yayınlanma: 17.10.2009 - 21:09
Abone Ol google-news

İletişim biliminin önde gelen isimlerinden bir çok gazetecinin hocası Prof. Dr. Ünsal Oskay İstanbul da vefat etti.

Beyin damarlarında geçici pıhtı oluşumu tanısıyla bir süre önce Memorial Hastanesi'nde tedavi gören Prof. Dr. Ünsal Oskay'ın cenazesi, yarın İstanbul'da toprağa verilecek.

Oskay için ilk tören saat 11.00'de bir süre dekanlığını da yaptığı Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde düzenlenecek. Oskay'ın naaşı, Teşvikiye Camii'nde öğlen vakti kılınacak cenaze namazının ardından Yeniköy Mezarlığı'na defnedilecek.

Prof. Dr. Ünsal Oskay, Ankara Basın ve Yayın Yüksek Okulu'nda, Bursa Akademisi'nde, Anadolu Üniversitesi'nde, Marmara Üniversitesi'nde, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde ve özel üniversitelerde öğretim üyeliği yaptı.

Oskay, Pazar Postası, Son Baskı, Yeni Tanin, Akis ve Milliyet gazetelerinde çalıştı. Oluşum, Forum, Akis, 7 Gün, Devrim, Yeni Gündem, Somut, Birikim, Argos, Varlık, Hürriyet Gösteri gibi dergilerde yazdı.


"Türkiye için büyük bir kayıptır"

Oskay'ın kızı Defne Oskay babasının "aydın bir beyin" olduğunu söylerken, Türkiye'nin değerli bir bilim adamını, "bir kıymetini" kaybettiğini ifade etti. Oskay, " Biz onun entelektüel düzeyinde değiliz belki, ancak biliyorum ki Türkiye için büyük bir kayıptır. Kendi adıma bir daha gelemeyecek olanı kaybettim, geri gelmeyecek. Çok üzgünüz" diye konuştu.

Defne Oskay, babası Prof. Dr. Oskay'ın yarın İstanbul Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından defnedileceğini söyledi.

Doç.Dr. Nuran Yıldız: Derslerine sıralar yetmezdi

Prof. Dr. Oskay'ın Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda iken öğrencisi olan, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuran Yıldız Oskay'ın eşine az rastlanır bir hoca olduğunu söyledi. Kendi hocasının olması dışında, Oskay'ın iletişim sosyolojisi konusunda söz sahibi olan birçok ismin de hocası olduğunu belirten Yıldız şunları dedi:
"Geriye dönüp baktığımda derslerini hatırladığım az sayıdaki hocadan biri. Sıralar yetmezdi onun dersleri için, 100 öğrenci dersini alıyorsa, 200 öğrenci gelirdi onu dinlemeye. Yerlere oturarak dinlenirdi onun dersleri. Sıkmadan, eğlendirerek, keyifle anlatan nadir hocalardandı. Kendisini saygıyla ve minnetle anıyorum.  Türk akademik dünyası için çok büyük bir kayıp, bizler çok önemli bir düşünürümüzü kaybettik."

Prof. Dr. Nilüfer Narlı: Nükteli ve humanistti

Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı ise, Oskay'ı "Büyük saygı duyduğum bir üstattı" sözleriyle anarken, "İletişim alanındaki çok önemli çalışmaları gerçekleştirdiği gibi, onun çalışmaları sosyoloji ve antropolojiye de büyük katkıda bulunu. Ünsal hoca son derece, karmaşık problemleri çözebilecek kavramları da bize kazandıran bir insan oldu" diye konuştu.

Prof. Dr. Oskay'ın ölüm haberini aldığı anda, hemen onun olduğu yaptığı katkıları düşündüğünü ifade eden Narlı şöyle devam etti:
"Her zaman nükteli ve çok hümanist bir yaklaşımı vardı olaylara karşı, o bizi en çok etkileyen yanıdır. Bilim insanı olmasının yanı sıra toplumsal olaylara yaklaşımındaki hümanist boyuttur onun derinliği ve en acımasız sosyal sorunla karşı karşıya gelirken nükteli bir dille o olayı bize anlatabilmesi...Bütün bunlar onu çok biricik bir konuma taşıyor."

Tedavi görmüştü

Şanlıurfa'da 1939 yılında doğan Prof. Dr. Ünsal Oskay Oskay, üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamladı. ABD'de 1967-1968 yıllarında iletişim üzerine yüksek lisans-konuk öğrenci olarak eğitim alan Oskay, 1970'li yıllarda Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda başlayan akademik hayatı sonrasında doçentlik tezi olarak "19. Yüzyıldan Günümüze Kitle İletişimin Kültürel İşlevleri" adlı çalışmasını yayımladı.

Varlık, Agos, Gergedan ve Milliyet Sanat gibi çok sayıda bilim ve sanat kaynaklı dergilerde makale ve incelemeleri yayımlanan Oskay, Frankfurt Okulu'nun popüler kültür konusundaki çalışmalarının Türkiye'de tanınmasına yazıları ve çevirileriyle büyük katkıda bulundu. Siyaset bilim, iletişim teorileri, sosyoloji, estetik ve sosyal teori konularında çok sayıda eserin Türkçeye çevrilmesini sağlayan Oskay, 1980'li yıllardan itibaren İstanbul ve Marmara Basın Yayın Yüksek Okullarında dersler verdi.

1990'lı yıllarda Marmara İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Bölüm Başkanlığı ve 2000-2002 arasında İletişim Fakültesi Dekanlığı yapan Oskay, 2002 yılında Marmara Üniversitesi'nden emekliye ayrıldı. Oskay, 2008'de beyin damarlarında geçici pıhtı oluşumu tanısıyla kaldırıldığı hastanede bir süre tedavi görmüştü. Oskay, dün gece, İstanbul'daki evinde hayata gözlerini yumdu.

Prof. Dr. Oskay'ın özgeçmişi

Oskay, 1939 yılında Şanlıurfa'da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. İlk yazısı, 1959-1960 yılında, Pazar Postası'nda yayınlandı. Sonraki yıllarda Son Baskı, Yeni Tanin, Akis ve Milliyet gazetelerinde çalıştı.

1966-1967'de, ABD'de Stanford Üniversitesi İletişim Araştırmaları Merkezi'nde, 'özel öğrenci' olarak 37 kredilik bir eğitim gördü. Ankara Üniversitesi SBF Basın ve Yayın Yüksek Okulu'nda asistanlığa başladı. 1972 yılında TRT Toplumsal Araştırma Büyük Ödülü'nü kazandı. Aynı yıl, Kültür Değişimi Modelleri teziyle, doktorasını tamamladı. 1982'de 19. Yüzyıldan Günümüze Kitle İletişiminin Kültürel İşlevleri tez çalışmasıyla doçent, 1989 yılında profesör oldu. Ankara SBF Basın ve Yayın Yüksek Okulu'nda, Bursa Akademisi'nde, Anadolu Üniversitesi'nde, Marmara Üniversitesi'nde, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde öğretim üyeliği yaptı. Oluşum, Forum, Akis, 7 Gün, Devrim, Yeni Gündem, Somut, Birikim, Argos, Varlık, Hürriyet Gösteri, gibi dergilerde yazdı.

Kitapları

Gelişim Açısından Kültür Değişimi, (doktora tezi, Ankara, 1971), Toplumsal Gelişmede Radyo ve Televizyon,(1972 TRT Büyük Ödülü), Göç ve Gelişme 1976, XIX. Yüzyıldan Günümüze Kitle İletişiminin Kültürel İşlevleri 1982, Çağdaş Fantazya 1982, Müzik ve Yabancılaşma 1982, Estetize Edilmiş Yaşam 1983, İletişimin ABC'si 1992.

Çeviri kitapları

Walter Gellhorn, Amerikan Hakları Anayasasının Uygulanması 1965, Kitle Haberleşme Teorilerine Giriş 1968, Bertrand D. Wolf, Devrim Yapan Üç Adam 1968, T.B. Bottomore, Toplumbilim 1972, Maurice Duverger, Metodoloji Açısından Sosyal Bilimlere Giriş 1973; Wright Mills, İktidar Seçkinleri 1974, John King Fairbank, Çin'in Sömürgeleşmesi ve Amerika'nın Çin Politikası 1976, G. Osipov, Toplumbilim Teori ve Yöntem Sorunları 1977, Wright Mills, Toplumbilimsel Düşün 1979, Ernst Bloch, Georg Lukacs, Bertolt Brecht, Walter Benjamin, Theodor Adorno-Derleyen Fredric Jameson, Estetik ve Politika 1985, Lewis Henry Morgan, Eski Toplum 2 cilt 1987, Martin Jay, Diyalektik İmgelem 1989, Bernard Lewis, İslâm'ın Siyasal Söylemi 1993.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler