Usame Bin Ladin öldürüldü, cesedi denize atıldı

El Kaide lideri Usame Bin Ladin, Pakistan'da kara operasyonu sonucunda öldürüldü. Ladin'in cesedinin denize atıldığı belirtildi.

Yayınlanma: 02.05.2011 - 05:53
Abone Ol google-news

11 Eylül 2001 tarihinde ABD'de uçaklarla düzenlenen kanlı saldırıların sorumlusu olarak adını bütün dünyaya duyuran El Kaide lideri Usame Bin Ladin, Pakistan'da kara operasyonu sonucunda öldürüldü.

Amerikan AP ajansının haberine göre, Amerikalı üst düzey iki terörle mücadele yetkilisi, Bin Ladin'in Pakistan'da geçen hafta öldürüldüğünü doğruladı.

Yetkililerden biri, Bin Ladin'in insansız hava aracıyla değil, kara operasyonu sonucunda öldürüldüğünü söylerken, her iki yetkili de, operasyonun Amerikan istihbaratına dayanarak düzenlendiğini ve ABD'nin Bin Ladin'in cesedine sahip olduğunu belirtti.

Aynı ajansın haberinde, Pakistanlı üst düzey bir istihbarat yetkilisinin, Bin Ladin'in Pakistan'da öldürüldüğünü doğruladığı bilgisi yer alırken, Amerikalı bir yetkili de, Bin Ladin'in Pakistan'ın başkenti İslamabad yakınlarındaki bir evde öldürüldüğünü kaydetti.

 

Cesedi denize atıldı

Amerikan AP haber ajansı, ABD'li bir yetkilinin, askeri operasyonla öldürülen "Usama Bin Ladin'i denize gömdüklerini" söylediğini bildirdi.

Habere göre Amerikalı yetkili, "dünyanın en çok aranan teröristinin cenazesini kabul etmek isteyecek bir ülkenin bulunması zor olacaktı. Bu yüzden ABD onu denize gömmeye karar verdi" dedi.

Hassas ulusal güvenlik konularıyla ilgili adının açıklanmaması koşuluyla konuştuğu belirtilen yetkili, Bin Ladin'in nerede denize atıldığını söylemedi.

Habere ABD'li yetkili, Bin Ladin'in cenazesine İslama göre muamele edilmesine karar verildiğini, İslami kurallar gereğince cenazenin 24 saat içinde defninin gerektiğini öne sürdü.

Pentagon yetkilileri, defin olarak açıklanan, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in cesedinin denize bırakılmasına ilişkin görüntülerin yakında kamuoyuna sunulabileceğini bildirdi.
Adı açıklanmayan bir yetkili, cesedin Kuzey Umman Denizi'nde denize bırakılması öncesindeki fotoğraflarının da yayımlanabileceğini belirtti. Bin Ladin'in vurulduğu çatışmanın videoya alınıp alınmadığı konusunda ise henüz bir açıklama yapılmadı.


Tek kurşunla öldürüldü

Amerikalı bir yetkili, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in Amerikan donanmasına bağlı özel kuvvetlerin operasyonu sırasında başından tek kurşunla vurularak öldürüldüğünü söyledi.
Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Navy Seals üyelerinin terörle mücadele, keşif misyonları ya da konvansiyonel olmayan savaşlarda kullanıldığını hatırlattı.

Bir başka Amerikalı yetkili de Navy Seals üyelerinin Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) emrine tahsis edilebileceklerini belirtti ve ''pazarı pazartesiye bağlayan gece bunun yapıldığını'' kaydetti.

Aynı yetkili, ''Operasyonun sorumluluğu CIA Başkanı Leon Panetta'daydı ve operasyon Navy Seals tarafından uygulandı'' dedi.

Yetkililerden biri, Bin Ladin'in cesedinin denize atıldığını belirterek, "Mezarının bir hac merkezi haline gelmesi durumunu bertaraf etmek istedik'' açıklamasında bulundu.
Bin Ladin'in tahmin ettikleri gibi direndiğini belirten kaynak, amacın Bin Ladin'i öldürmek mi yoksa yakalamak mı olduğunu ise söylemekten kaçındı.

 

FBI, listesini yeniledi

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), El Kaide lideri Usame bin Ladin'in bu sabah erken saatlerde yapılan operasyonda öldürülmesinin ardından "en çok aranan teröristler" listesini yeniledi.

FBI'ın internet sitesinde Bin Ladin'in fotoğrafının altına, kırmızı bir bant üzerine beyaz yazıyla "öldü" yazıldı.

Bin Ladin'in listeden çıkarılmasıyla birinci sıraya Adem Yahya Gadahn "yükseldi". Bin Ladin'in yardımcısı Eymen El Zevahiri ise üçüncü en çok aranan terörist oldu. El Zevahiri'nin başına konulan ödül 25 milyon dolar. İkinci sırada ise Daniel Andreas San Diego yer alıyor. 

Pakistan alarmda

Pakistan'da El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürüldüğü haberinin duyulmasından sonra Afganistan'a yakın Peşaver kentinde gösteriler başlarken ülkenin diğer kentleri sakinliğini koruyor.

Pakistan televizyonları, Taliban ve El Kaide militanlarının en etkili olduğu Peşaver kentinde bazı grupların protesto gösterilerine yer verdi.

Bazı siyasi ve askeri gözlemciler, El Kaide liderine Pakistan halkının önemli kesiminde sempati duyulduğunu belirtirken, ülkede kitle iletişiminin çok zayıf olması nedeniyle halkın Ladin'in öldürüldüğü bilgisinden habersiz olduğuna, bu nedenle gösterilerin daha sonraki saatlerde olabileceğine işaret ediyor.

Bu arada, üst düzey komutanlar ve emniyet birimlerinin acilen toplantıya çağrılmasının ardından ülkede güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Güvenlik güçleri bombalı ve intihar eylemlerine karşı alarma geçti.

Evinin stratejik önemi

Ladin'in öldürüldüğü Abodabad kenti Pakistan ordusunun en önemli merkezlerinden biri olarak biliniyor.

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da 100-150 kilometre uzaklıktaki kentte Pakistan ordusunun topçu, tankçı ve füze birlikleri bulunuyor. Bir milyona yakın nüfusun yaşadığı kent, kalabalık ve gürültüden uzak, düzenli ve yeşil görüntüsüyle ülkenin diğer kentlerine kıyasla farklılık gösteriyor.

El Kaide liderinin öldürüldüğü evin ordu birliklerine yakın, varlıklı kişilerin yaşadığı ''Bilal colony'' diye adlandırılan bölgede olduğu açıklanmıştı.
Uzmanlar, ABD'nin yıllardır peşinde olduğu Ladin'in ordunun önemli merkezlerinden birinde yaşamasını şaşkınlıkla karşılıyor.

 

ABD, Bin Ladin'e DNA testi uyguladı

ABD'nin, Pakistan'da düzenlenen askeri operasyonla öldürülen Usama Bin Ladin'e DNA testi uyguladığı ve kimliğinin belirlenmesine destek için yüz tanıma tekniğini kullandığı bildirildi.

İngiliz Reuters ajansının duyurduğuna göre, bir Amerikalı yetkili, Bin Ladin'in kimliğinin Pakistan'da kendisine ateş eden hücum gücü tarafından tespit edildiğini söyledi.
Aynı yetkili, Pakistan'ın başkenti İslamabad'ın 100-150 kilometre kuzeyindeki Abbotabad kentinin Bilal bölgesinde bulunduğu büyük bir eve düzenlenen operasyonda, bin Ladin'in direndiğini ve başından vurulduğunu kaydetti.

Yetkili, helikopterler desteğinde düzenlendiği belirtilen operasyonda kara birliklerinin baskının 40 dakikadan az sürdüğünü ve operasyonun Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı Leon Panetta'nın diğer istihbarat yetkilileriyle birlikte Virginia Langley'de CIA'in merkezindeki konferans odasında naklen izlediğini anlattı.
"Operasyonda 'başarı' sözcüğü iletildiği anda konferans odasındaki CIA yetkilileri güçlü alkış kopardı" diyen aynı yetkili, Bin Ladin'in DNA testlerinin sonuçlarının da birkaç gün içinde alınabileceğini söyledi.


Oğlu da ölmüş olabilir  

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, Usame Bin Ladin'in Pakistan'da düzenlenen baskınla öldürülmesi sırasında yanındaki 3 kişinin daha hayatını kaybettiğinin düşünüldüğünü bildirdi.

Reuters ajansının duyurduğuna göre, Amerikalı yetkili, saldırıda öldürülenlerden birinin Bin Ladin'in oğlu olduğunun sanıldığını belirtti.

 

Annesi yas tutuyor

El Kaide terör örgütü lideri Usame Bin Ladin'in annesi Alia, oğlunun yasını tutuyor.
Usame'nin üvey kardeşlerinden Abdullah Muhammed, Sunday Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada, Alia'nın gelişmeler karşısında "yıkıldığını" ve kendisine sakinleştirici verildiğini söyledi. Muhammed, Alia'nın evinde inzivaya çekildiğini belirtti.

 

Pakistan'dan açıklama

Pakistan hükümeti, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'e yönelik operasyonun doğrudan ABD tarafından düzenlendiğini doğruladı.

Başkent İslamabad'da yapılan hükümet açıklamasında, ABD'nin Bin Ladin'i dünyanın neresinde olursa olsun öldürme taahhüdüne uygun olarak Pakistan topraklarında düzenlenen operasyonda öldürüldüğü belirtildi.

 

"1 numaralı şehit"

Afganistan'ın güneyinde Taliban'ın güçlü olduğu Kandahar vilayetindeki Afganlar, El Kaide örgütünün Pakistan'da öldürüldüğü bildirilen lideri Usame Bin Ladin'i, "bir numaralı şehit olarak" niteledi.

Reuters ajansının haberine göre Kandahar'da adının açıklanmasını istemeyen bir kişi, "O El Kaide'nin bir numaralı şehidi. Çünkü o hayattaki halinden daha güçlü bir ölü" dedi.
Haberde Afganların, "Bin Ladin'in Amerikalılar tarafından öldürüleceğini her zaman öngördüğünü ve Müslümanların nesiller boyu izleyeceği bir ateşe dönüşeceğini" söylediği belirtildi.

Bir Afgan "Bin Ladin'in öldürülmesi mesele değil, çünkü El Kaide Bin Ladin'den öte bir örgüt ve şimdi o büyük bir düşünce" dedi. Bazı Afganlar da Bin Ladin'in etkisinin süreceğini ve El Kaide örgütünün, liderlerinin öldürülmesinin intikamını almaya çalışacağını söyledi.

Afganistan lideri Hamid Karzai'nin erkek kardeşi, Kandahar il meclisi başkanı Ahmed Vali Karzai de yaptığı açıklamada, Bin Ladin'in ölümünün şu an için olumlu etkisi olacağını, ancak El Kaide örgütü intikam arayışına gireceği için gelecekte bunun Afganistan'daki çatışmaları artıracağını belirtti.

ABD, Bin Ladin için "bir numaralı aranan ya da bir numaralı terörist" tanımını kullanıyordu.

 

Beyaz Saray'ın önünde sevinç

Terör örgütü El Kaide'nin lideri Usame Bin Ladin'in öldürüldüğünün duyulmasının ardından Washington'da sevinç gösterileri düzenlendi.

Beyaz Saray'ın önüne akın eden Washingtonlılar, ellerinde Amerikan bayrakları ve pankartlar taşıyıp, Amerikan milli marşını söylediler.

''ABD, ABD'' şeklinde sloganlar atan Amerikalılar, uzun süre Beyaz Saray'ın önünden ayrılmadılar ve zaman zaman Obama'dan dışarı çıkıp kendilerine hitaben konuşma yapmasını istediler.

AA muhabirine konuşan bazı Amerikalılar, bugün çok mutlu olduklarını, Bin Ladin'in sonunda öldürüldüğünü ifade ettiler.

Bugünün çok değerli bir gün olduğunu belirten bazıları da, ''Duygularının sözlerle ifade edilemeyecek kadar yoğun olduğunu'' dile getirdiler.

 

ABD  ve İngiltere'den vatandaşlarına uyarı

ABD Dışişleri Bakanlığı vatandaşlarına, Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin EL Kaide örgütünün misilleme saldırılarına yol açabileceği, daha büyük güvenlik riskiyle karşıya karşıya oldukları uyarısında bulundu.

Bütün Amerikan büyükelçiliklerini alarm düzeyine geçiren Bakanlık, yurt dışındaki Amerikan vatandaşlarını El Kaide ve bağlantılı örgütlerin olası saldırılarına karşı uyardı.
Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, ABD Başkanı Barack Obama'nın Bin Ladin'in askeri bir operasyonla öldürüldüğünü ilan etmesinin ardından kısa süre sonra vatandaşlarına yönelik dünya çapında seyahat uyarısında bulundukları belirtildi.

Açıklamada, yurt dışında yaşayan ya da seyahatte bulunan Amerikan vatandaşlarının, özellikle de geçmişte ABD karşıtı saldırılara hedef olan bölgelerde olanların dışarıya çıkmayı sınırlamaları ve kalabalık yerlerden uzak durmaları gerektiği kaydedildi. 

 

Güvenlik uyarısı

İngiltere, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in Amerikan güçlerince öldürülmesinin ardından diğer ülkelerdeki büyükelçiliklerine güvenliklerini yeniden gözden geçirmeleri talimatı verdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, BBC Radyosuna yaptığı açıklamada, "gelecek haftalarda, hala etkin olduğunu göstermeye çalışacak bazı El Kaide kolları olabileceğini ve aslında olduğunu" söyledi.

Hague, bunun üzerine, son derece ihtiyatlı olmalarını sağlamak için büyükelçiliklerinden güvenlik koşullarını yeniden gözden geçirmelerini istediğini belirtti.

 

"DNA testi, ölümü kanıtladı"

ABD yönetiminden yetkililer, yapılan DNA testinin Usame bin Ladin'in öldüğünü kanıtladığını söyledi. Amerikan Associated Press ajansının haberine göre, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminden iki yetkili, DNA testinin yüzde 99,9'luk kesinlik oranıyla Bin Ladin'in öldüğünü kanıtladığını belirtti. Yetkililer, testin nerede ve nasıl yapıldığı konusunda bilgi vermedi.
 

 

Amerikalı yetkililer: Operasyon öldürme amaçlıydı

Amerikan ulusal güvenlik yetkilileri, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'e karşı düzenlenen operasyonun "öldürme amaçlı" olduğunu söyledi. Yetkililer, Reuters'e yaptıkları açıklamada, Amerikan özel birliklerinin, El Kaide liderinin "şehit" muamelesi görmesini önlemek için cesedini denize attıklarını belirtti. "Bu bir öldürme operasyonuydu" diyen bir yetkili, "Bin Ladin eğer beyaz bayrak sallasaydı ya da teslim olsaydı, canlı ele geçirilebilirdi" diye konuştu.

Ancak operasyonu düzenleyen Amerikan birliğinin, Bin Ladin'in çatışmaya gireceğini tahmin ettiğinin ve öyle de olduğunun ifade edildiği habere göre, yetkili, El Kaide liderinin, Pakistan'ın başkenti İslamabad yakınlarında saklandığı evde ABD komandolarıyla evde bulunanlar arasındaki silahlı çatışmaya katıldığını kaydetti. Yetkili, Bin Ladin'in Amerikalılara ateş açıp açmadığı konusunda net bir bilgi vermedi, ancak 40 dakikalık operasyon sırasında Amerikan ekibinin Bin Ladin'i başından vurduğunu doğruladı.

ABD Başkanı Barack Obama yönetiminden üst düzey bir yetkili, komandoların, Bin Ladin'in ele geçirilmekten ziyade, büyük ihtimalle öldürüleceğini bildiklerini söyledi.
Yetkili, "Amerikan güçleri, çatışma kurallarına uygun olarak, eğer teslim olunmasını kabul etmenin bir yolu varsa, öldürme yönünde bir pozisyonu asla takınmaz. Bununla birlikte, operasyonun, (Bin Ladin'in) ölümüyle sonuçlanacağına dair geniş bir kabul vardı" dedi.

 

Operasyon 15 kişilik ekipçe düzenlendi

Amerikalı yetkililer, operasyonun çoğunluğu ABD deniz kuvvetlerine bağlı seçkin bir birlik olan Navy Seals'e bağlı 15 kişilik bir özel ekip tarafından düzenlendiğini ve ekibin Afganistan'da üslendiği belirttiler. Bir yetkili, ekipte, operasyonda ele geçirilen kişinin Bin Ladin olduğunun kanıtlanması ve diğer El Kaide liderlerinin izlenmesi ya da saldırı planlarının önlenmesi konusunda istihbarat toplanmasıyla görevli olan bir uzman grubunun da yer aldığını bildirdi.

Bin Ladin'in ölümünden birkaç saat sonra, cesedinin denize atıldığını ifade eden Amerikalı yetkililer, bunun nedeninin, Bin Ladin'in militanlar için bir saygı ya da ilham sembolü olmasını önlemek olduğunu belirttiler.

 

Bin Ladin'e nasıl ulaşıldı?

Amerikalı yetkililer, Bin Ladin'in izine ulaşılmasını sağlayan kilit bilgiye, Amerikan güçlerince 11 Eylül saldırılarının ardından yakalanan militanlara yönelik sorgulamalarda ulaşıldığını kaydettiler. Bazıları Guantanamo üssünde tutulan militanların, istihbarat yetkililerine, Bin Ladin'e yakın olduklarını söyledikleri özel bir El Kaide "kuryesinden" bahsettikleri belirtildi.

ABD istihbaratının önceleri sözkonusu kuryenin ismi ya da yeri hakkında bilgi sahibi olmadığı ifade edilirken, yetkililer, yaklaşık 4 yıl önce Amerikan birimlerinin kuryenin ismini öğrendiğini söylediler. Amerikan istihbaratının iki yıl önce, kurye ve erkek kardeşinin İslamabad yakınlarında faaliyet gösterdiğine dair güvenilir bilgi edindiği, geçen Ağustos ayında da ABD'nin, iki erkek kardeş, aileleri ve üçüncü bir büyük bir ailenin yaşadığı belirtilen Abodabad'daki binayı tespit ettiği kaydedildi.

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA), diğer güvenlik ve istihbarat kurumlarıyla birlikte çalışarak, binada olağan olmayan güvenlik önlemlerinin alındığı tespitinde bulunduğu ve bu yılın başları itibariyle, "yüksek değerde" bir El Kaide hedefinin Abodabad'daki binada olduğu ve bu kişinin büyük bir ihtimalle Bin Ladin olduğuna kanısına vardığı belirtildi.
 

 

"El Kaide yılanının başını kestik"

Beyaz Saray terörle mücadele danışmanı John Brennan, terör örgütü El Kaide'nin lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin, "El Kaide yılanının başının kesilmesi" anlamına geldiğini söyledi.Brennan, Beyaz Saray'da operasyonla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Bin Ladin'in öldürülmesini, El Kaide yılanının başının kesilmesi" olarak tanımlayan Brennan, Bin Ladin'in operasyon sırasında direndiğini belirterek, "Eğer operasyon düzenleyen Amerikan birliğine tehdit oluşturmasaydı, canlı ele geçirilebilirdi ama karşılık verdiği için öldürüldü. Eğer fırsat olsaydı, canlı ele geçirirdik" dedi. Operasyonu tam zamanlı olarak takip ettiklerini belirten Brennan, ABD güçleri, bulunduğu binaya saldırı düzenlediğinde, Bin Ladin'in kadınların arkasına saklanmaya çalıştığını kaydetti.
 

"İslami kurallara göre 24 saat içinde gömülmeliydi"

İstihbarat servisinin yıllarca fevkalade meşakkatli çalıştığını ve izleri takip ettiğini anlatan Brennan, Bin Ladin'in Pakistan içinden yardım ve destek almadığının "inandırıcı" olmadığını, ancak bu konuda spekülasyon yapmak istemediğini ifade etti. Brennan, Beyaz Saray'ın Pakistan hükümetiyle görüştüğünü ve Bin Ladin'in ne tür bir destek ya da yardım almış olabileceğinin tespitine yönelik tüm ipuçlarının araştırılacağını kaydetti.

ABD ile Pakistan arasındaki ilişkinin El Kaide'yi yenilgiye uğratmak için hayati önem taşıdığını ifade eden Brennan, Amerikalı Kongre üyelerinin ABD'nin Pakistan'a yardımları hakkında sorular yöneltmesini anlaşılır bulduğunu belirtti. Bin Ladin'in cesediyle ilgili işlemlere dair soru üzerine Brennan, İslami kurallara göre cesedin 24 saat içinde gömülmesi gerektiğini, 24 saat içinde bunu yapabilecek bir ülke bulmanın pek mümkün olmadığını dile getirdi.

 

İLGİLİ HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler