Uyuz eden patlama
Uyuz hastalığında olağanın dışında artış yaşanıyor. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, “İlaçlar yetmiyor” dedi
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, son dönemde uyuz vakalarında patlamaların meydana geldiğini belirterek “Son 6 ayda uyuz vakaları 5 kat arttı. Uyuz mikrobu, hijyensiz ve kötü beslenme koşullarının olduğu ortamları seviyor. Bu nedenle özellikle göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Esenyurt, Sultangazi, Sultanbeyli, Beylikdüzü, Bağcılar gibi ilçelerde bu vakaların görülme durumu arttı. İlaçlar yetersiz kalıyor” dedi.
GÖÇMEN MAHALLELERİ
Sarıalioğlu, uyuzun geçmiş yıllarda ülkede yok denecek kadar az olduğunu ancak son dönemde vaka sayılarının arttığını anlattı. Sarıalioğlu, “Özellikle Afgan, Suriyeli, Pakistanlı göçmenlerin yaşadığı ilçelerde hastalık daha çok görülüyor. Çünkü buralarda koloni şeklinde bir yaşam var ve hijyen yok. Uyuz mikrobu da hijyenin olmadığı, kötü beslenme şartlarının olduğu ortamlarda hızla artar” diye konuştu. Özel ve kamu hastanelerinde uyuz vakalarının görülme sıklığının arttığını vurgulayan Sarıalioğlu, “İlaçların tüketimi bire beş oranında arttı. Yani uyuz ilaçlarının kullanımı 100 kutulardayken 500 kutulara kadar çıktı. Piyasada ilaçların bulunması da zorlaştı” dedi.
BULAŞICI BİR HASTALIK
Hastalığın bulaşıcı olduğunu kaydeden Sarıalioğlu, şöyle devam etti: “Özellikle çocukların birlikte vakit geçirdiği okul gibi kapalı alanlardan hastalığın yayılma riski bulunabilir. El hijyeni çok önemli. Uyuz mikrobu, hastalığı taşıyan kişinin parayı başkasına vermesiyle bile geçebilir. O nedenle el dezenfektasyonu çok önemli. Hastalık özellikle eklem, dirsek, parmak aralarında geçmeyen kaşıntılar şeklinde kendini gösterir. Hijyenik ortam sağlanmadıkça hastalık yayılmaya devam eder. Hastanın yattığı yatak, yorgan 100 derecenin üzerinde kaynatılmalı.”
MİKROSKOBİK AKAR
Dünya genelinde oldukça yaygın halk sağlığı sorunu olan uyuza mikroskopik bir akar türü olan sarcoptes scabiei neden olur. Böcek benzeri bu akarın deri altına yerleşmesi ile ortaya çıkan hastalık, vücudun farklı bölgelerinde kaşıntı, döküntü ve cilt yaralarına da neden olabilir. Daha çok hastane, huzurevi, askeri kışlalar, bakımevleri gibi kalabalık ortamlarda aynı kıyafetleri giyen, aynı yatağı paylaşan kişiler arasında daha kolay yayılır. Geceleri yoğun şekilde kaşıntıya neden olan hastalık, zamanında tedavi edilmediğinde ciltte yaralar oluşturabilir. Eğer ailede bu şekilde kaşınan bir birey varsa, mutlaka vakit geçirmeden doktora başvurulmalı. Sarcop denilen uyuz paraziti, çarşaflarda, dış ortamlarda da 36 saat canlı kalabiliyor. Bu yüzden kaynatılması önemli.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık
- 6 asker şehit olmuştu