Vakıf üniversiteleri kuruluyor
TBMM Genel Kurulu'nda, 7 yeni vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin tasarı kabul edildi. Genel Kurul'da, verilen önergeler doğrultusunda tasarıya iki yeni üniversitenin daha kurulmasına ilişkin madde eklendi.
Meclis'te görüşmelerin tamamlanmasının ardından, Konya'da Karatay ve Mevlana, Mersin'de Toros, İstanbul'da İstanbul Medipol, Kayseri'de Nuh Naci Yazgan, Ankara'da Turgut Özal ile TED adıyla 7 yeni vakıf üniversitesi kurulmasını öngören YÖK Teşkilat Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı yasalaştı.
Genel Kurulda ayrıca, Türkiye ile İslam Konferansı Örgütüne Bağlı İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar ve Eğitim Merkezi Arasında Ankara/Oran Diplomatik Sitede Arsa Tahsisine İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair tasarı kabul edildi.
Başkanvekili Nevzat Pakdil, gündemdeki tasarıların görüşülmesinin tamamlanmasının ardından birleşimi, yarın saat 13.00'de toplanmak üzere kapattı.
"Her öğrenci yurt hizmetinden yaralanacak"
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, üniversiteye yerleşen her öğrencinin bir şekilde yurt hizmetinden yararlanacağını bildirdi. TBMM Genel Kurulu'nda, 5 yeni vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin tasarının görüşülmesine devam ediliyor.
Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, akademik kariyere yönelik sınavların üniversitelerde yapıldığı dönemlerde gelen şikayetlerin, bu sınavın da merkezi şekilde düzenlenmesi gerekliliğini doğurduğunu söyledi. Çubukçu, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın da (ALES) merkezi sistem olarak yapılması konusunda değişiklik düşünmediklerini ifade etti. Çubukçu, üniversitelerde kadro sorununun çözüleceğini, YÖK'ün personel planlamasından sonra eksiklik olan kadroların hemen hemen tamamının verileceğini bildirdi. Nimet Çubukçu, sözleşmeli öğretmenlerin durumu ile ilgili bir soru üzerine, bu konuda Maliye nezdinde yapılan çalışmaların sürdüğünü belirtti. Çubukçu, sözleşmeli öğretmenlerin eş durumundan tayininin, şartların uygun olması halinde yapılabileceğini kaydetti.
Üniversite öğrencilerine yurt temini konusunda planlamaların yapıldığını ifade eden Çubukçu, üniversiteye yerleşen her öğrencinin bir şekilde yurt hizmetinden yararlanacağını söyledi. Çubukçu, vakıf üniversitelerinin, özellikle yüksek öğrenim çağına gelmiş ancak okul bulamayan öğrenciler için çok ciddi alternatif olduğunu, bu üniversitelerin kurulmasını desteklediklerini söyledi. Bakan Çubukçu, Adana'da ikinci üniversite kurulması konusunda YÖK'e herhangi bir başvuru olmadığını bildirdi.
''Öğretmenevi yok mu?''
CHP Grubu adına söz alan Yalova Milletvekili Muharrem İnce, 732. Türk Dil Bayramı kutlandığı bu günlerde ''Medipol'' isimli bir üniversite kurulmasını doğru bulmadığını söyledi. İnce, 7 yılda 22 vakıf üniversitesi kurulduğuna dikkati çekerek, yeni kurulan üniversitelerin eksikliklerini gündeme getirdi. Muharrem İnce, değişen iktidar ve Milli Eğitim Bakanları nedeniyle de eğitim politikalarının değiştiğine şahit olunduğunu söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan bir duyuruya ilişkin soru önergesine gelen cevapta ''duyuru anlaşılır şekildedir'' denildiğini bildiren İnce, ''Sayın Bakan, bu cevap size yakışmadı. Bu cevabı dilekçeyle TBMM Başkanlığı'na iade ettim. Böyle bir cevap olamaz'' dedi. İnce, Bakanlığın düzenlediği toplantıların Ankara Kızılçahamam'da bir otelde yapıldığını ileri sürerek, ''Sizin toplantı yapabileceğiniz öğretmenevi yok mu? Bu oteli kamulaştırmayı düşünüyor musunuz?'' diye sordu.
MHP Eskişehir Milletvekili Beytullah Asil, bütün vaktini ve enerjisini, ek iş bularak para kazanmaya harcayan öğretim üyelerinden verim alınamayacağını savundu. Kamuoyunda 'dershaneye gidemeyen, üniversiteyi kazanamaz' şeklinde yanlış bir kanaatin oluştuğuna değinen Asil, sorunların çözüm yollarının araştırılması gerektiğine dikkati çekti.
Asil, ''Maalesef, son zamanlarda yapılan kadrolaşma çalışmaları, çalışma barışını bozmaktadır. Liyakata dayalı olmayan, genelgelere aykırı yapılan yönetici atamaları, eğitim ve öğretimin kalitesini aşağı doğru çekmektedir'' diye konuştu.
AKP Muğla Milletvekili Yüksel Özden, önümüzdeki yıllarda üniversite ihtiyacının daha fazla artacağını, 2020'li yıllarda 300 üniversitenin bile ülkenin ihtiyacını karşılayamayacağını söyledi. Özden, daha önce üniversite eğitimini elit bir grubun almasının yeterli sayıldığını, ancak bugün kitle eğitimi halini aldığını kaydetti.
Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Türkiye'nin üzerinde büyük oyunlar oynandığını söyleyrek, 1960'lı yıllarda Tunceli'deki zeki insanların yetişmemesi için bazı güç odaklarının gençlere 'devrim militanı olun' dediklerini söyledi. İmam hatiplere karşı olmadığını ifade eden Genç, önceki dönemlerde imam hatipli bir kişiyi kendisine danışman yaptığını söyledi. Genç, Tunceli'ye gönderilen Din Kültürü ve Ahlak Dersi öğretmenlerinin kısa süre sonra müdürlük kadrolarına atandığını iddia etti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza