Viski cemiyeti Keepers of the Quaich artık Türkiye'de

Dünyada viski kültürünü yaymak için kurulan 'Keepers of the Quaich' adlı topluluğun düzenlediği özel gecede davetliler bol bol viski tüketirken, smokinimi giyip davete icabet eden bendeniz felekten bir gece çaldım.

Yayınlanma: 24.02.2020 - 15:43
Viski cemiyeti Keepers of the Quaich artık Türkiye'de
Abone Ol google-news

İlk duyduğumda gizli bir örgüt sandım doğrusu. Adı Keepers of the Quaich... Baktım hemen Quaich nedir diye, bir tür tas, iki yanında kupları olan. Hah, dedim, Kutsal Kase gibi bir şey bu, kesin Illuminati var arkasında. Sonra biraz daha eşeledim, her türlü komplo teorisini destekleyecek gizli bilgilere erişirim diye, ama her nasılsa kendimi İskoç viskilerinin esrik alemine dalmış buldum, dünyayı ele geçirecek gizli bir teşkilatın yerine. Hatta şunu da söyledim kendi kendime, itiraf edeyim, dünyayı ele geçirecek birileri varsa, bunlar geçirsin, hiç değilse içtikleri şey on numara.

VİSKİ CENNETİNDE BİR GECE

Şaka bir yana, geçen salı akşamı smokinimi giyip (aslında davetiyede black tie ibaresinin yanında Scottish Highland Dress de yazıyordu ama maalesef henüz gardrobumda yok bu özel kıyafet) Pera Palace Hotel'deki davete icabet ettiğimde tam da cennet diye tarif edebileceğim bir yere düşmüş gibi hissettim kendimi. Daha girişte ellerindeki tepsilerde Glenlivet (15 yıllık), Talisker ve Highland Park (12 yıllık) gibi malt viskilerle misafirleri karşılayan bir 'gizli örgüt'ten daha iyisi olabilirdi ki gerçekten de. İçerideki dev barda Chivas Regal, Johnnie Walker Black, Naked Grouse gibi kaliteli harman viskilerin yanı sıra bu harmanlarla yapılan leziz kokteyller bekliyordu beni (Chivas ile yapılan Scotsman favorimdi bu arada). Salonun tam ortasında dev bir açık büfe vardı ki, uzun zuun anlatıp asabınızı bozmayacağım.

İSKENDER PAYDAŞ PERFORMANSINI KAÇIRIYORUM

Şöyle bir etrafıma bakındığımda Ertuğrul Özkök, Güneri Civaoğlu, Faruk Şuyun, Çağdaş Ertuna, gibi basın aleminin farklı kuşaklarından simalara da rastladım, Oktay Kaynarca, Rıza Sönmez gibi oyunculara de ve Teoman Hünal, Hasan Bülent Kahraman, Levent Erden, Hasan Yükselir ve hatta Fikret Orman gibi her biri farklı bir camianın önde gelen isimlerinden olan simgeleşmiş figürlere de. Bir de sahne vardı salonun büyükçe bir köşesini kaplayan. Burada alışılmışın bir hayli dışında bir tasarımla yerden tavana doğru yükselen bir davul seti gözüme çaptı ve merak ettim doğrusu, kim nasıl çalacak diye ama performans başlamadan mekanı terk ettiğim için (viskinin fazlası böyle yapıyor işte, neyse ki kendimi biliyorum, içmeye devam edip rezalet çıkarmadan ayrıldım) bu merakımı da gideremedim. Ama şu kadarını biliyordum ki, gecenin ilerleyen dakikalarında İskender paydaş bu sahnede mini bir konser verecekti.

Saat 20.30 sularında geceni anlam ve önemine bnaen bir seremoni başladı ve ilk iş Keepres of the Quaich adlı oluşumun tanıtıldığı bir konuşma yapıldı. Ardından kısa bir video gösterilerek az önce anlatılan bilgiler pekiştirilmiş oldu. Özetleyecek olursak tüm dünyada viski kültürünün yayılmasını amaç edinen İskoçya merkezli Keepers of the Quaich ilk kez bu yıl Türkiye'de de bir 'chapter' (şube dense de olurmuş bana göre) açıyor ve Pera Palace Hotel'deki görkemli davet de bunun için düzenlenmiş.  Keepers of The Quaich’in Global Yönetim Kurulu Başkanı Peter Prentice'in de (gecede ful Scottish Highland Dress giyen az sayıdaki insandan bişriydi) katıldığı davette elbette gayda da çalındı, hatta seremoni bununla başladı. Ama asıl onur konuğu gecede Master ünvanını alan Selçuk Tümay idi, ki o da baştan aşağı iskoç kıyafetini giyip arz-ı endam etmişti. 

Selçuk Tümay "Master" belgesini Peter Prentice'in elinden aldı

TÜRKİYE'DEN İLK MASTER SELÇUK TÜMAY

Söylendiğine göre İskoç viski endüstrisinde en az 7 yıl hizmet eden kişilerin üye olabildiği derneğe en az 10 yıl hizmet edenler İskoçya’daki yönetim kurulunun kararı ile “Master” unvanını alabiliyor. Dünyada sayılı üyenin layık görüldüğü “Master” unvanını alan ilk ve tek Türk de Pernod Ricard’ın Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Genel Müdürü Selçuk Tümay oldu. Dünyada sayılı ülkede yer alan ve Türkiye’de de faaliyet gösterecek derneğin Yönetim Kurulu Başkanlığında Selçuk Tümay yer alırken derneğin yönetim kurulunda; ünlü Gastronomi Yazarı Teoman Hünal yer alıyor. Gecede derneğin kurucu şirketlerinden Diageo’yu temsilen Türkiye Genel Müdürü Levent Kömür konuşmasında bu oluşumun öneminden bahsetti.

Konuşmaların sonunda davetlilere dağıtılan küçük metal 2Quaich'lerde ikram edilen viskilerin her birlikte içilmesiyle seremoni tamamlanmış oldu. Son bir bilgi vermek gerekirse (gerisini hatırlamakta zorlanıyorum doğrusu) “Keepers of the Quaich”in bugün 100’den fazla ülkede 2700’ü aşkın “Keeper” üyesi ve 220 “Master Keeper” üyesi bulunuyormuş. Peki ben bunlardan biri miyim derseniz, hayır tabii ki (şimdilik en azından).


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon