Vitrindeki albümler

Vitrindeki albümlere göz atalım...

Yayınlanma: 05.01.2020 - 02:00
Vitrindeki albümler
Abone Ol google-news

OLCAY BAYIR ‘RÜYA - DREAM’ (KALAN MÜZİK) 

Şarkıcı, besteci Olcay Bayır’ın 2014 tarihli ilk albümü “Neva - Harmony”, beş dilde söylediği, düzenlediği Anadolu halk ezgilerinin derlemesinden oluşan bir çalışmaydı. 

Gaziantep’te doğmuş Olcay, 16 yaşındayken ailesiyle Londra’ya yerleşmiş. Her ne kadar zorlansa da, iki dünyayı en münasip biçimde buluşturmayı ve sanatına yansıtmayı becermiş, iki tarafı da rahatsız etmeyecek kıvamda müzikal bir kimlik oluşturmuş. Bu kimlik çokkültürlülükle mayalanmış. Hem halk müziği hem de klasik soprano eğitimi almış. İki dünya Olcay’da bir elmanın iki yarısını oluşturmuş.

İkinci albümü “Rüya - Dream” yaşamının son dört yılının acı tatlı birikiminin emeği. Burada ilk defa özgün bestelerini repertuvara almış. Ayrıca Karacaoğlan, Âşık Veysel ve Siwan Perver şarkılarının yeni düzenlemelerine yer vermiş. Yapımcılığı ve düzenlemeleri uluslararası müzik kolektifi Kefaya’dan Al MacSween ve Giuliano Modarelli üstlenmiş.

Albümün özelliği Olcay’ın yeteneği dışında zarif, tutkulu, duygu yüklü sesindeki duygu derinliği ve hikâye zenginliği, olması gerektiği kadar geleneksel, kararında modern. Avrupa folkunu ustaca kullanan Kate Bush kadar orijinal, biri mitolojiden fırlamış bir büyücü, diğeri acılara parmağını dokunduran bir melek. 

SİDAR ATEŞ ‘UMUT’ (ANADOLU MÜZİK YAPIM)

Türkülere inanmış, sığınmış, iyilik yapıp denize atmış bir divane (besteci, şarkı sözü yazarı, ses sanatçısı, müzik öğretmeni) Mustafa Sidar Ateş. 

1980 yılında Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde doğmuş. Dokuz çocuklu bir ailenin tekne kazıntısı. İlk ve ortaokul öğrenimini Ergani’de tamamlamış. Lise yıllarında abisine hediye edilen bir bağlamayla tanışınca kendini müziğe adamaya karar vermiş. Müzik eğitiminin ardından 2006 yılında müzik öğretmenliğine başlamış. Köy çocuklarının müzik eğitimi almasını sağlamış.

İlk albümü “Umut” 2019 tarihli. Bir yanıyla türkü albümü olduğu kadar, batı sazlarıyla renklendirilmiş pop çalışması bu. 2014 yılından bu yana üzerinde çalışmış bu albüme Sidar. Biri (Musa Eroğlu’nun “Yare Söyleme”si) dışında tüm müzikleri üstlenmesiyle birlikte, 11 parçanın beşinin sözleri Sidar’a ait. İki parça anonim, birer parçanın sözleri de Metin Eloğlu, Ahmet Çelik, Karacaoğlan’a ait. Düzenlemeleri ise Erdem Altınses yapmış. Albümün kayıtlarına hayli kalabalık bir müzisyen topluluğu eşlik etmiş.   

“Poyraz yemiş gibi titreyen” sesiyle sazıyla, deli deli esiyor bu türküler... Her ne kadar hayli dertli bir içeriğe ve söyleme tarzına sahip olsa da, bu albümün ana duygusu adının ta kendisi...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler