Yabancı tutukluya eşitlik
Kamu Denetçiliği Kurumu, yabancı hükümlülerin açık cezaevine Türk vatandaşlarına göre 2 yıl geç geçebileceğine ilişkin düzenlemelerin eşitlik ilkesine aykırı olduğuna karar verdi.
Kamu Denetçiliği Kurumu, Suriyeli bir mahkûmun yaptığı başvuru sonunda yabancı hükümlülerin açık cezaevine Türk vatandaşlarına göre 2 yıl geç geçebileceğine ve bu yüzden de denetimli serbestlik yoluyla erken tahliye imkânını daha geç elde edeceklerine ilişkin düzenlemelerin eşitlik ilkesine aykırı olduğuna karar verdi. Kamu Denetçiliği Kurumu, “yabancı mahkumlar açık cezaevinden firar ettiğinde yakalayamıyoruz” gerekçesini ileri süren Adalet Bakanlığı’ndan 30 gün içinde konuya ilişkin düzenleme yapmasını ve firarlarla ilgili başka tedbirler almasını istedi. Adalet Bakanlığı’nın Şubat 2017 verilerine göre cezaevlerinde 2 bin 204’ü hükümlü, 4 bin 704 yabancı uyruklu tutuklu ve hükümlü bulunuyor.
İşlediği suçlar nedeniyle 14 yıl hapis cezası alan, Bursa E Tipi Cezaevi’nde olan Suriye uyruklu Mahmoud Rezzieh, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’ne başvurarak yabancı uyruklu hükümlülerin açık cezaevlerine geçme koşullarında eşitsizlik yapıldığını savundu. Rezzieh, “Yabancıların işledikleri suçlar nedeniyle Türk vatandaşları ile aynı kanun hükümlerine göre ceza aldıklarını, ancak cezanın açık ceza infaz kurumunda tamamlanabilmesi konusunda Türk vatandaşlarına cezanın bitimine 5 yıl kalması şartı olmasına rağmen, yabancı uyruklu hükümlüler için cezanın bitimine 3 yıl kalma şartının arandığını, bunun mahkûmlar arasında eşitsizlik yarattığını” belirtti. Eşit Haklar için İzleme Derneği de bu başvuruyu Kamu Denetçiliği Kurumu’na taşıdı.
Bakanlık, Ombudsman’a gönderdiği savunmada açık cezaevlerinden 295 yabancı uyruklunun firar ettiğini ve bunlardan sadece 19’unun yakalandığını belirterek, “Açık ceza infaz kurumlarında firara karşı herhangi bir engel olmadığından, firar eden yabancı uyruklu hükümlülerden yakalanan sayısının azlığı dikkate alınarak, açık ceza infaz kurumlarına ayrılmalarında, infazların etkin bir şekilde yürütülmesi için, hükümlüler açısından farklı uygulamaların belirlendiği” ifade edildi.
‘Başka tedbirler alın’
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Başkanı Şeref Malkoç’un imzasını taşıyan 24 Ağustos 2017 tarihli kararda ise infazların etkin bir şekilde yürütülmesi için idare tarafından uygun görülecek başka tedbirlerin alınabileceği belirtilerek düzenlemenin anayasada yer alan “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” ile birlikte “temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması” bağlamında kanun önünde eşiklik ilkesine aykırılık teşkil ettiği kaydedildi. Bu nedenlerle Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nin başvurusunu kabul eden Ombudsman, yönetmelikteki hükmün çıkarılması için Adalet Bakanlığı’na tavsiyede bulunulmasına karar verdi. Kararda Bakanlığın değişikliği 30 gün içinde yaparak kuruma bilgi vermesi de istendi.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık